Pavens dager i Colombia

 

Pavens nylig avsluttede reise til Colombia fikk stor oppmerksomhet verden over. Her kan du lese om de viktigste hendelsene, dag for dag.

 

Onsdag 6. september Roma – Bogotá

Mottoet for reisen til Colombia var «La oss ta det første skrittet»; paven vil at kolombianerne skal gå ut av seg selv og møte hverandre, søke dialog og lytte. Med denne reisen ønsket han «å hjelpe Colombia med å fortsette vandringen mot fred», sa han til de circa 75 journalistene som fløy med ham. På grunn av orkanen Irma måtte flyet ta en litt sørligere rute enn opprinnelig planlagt.

Bogotá ble paven hilst velkommen av president Santos, som mottok Nobels fredspris i fjor for sin «iherdige innsats for å bringe den mer enn 50 år lange borgerkrigen i landet til opphør, en krig som har kostet minst 220 000 colombianere livet og drevet nær seks millioner innbyggere på flukt».

Hele tiden i Colombia var paven innkvartert i det apostoliske nuntiaturet i Bogotá.

Pavens dager i Bogota.jpg

PAVEBESØK: Paven besøkte San Pedro Claver-kirken i Cartagena

 

Torsdag 7. september Bogotá

Torsdag formiddag dro paven først til presidentpalasset Casa de Nariño og møtte flere hundre representanter for landets myndigheter, sivilsamfunn og diplomatiske korps. I sin tale minnet han blant annet om at alle, ikke bare noen få med «rent blod», er nødvendige for å skape og forme et samfunn. «Colombia trenger alle for å kunne åpne seg håpefullt for fremtiden».

Så besøkte han katedralen i Bogotá ved Bolívar-plassen og trådte senere ut på en balkong for å hilse de tusenvis av mennesker, særlig unge, som var møtt opp på plassen. Han tittet i manuskriptet og bemerket «Vel, her har jeg skrevet: ‘Jeg ser mange unge her…’ Men selv med bind for øynene ville jeg ha visst at så mye leven er det bare de unge som kan få i stand!» I en lengre tale ba han dem holde gleden levende og våge å drømme stort.

Så møtte han Colombias circa 130 biskoper. Han understreket at han verken hadde oppskrifter eller hjemmelekser med seg til dem. Det er Jesus som er vår fred, vår forsoning. Herren er den som tar det første skrittet; han kommer alltid i forveien. Han ba dem huske å tjene de virkelige, konkrete menneskene, og ikke et abstrakt menneske-begrep.

Deretter var det styret for Den latinamerikanske bispekonferanse (CELAM) paven henvendte seg til. «Hvis vi, fra vårt CELAM, vil tjene vårt Latinamerika, må vi gjøre det lidenskapelig. I dag trengs det lidenskap. Å ha hjertet med i alt det vi gjør», sa han.

Så var det messe i Simón Bolívar-parken.

Fredag 8. september Bogotá – Villavicencio – Bogotá

Fredag tilbrakte paven i Villavicencio. Om formiddagen var det messe (prekenen på norsk), og om ettermiddagen fant det sted en særskilt forsoningsgudstjeneste, som 6000 mennesker, både ofre, politifolk, militære og eks-geriljasoldater deltok på.

Lørdag 9. september Bogotá – Medellín – Bogotá

Lørdag dro paven til Medellín, «den evige vårens by» som den kalles på grunn av sitt gode klima. Under formiddagsmessen, med en million deltakere, liksom i Bogotá og Villavicencio, oppfordret han Jesu disipler til å søke det vesentlige, fornye seg og engasjere seg.

Om ettermiddagen besøkte han først Sankt Josef-barnehjemmet og møtte deretter prester, ordensfolk og seminarister.

Da han om kvelden kom tilbake til nuntiaturet i Bogotá, snakket han om kall til dem som sto og ventet på ham utenfor nuntiaturet: Liksom Peter («klippen») får hver av oss sitt spesielle navn av Jesus – sin egen spesielle oppgave, sin særskilte kjærlighet. Gjennom livet blir det satt forskjellig musikk til det navnet; vi gjennomgår så mye. Men vi må aldri glemme å være ydmyke og tigge og be Herren om at vi ikke må glemme vårt eget navn.

Søndag 10. september Bogotá – Cartagena – Roma

Den siste dagen tilbrakte paven i Cartagena. Hovedtemaet for dagen var menneskeverd og menneskerettigheter. Dette var dagen da paven slo ansiktet mot en stang i pavemobilen. Nyheten om pavens blå øye spredte seg straks over hele verden.

Paven velsignet de første steinene til hjem for husløse. Boligene bygges av medlemmer i det internasjonale Talitha Kum-nettverket, som arbeider mot menneskehandel.

Han besøkte så jesuittenes kirke- og klosterkompleks tilegnet den hellige Pedro Claver. I sin Angelus utenfor kirken fortalte han om Claver, som virket blant afroamerikanske slaver i Cartagena på 1600-tallet. Og han fortalte også historien om Vår Frue av Chiquinquirá, som er skythelgen for Colombia. Begge historiene inviterer oss til å arbeide for menneskeverdet, sa han. Rett etter Angelus ba paven for hele Latin-Amerika og da særlig for Colombias naboland Venezuela.

Paven avsluttet sin Colombia-reise med en messe i havneområdet i Cartagena. Han minnet om reisens motto. «’La oss ta det første skrittet’ betyr fremfor alt å gå de andre i møte med Kristus, Herren. Og han ber oss alltid ta et bestemt og sikkert skritt mot våre søsken og dermed gi avkall på fordringen om å skulle bli tilgitt uten å tilgi, om å bli elsket uten å elske. Hvis Colombia vil ha en stabil og varig fred, må landet skynde seg å ta et skritt i denne retningen, i retning av det felles gode, like muligheter for alle, rettferdighet og respekt for menneskenaturen og dens behov».

I sin preken sa paven også at vi må tørre å rette på folk som gjør ting som ødelegger for fellesskapet. Han forlot da manuskriptet for en stund og appellerte sterkt om å få slutt på narkotikahandel.

Under flyreisen hjem var det pressekonferanse.

Her er en presis oversikt over alle pavens taler og prekener under reisen.

 

Vatikanradioens skandinaviske avdeling
Gjengitt med tillatelse