Pavens brev til verdens katolikker

Paven med bibel REUTERS-MAX ROSSI.jpg

BREV TIL VERDENS KATOLIKKER: Pave Frans har skrevet et brev til verdens katolikker med en uvanlig sterk uttalelse om overgrepene i Kirken. Bilde er fra pavens møte med unge italienere 11. august, hvor han holder Evangelieboken. Foto: Reuters/Max Rossi/NTB scapnix.

 

I et brev til verdens katolikker fordømmer pave Frans seksuelle overgrep i den katolske kirken. Han erkjenner også at de altfor lenge ble dysset ned.

 

Les hele brevet oversatt til norsk

 

Brevet er skrevet i forkant av pavens reise til Irland i helgen. Irland er et av landene der den katolske kirken har vært rystet av overgrepsavsløringer i flere tiår.

– Disse ofrenes hjerteskjærende smerte, som stiger til himmelen, ble lenge oversett, dysset ned og fortiet, skriver pave Frans i brevet.

Paven både fordømmer og beklager overgrepene i det som blir omtalt som «Et brev til Guds folk» – en henvendelse til alle verdens 1,3 milliarder katolikker som bare blir brukt ved sjeldne anledninger.

 

Amerikansk rapport

Så sent som fredag ble det offentliggjort en rapport i USA der 301 prester fra Pennsylvania ble navngitt. Ifølge en storjury i delstaten er alle anklaget for overgrep mot barn, anklager som anses som troverdige. Storjuryen kritiserer også kirkeledere for systematiske forsøk på å dekke over overgrepene.

I brevet skriver pave Frans at rapporten inneholder detaljerte erfaringer fra minst tusen overgrepsofre samt maktmisbruk i en periode på bortimot 70 år.

 

Ber om tilgivelse

– Det er helt grunnleggende at vi som kirke er i stand til å erkjenne og fordømme, med sorg og skam, grusomhetene som ble begått av ordensfolk, prester og alle som var betrodd oppgaven å passe på og ta vare på de mest sårbare. La oss be innstendig om tilgivelse for våre synder og andres synder, skriver paven.

Det har i en årrekke strømmet på med anklager om seksuelle overgrep begått av prester og andre i den katolske kirke, blant annet i Irland, USA, Chile, Tyskland, Italia og Frankrike.

(©NTB)

 

Les også: