Vatikanet: Klart for nye hellige og salige

Vatikanet, 6. mai 2015 (KI/KAP/VIS) – Tirsdag ettermiddag den 5. mai 2015 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere tolv nye dekreter, som ble offentliggjort den 6. mai:

 • I audiensen approberte paven den bekreftende dommen fra den ordinære sesjonen av kardinaler og biskoper medlemmer av kongregasjonen vedrørende den kommende helligkåringen av den salige Junipero Serra (født som Miguel José) (BILDET), prest OFM, født den 24. november 1713 i Petra i Spania og død den 28. august 1784 i Monterrey i USA.

Det er godkjent to mirakler på forbønn av to salige, noe som åpner veien for snarlige helligkåringer. Det gjelder:

 • Den salige Vincent Grossi (it: Vincenzo), sekularprest og grunnlegger av søsterkongregasjonen «Døtre av Oratoriet» (Instituto Figlie dell’Oratorio – FdO); født den 9. mars 1845 i Pizzighettone i Italia og død den 7. november 1917 i Vicobellignano i Italia, saligkåret den 1. november 1975 av den salige pave Paul VI (1963-78).
 • Den salige Maria Isabel Salvat Romero (ordensnavn María de la Purísima de la Cruz), generalsuperior for kongregasjonen «Søstre av Korset» (Hermanas de la Compañía de la Cruz de Sevilla, Hermanitas de la Cruz); født den 20. februar 1926 i Madrid i Spania og død den 31. oktober 1998 i Sevilla i Spania), saligkåret den 18. september 2010 av pave Benedikt XVI (2005-13).

Det er godkjent ett mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

 • Den ærverdige Jakob Abbondo (it: Giacomo), sekularprest; født den 27. august 1720 i Salomino i Italia og død den 9. februar 1788 i Tronzano i Italia. Ærverdig den 9. mai 2014.

I tillegg gjelder et dekret en anerkjennelse av martyriet til to personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («ærverdige») og kan lede til snarlig saligkåring. Dette gjelder:

 • De ærverdige Marius Borzaga (it: Mario), prest OMI, og Paulus Thoj Xyooj, legkateket, drept av hat til troen i Laos i april 1960.

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

 • Guds tjener Hyacint Vera (sp: Jacinto), første biskop av Montevideo i Uruguay; født den 3. juli 1813 ved kysten av Atlanterhavet i staten Santa Catarina i Brasil og død den 6. mai 1881 i Pan de Azúcar i Uruguay.
 • Guds tjener Antonius Antić (hr: Ante), prest OFM; født den 16. april 1893 i Šepurine på øya Prvić i Kroatia og død den 4. mars 1965 i Zagreb i Kroatia.
 • Guds tjenerinne Julia Colbert di Barolo (fr: Juliette; it: Giulia) (født som Juliette Victoria Françoise Colbert di Maulévrier, som gift: Giulia Falletti di Barolo), legkvinne, enke og grunnlegger av Istituto delle Sorelle Penitenti di Santa Maria Maddalena (i dag: Figlie di Gesù Buon Pastore); født den 26. juni 1786 i Maulévrier i Frankrike og død den 19. januar 1864 i Torino i Italia.
 • Guds tjenerinne Brigida Maria Postorino, grunnlegger av Istituto delle Figlie di Maria Immacolata; født den 19. november 1865 i Catona di Reggio Calabria i Italia og død den 30. mars 1960 i Frascati i Italia.
 • Guds tjenerinne Rafaela Martínez-Cañavate Ballesteros (ordensnavn: Rafaela Maria Jesús Hostia), nonne OSCCap; født den 31. mars 1915 i Maracena i Spania og død den 29. mai 1991 i Chauchina i Spania.
 • Guds tjener Sergius Bernardini (it: Sergio), legmann og familiefar; født den 20. mai 1882 i Sassoguidano i Italia og død den 12. oktober 1966 i Verica i Italia (gift med Guds tjenerinne Domenica Bedonni Bernardini).
 • Guds tjenerinne Domenica Bedonni Bernardini, legkvinne, mor og enke; født den 12. april 1889 i Verica i Italia og død den 27. februar 1971 i Modena i Italia (gift med Guds tjener Sergius Bernardini).

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)