Paven vil at vi skal be for møtet

 

MØTE I VATIKANET: – Jeg oppfordrer dere til å be for møtet, sa pave Frans etter sin Angelusbønn sist søndag. Han refererte til møtet om beskyttelse av mindreårige som skal holdes i Vatikanet. Foto NTB Scanpix.

 

Pave Frans oppfordrer troende til å be for ukens store møte i Vatikanet.

Etter sin Angelusbønn på søndag minnet Den Hellige far om møtet om beskyttelse av mindreårige som finner sted i Vatikanet den 21. til 24. februar:

«Kjære brødre og søstre, mellom torsdag og lørdag er Vatikanet vertskap for et møte med lederne av alle bispekonferansene om beskyttelse av mindreårige i Kirken. Jeg oppfordrer dere til å be for dette møtet. Jeg forventer et møte preget av et sterkt pastoralt ansvar for en stor utfordring i vår tid».

 

Synodehallen

Vatican News melder at møtet, som starter på torsdag, skal finne sted i Vatikanets nye synodehall. Konferansen samler lederne av verdens katolske bispekonferanser og orientalske bispesynoder. Sammen skal de rundt 180 deltagerne belyse og diskutere spørsmål om seksuelle overgrep i Kirken. Jesuittpater Federico Lombardi skal moderere møtet. Også overgrepsofre vil være til stede under konferansen, som for en stor del kommer til å dreie seg om å møte ofrene og øke forståelsen for deres lidelser og bevisstheten om medlidenheten i møtet med dem.

Pater Hans Zollner (se eget intervju), talsperson for organisasjonskomiteen, understreker at målet for møtet er å styrke bevisstheten om at beskyttelse av barn og ungdom er en felles oppgave.

 

Nye tiltak

Formålet med konferansen er også å treffe beslutninger og komme frem til nye, konkrete tiltak. Men dette er ikke et teknisk, juridisk møte, snarere et universelt møte mellom Kirkens hyrder.

I sin tale til diplomatkorpset nylig, sa paven at «overgrep mot mindreårige er en av de mest avskyelige og skjendige forbrytelser. Det ødelegger det beste i en uskyldig person, og forårsaker en ubotelig skade på vedkommendes videre liv.»

 

Paven oppsummerer

Pave Frans vil være til stede under hele konferansen og vil til slutt oppsummere det hele med en avslutningstale.

Kardinal Seán O'Malley, leder av Den pavelige kommisjon for beskyttelse av mindreårige, har flere ganger fremhevet at konferansens hjørnestener er sannhet, rettferdighet og økt innsyn.

Møtet henvender seg først og fremst til biskopene, som alle bærer et stort ansvar, men også lege eksperter vil delta for å forklare nødvendige skritt i prosessen, og for å sikre åpenhet og ansvar.

 

Hver dag ett tema

Programmet for møtet i Vatikanet legger opp til at hver dag skal ha sitt eget tema. Hovedfokus er ansvar og ansvarlighet, og forpliktelsen til å stå til ansvar og gi innsyn. Hver dag har foredrag hvor spørsmål belyses fra ulike synsvinkler:

1) Den enkelte biskops ansvar og oppgaver og personlige holdninger

2) Biskopenes fellesskap og deres solidaritet

3) Hele det kirkelige fellesskapet som Guds folk.

 

Les mer: