Paven ber for Notre-Dame

 

RFOUlZNXe_E.jpgBER FOR NOTRE-DAME: «Paven står i denne tid nær Frankrike og ber for landets katolikker og Paris' innbyggere», skriver Den hellige stols pressetalsmann. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi

 

Pave Frans uttrykker sin dype medfølelse med franske katolikker og befolkningen i Paris etter brannen i nasjonalkatedralen og det gotiske mesterverket Notre-Dame, et av de mest kjente symbolene i kristenheten og for den vestlige sivilisasjon.

 

«Paven står i denne tid nær Frankrike og ber for landets katolikker og Paris' innbyggere, som er sjokkerte over den forferdelige brannen som har ødelagt katedralen Notre Dame. Han ber for alle dem som arbeider med å slukke brannen og håndtere denne dramatiske situasjonen», skriver Den hellige stols pressetalsmann Alessandro Gisotti i en tweet tirsdag morgen den 16. april, ifølge Vatican News.

Mandag kveld sendte Gisotti ut følgende tweet: «Den hellige stol har fått den forferdelige og triste nyheten om brannen som har ødelagt katedralen Notre Dame, et symbol for kristendommen i Frankrike og i verden.»

 

«River i hjertet»

Norges kulturminister Trine Skei Grande sier til NTB at brannen i Notre-Dame river henne i hjertet.

– Brannen i Notre-Dame er en dramatisk påminnelse om hvor viktig kultur og historie er for oss, sier hun.

– Vi er en del av den europeiske kulturarven. Notre-Dame er det nest viktigste religiøse bygget etter Peterskirken. Notre-Dame har også brakt oss stor litteratur. Den franske forfatteren Victor Hugo reddet bygget med sin roman om Notre-Dame, som holdt på å rase sammen etter å ha vært avvigslet etter den franske revolusjonen. Dessuten har kirken vært til inspirasjon for kunstnere og arkitekter, blant andre for vår Gustav Vigeland som feirer 150 år i år, sier Trine Skei Grande.

 

Engasjement

Hun ser for seg et stort folkelig engasjement for kirken og gjenoppbyggingen, også fra Norge. Norge har dessuten en aktiv rolle i UNESCO som allerede har sagt de vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

– En viktig del av felles europeisk kulturarv og vår verdensarv står i flammer i Paris – det river i hjertet til oss alle, var kulturministerens umiddelbare reaksjon da nyheten om brannen ble kjent mandag kveld, ifølge NTB.

 

w61ofOOUWZQ.jpg

DAGEN DERPÅ: Slik ser Notre-Dame-katedralen ut dagen etter den massive brannen som ble varsket rundt kl. 18.50 mandag 16. april. Flammene som sto ut av taket, sjokkerte Frankrike og verden. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

 

EU oppfordrer til bidrag

Brannen som startet klokken 18.50 mandag kveld satte både parisere, europeere og resten av verden i sjokk. EU-topper sender nå «kollektbøssen» Europa rundt for Notre-Dame.

EU-president Donald Tusk oppfordrer alle medlemsland til å bidra i gjenoppbyggingen av Notre-Dame, ifølge NTB. Jean-Claude Juncker sier EU-kommisjonen vil støtte arbeidet.

Den ødeleggende brannen i den ikoniske fransk-katolske katedralen ble et av hovedtemaene da de to EU-toppene talte i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag.

– I går var en forferdelig dag for alle. Europa er ikke likegyldig til Frankrike og Paris. EU-kommisjonen vil støtte gjenoppbyggingsarbeidet. Vi står og vil alltid stå sammen i solidaritet, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

 

Solidaritet

EU-president Tusk fulgte opp med en oppfordring til medlemslandene, samt en parallell til hans egen hjemby.

– Jeg vil komme med beroligende og solidariske ord til den franske nasjon, også som borger av Gdansk, som ble 90 prosent ødelagt og nedbrent og senere gjenoppbygget. Dere kommer også til å gjenoppbygge katedralen deres, sa han.

– Fra Strasbourg, den franske EU-hovedstaden, ber jeg alle 28 medlemsland om å bistå i dette arbeidet, sa Tusk. (Vatican News/NTB)

 

Les mer om Notre-Dame