Et sjokkerende kirkeangrep

Père Jacques Hamel – Angrepet på kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray tirsdag var så bestialsk og sjokkerende at det knapt er mulig å sette ord på det. Vi står overfor en brutalitet som bare ser ut til å gripe om seg. Et slikt angrep på en messefeiring har vi knapt opplevd før, sier biskop Bernt Eidsvig.

Terrorangrepet har rystet en hel verden. De to IS-terroristene stormet den lille kirken, tok og såret gisler og regelrett henrettet 85 år gamle pater Jacques Hamel (bildet).

Tung dag

– Det er en svært tung dag i dag. En slik udåd i en kirke og brutalt drap på en prest som feiret morgenmessen setter oss alle ut. Vi sender våre dype tanker til ofrene og de pårørende i Frankrike, og vil be for ofrene. I våre kondolanser til erkebiskopen av Rouen tar vi med at våre prester leser messen for pater Jacques og de andre som ble berørt, sier biskop Bernt.

Tirsdagens gisselaksjon skjedde i en forstad til Rouen, en by Norge har sterk tilknytning til historisk og gjennom Olavs­tradisjonen. For to år siden feiret det katolske Norge sammen med Den norske kirke 1000 års jubileet for Hellig Olavs dåp i Rouen.

Pave Frans forferdet

Pave Frans er sjokkert og forferdet over kirkeangrepet ved Rouen. Ifølge Vatikanradioen sier Den hellige stols presse­talsmann, fader Lombardi, at paven deler den smerte og redsel som denne absurde vold har forårsaket. Pave Frans fordømmer enhver form for hat. Paven ber nå for ofrene.

I en erklæring fra Den hellige stol heter det videre: «Vi er spesielt sjokkerte fordi denne forferdelige voldshandlingen fant sted i en kirke, hvor Guds kjærlighet forkynnes. Det var et barbarisk drap på en prest og hvor troende var til stede».

Kondolanser

Erkebiskop i Rouen, Dominique LebrunPave Frans har, gjennom Vatikanets statssekretær kardinal Parolin, sendt sine kondolanser til erkebiskop Dominique Lebrun i Rouen (bildet). I kondolansen, sitert i Vatikanradioen, heter det: «Etter å ha fått høre om gisselaksjonen i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray, hvor en prest ble drept og en person hardt skadet, forsikrer Hans hellighet pave Frans deg om sin åndelige nærhet. Han ber for de lidende familiene og for menigheten, og for erkebispedømmet Rouens sorg. Han ber til Gud, den barmhjertige Fader, at han ønsker pater Jacques Hamel velkommen til sin freds lys, og at han skjenker sin trøst til de skadede personene. Den hellige Far er særskilt opprørt over at voldshandlingene fant sted i en kirke under messen, og ber om at Gud skjenker verden sin fred. Han ber Herren om å fylle oss alle med tanker om forsoning og brorskap under denne nye prøvelse. Han sender sine velsignelser til alle».

Preger Verdens­ungdoms­dagen

Voldshandlingen i Rouen har satt sitt preg på Verdens­ungdoms­dagen i Kraków, hvor flere hundre tusen katolske ungdommer nå er samlet. Paven er ventet til Kraków senere i dag, onsdag 27. juli. Mange av ungdommene er opprørte.

– Et slikt terrorangrep i en kirke skremmer meg bare enda mer. Først angripes franskmenn, tidligere har det vært jøder som ble angrepet og nå er det oss kristne. Vi kan ikke forholde oss likegyldige til at kristne nå angripes av terrorister, sier en ung deltager til Euronews.

Ikke la hatet rå

Erkebiskopen av Marseille, Georges Pontier, som også er i Krakow, maner på sin side til besinnelse.

– Vi må ikke tillate oss selv å bli revet med av hatet, av frykten og av hevntørst. Fordi det er akkurat hva disse terroristene ønsker å oppnå. De ønsker å sette oss opp mot hverandre, sette kristne opp mot muslimer, sier erkebiskop Pontier til Euronews.

Streng sikkerhet

Sikkerheten rundt pavebesøket og Verdens­ungdoms­dagene i Kraków er streng. Utvidete polske grensekontroller og strammere sikkerhetsopplegg ble innført da NATO-toppmøtet fant sted i Warszawa i begynnelsen av juli og skal også gjelde for Verdens­ungdoms­dagene.