Biskopenes VM-tips

 

tcedd44d.jpg

FOTBALL FORENER:  – I de kommende VM-ukene vil det bli bygget broer mellom ulike folkeslag, dette blir dager med gleder og håp,» sier Madrids fotballinteresserte kardinal Carlos Osoro Sierra. Bildet viser en supporter som støtter opptil flere land og lag under årets mesterskap i Russland. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin

 

Med et glimt i øyet har det tyske nettstedet katholisch.de  bedt ulike biskoper tippe hvem som vinner Fotball-VM i Russland, fra den lite sportsinteresserte svenske kardinal Anders Arborelius til Madrids fotballgale kardinal Carlos Osoro Sierra.

 

Med åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia 14. juni gikk startskuddet for en fem uker lang fotballfest – for de fotballinteresserte. Også i Verdenskirken kryr det av ihuga fotballfans, fra Vatikanet og til troende kloden rundt.

 

Bibelsitat

Nettstedet katholisch.de har spurt biskoper fra VMs 32 deltagerland om hvem de tipper vinner VM, hvilket lag de liker best og hvilket bibelsitat som kan passe for VM.

Her følger et knippe av svarene de fikk:

Lederen av Japans bispekonferanse, erkebiskop Mitsuaki Takami av Nagasaki, sier at han dessverre ikke kan nok om fotball til å tippe, men at han håper på en god turnering og at han vil be for det tyske laget.

Hele Nordens kardinal, Sveriges Anders Arborelius, svarer at han dessverre heller ikke kan bidra ettersom han overhodet ikke er interessert i fotball.

 

Tre favoritter

I Marokko er det en adskillig mer fotballinteressert geistlig, erkebiskopen av Rabat, Christobal Lopez Romero. Han har tre favorittlag under VM i Russland: Brasil, Tyskland og Spania. Han har også store forhåpninger til det marokkanske mannskapet, fordi «de er godt forberedt og fulle av optimisme», som han sier til katholisch.de.

Hans bibelsitat er fra Matteus 6.33: «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.»

 
Polen favoritt

Polens sportsbiskop, Marian Florczyk i Kielce, har også Brasil – VM-vinner fem ganger – øverst på listen. Han har dessuten stor tro på Polens spillere, og er overbevist om at de kommer til kvartfinalen. Rent estetisk synes han Spania spiller flottest fotball.

Romero og Florczyks vinnertips skiller seg ut på katholisch.de’s uhøytidelige spørreundersøkelse, fordi resten av de spurte geistlige tipper lag fra eget land når det gjelder å spå om den kommende verdensmesteren i fotball.

Erkebiskopen av Moskva, Paolo Pezzi, tipper Russland, fordi de har et spesielt «godt mannskap» i år, og kanskje også fordi hans hjemland, Italia, ikke deltar i VM. Han har også sans for Brasil, Tyskland og Spania. Pezzis Bibelsitat er fra 1 Kor 9.24:

«Vet dere ikke at på stadion deltar alle i løpet, men bare én får seiersprisen? Løp da slik at dere vinner den!»

 

Heia Island!

Islands biskop David Tencer er ikke det minste i tvil om at Island vil gjøre rent bord under Fotball-VM, ikke minst med tanke på den islandske innsatsen under Fotball-EM i Frankrike i 2016. Han minner om Matteusevangeliets «De siste skal være de første», og understreker sin optimisme med Luk 12.32: «Vær ikke redd, du lille flokk! For det er deres Fars gode vilje å gi dere riket.»

Også den tyske sportsbiskop Michael Peters i Trier har kullsviertro på eget lands suksess: «Jeg har full tiltro til vårt lag, og da mener jeg virkelig full tiltro», sier han til katholisch.de. Peters mener vi også må regne med Brasil som kandidat til VM-tittelen, og han holder Panama som outsider.

 

Brobygger

Madrids fotballinteresserte kardinal Carlos Osoro Sierra understreker overfor katholisch.de at «uansett hvem som vinner, så er vi alle seierherrer!» Han er opptatt av fotballens samlende virkning: «I de kommende VM-ukene vil det bli bygget broer mellom ulike folkeslag, dette blir dager med gleder og håp,» sier kardinalen som har mesterlaget Real Madrid i bispedømmet sitt. Hans Bibelsitat er en oppfordring til fair play: «Selv prøver jeg på alle måter å komme alle i møte. Jeg søker ikke mitt eget beste, men alle de andres, så de kan bli frelst.» (1 Kor 10,33)

 

tcec70ba.jpg

LILLEBROR YPPET: Flere biskoper trekker frem Spania som en VM-favoritt. Under sin åpningskamp mot Portugal 15. juni møtte de sterk motstand fra den iberiske lillebroren Portugal. Resultatet ble uavgjort, og superstjernen Cristiano Ronaldo gjorde hat trick.  Foto: REUTERS / Carlos Barria

 

Spania vinner

Men når han blir spurt om hvem som vinner VM i 2018, er det nærliggende for Osoro Sierra å tippe Spania:

«Jeg både håper og tror at Spania gjør det godt i VM. Vi har storartede spillere med masse energi og som gjør en kjempeinnsats for hele laget».

Den spanske kardinalen har også en favoritt nummer to parat:

«Vinner ikke Spania, holder jeg en knapp på Argentina».

En liten hilsen til sjefen i Vatikanet? funderer katholisch.de

 

Les mer