Fasteaksjonen 2019: Bli med Caritas og hjelp barnas fremtid

Hovedbilde temaartikkel-fasteaksjonen.jpg

FASTEAKSJONEN: Rosa Irima, 62, holder sitt barnebarn Gabriel på seks måneder mens frivillig for Caritas Venezuela, Miriam Herrera sjekker om han vokser som han skal. Foto: Caritas Internationalis.

 

Over halvparten av de 821 millioner menneskene som sulter verden over i dag er barn. Ved å støtte årets fasteaksjon, gir du barn som lider av matmangel en bedre start i livet.

 

Tekst: Martin Moland

 

Tema for Fasteaksjonen 2019 er sult blant barn og hva vi kan gjøre for at barn skal slippe å leve hele sin barndom i sult. Over 200 millioner barn under fem år får over lengre tid så lite mat at de til slutt tar skade av det. For lite mat i de første leveårene, i en av de mest sårbare fasene i barns liv, kan føre til sykdom og død. Men sult kan også få alvorlige konsekvenser langt inn i framtiden.

 

– Matmangel kan føre til dårligere fysisk og kognitiv utvikling enn hos barn som har fått nok mat. Det kan for eksempel føre til lærevansker og gi dårligere resultater på skolen, som fører til at barna får dårligere lønn på sikt, sier leder for utenlandsarbeidet i Caritas Norge, Marit Sørheim.

Hun understreker videre at det å unngå veksthemming og avmagring blant barn og unge er avgjørende for Caritas i for eksempel land som Venezuela, Uganda og DR Kongo.

 

Les mer om situasjonen og hva Caritas gjør i:

 

Mat og utvikling

– Derfor er vi veldig opptatt av å sørge for at alle familier får mulighet til å sette mat på bordet, også lenge etter at våre prosjekter er fullførte. At barn får nok mat til at de utvikler seg normalt, er sentralt for å oppnå utvikling i noen av verdens aller fattigste land, sier hun.

 

Konsekvensene av at de aller yngste ikke får den maten de har bruk for merkes blant annet på økonomien: Den framtidige veksten i økonomien i mange fattige land blir lavere på grunn av barns sult. Derfor haster det med å vinne kampen mot barnesulten.

For å nå det målet, trenger vi støtte.

 

Bistand hjelper

Caritas hjelper barn både i Afrika, Asia og Latin-Amerika ved å gjøre det lettere for barnefamilier å dyrke sin egen mat selv om klimaet endrer seg. På den måten sørger vi for løsninger som fungerer bedre enn om vi bare hadde delt ut mat uten å gi dem kunnskap om hvordan de selv kan dyrke maten de trenger. Åtte av ti familier, som har fått hjelp gjennom Caritas sine matsikkerhets-prosjekter, spiser tre måltider om dagen.

Ved å gi til Fasteaksjonen, kan du være med på å skape et bedre liv for familier som tilfeldigvis er født inn i omstendigheter der mat på bordet ikke er en selvfølge.

 

Hva fører sulten til?

  • Omtrent halvparten av de barna som dør før de er fem dør av sykdommer skapt eller gjort verre av sult.
  • 52 millioner barn verden over lever i en tilstand der de veier alt for lite i forhold til høyden sin. Dette øker risikoen for at de dør av helt vanlige sykdommer.
  • 150,8 millioner barn er veksthemmet på grunn av matmangel. Det vil si at de ikke får nok mat til å vokse og utvikle seg normalt.

 

Hvordan hjelper Caritas barn som sulter?

  • Alle våre prosjekter prioriterer matsikkerhet for de aller yngste barna.
  • I vårt nødhjelpsarbeid, for eksempel i Venezuela, er vi særlig opptatt av at spedbarn og gravide og ammende mødre får nok næring. Slik unngår vi at barna blir underernærte. 
  • I våre langsiktige prosjekter, i Niger, Mali, DR Kongo, Zambia, Uganda, Colombia og Sri Lanka, har vi et spesielt fokus på kvinnelige bønder, og sikrer der igjennom at deres barn får mat, slik at de slipper å sulte.

 

Ved å støtte årets fasteaksjon, redder du liv.

SMS: Send kodeord nullsult til 2160 (200 kr per sms)

Vipps: 12135, merk betalingen nullsult

Gavekonto: 8200.01.93433

 

Les mer:

Les på polsk