Kaldeisk patriark ett år etter Mosuls fall: Mosul er «våre fedre og bestefedres land, vår historie og våre minner»

Mosul er «våre fedre og bestefedres land, vår historie og våre minner» sier den kaldeiske patriark Louis Sako i anledning at det er ett år siden terrorgruppen ISILs overtagelse og okkupasjon av Mosul, Iraks nest største by.

Louis SakoI en uttalelse på patriarkatets nettsted ber den kaldeisk-katolske lederen om økt internasjonalt press for å løse krisen, slik at de fordrevne kan vende hjem. 

– Vi gjentar vår appell til det internasjonale samfunn og religiøse ledere om å øke innsatsen for å løse krisen, både menneskelig og politisk. Fortsetter den nåværende situasjonen vil det verste skje. Arbeidsløshet og fattigdom, fortrengning, død og ødeleggelse er nesten overalt!

Sako har tidligere appellert til muslimske ledere om å gjøre mer for å bekjempe religiøs fundamentalisme, og gjentar at politikere og religiøse ledere har et særskilt ansvar for en løsning, et ønske som må være helhjertet og søke hele landets beste.

– La oss forsones slik at vi kan forhindre drap på enda flere irakere med bakgrunn i personens religion eller lære, språk eller kjønn [...] La oss forsones for å stoppe ydmykelsen, volden og kidnappingen av irakiske kvinner, ber patriarken.

Ett år etter Mosuls fall antas rundt tre millioner irakere å være internt fordrevne. Mange har også flyktet til nabolandene Jordan, Syria og Libanon. Sunni-dominerte Mosul hadde før invasjonen flere store minoriteter, inkludert kurdere og assyriske kristne, som har en 2000 år lang historie i området.