Tips til påskelesning

 

3 x 3 katolske boktips til påskehøytiden 

5tlQEQV7vlg.jpeg

SNART PÅSKE: Pave Frans feirer påskemesse på Petersplassen i 2018. Påsken er tid for feiring, refleksjon – og for mange: lesning av oppbyggelig litteratur. Her gir vi deg ni gode lesetips. Foto: REUTERS/Max Rossi

 

Vi har bedt Eli Åm fra St. Eystein bokhandel i Trondheim, Marianne Fjordholm fra St. Olav bokhandel i Oslo og Kristine Dingstad fra St. Olav forlag om deres tre beste lesetips til påsken 2019. Under følger derfor 3 x 3 forslag til god katolsk lesning i måneden som kommer.  

 

 

Boktips fra Eli Åm, St. Eystein bokhandel

 

Bok: «En glede ingen kan ta fra deg. Påsketiden med salmene»Skjermbilde 2019-04-05 kl. 14.13.19.png
Forfatter: Sr. Anne Elizabeth Sweet
Forlag: St. Olav forlag

 «Men jeg skal se dere igjen, og hjertet deres skal glede seg, og ingen skal ta gleden fra dere.» (Joh 16,22). Slik innleder sr. Anne Elisabeth fra Tautra Mariakloster sin bok om påsketiden. Hun undrer seg over at vi ofte ikke klarer å bevare den jublende påskegleden som vi opplever med oppstandelsen på påskedag. I Den katolske kirkes liturgi feirer vi påsken i 50 dager, fra påskeoktaven helt frem til pinse. Med denne boken får vi daglig inspirasjon til å bevare påskegleden hele denne tiden, ved å lese dagens responsoriesalme med forfatterens kommentarer.

Boken kan kjøpes i St. Eystein bokhandel 

 

VisBildeServlet.jpg

Bok: «Gymnadenia»
Forfatter: Nobelprisvinner Sigrid Undset
Forlag: Aschehoug

En feberhet konversjonsroman som passer veldig godt i påsken, det er jo tiden for å ta opp nye medlemmer i  Kirken. Dette er kanskje ikke blant hennes mest kjente romaner, men jeg synes den er blant de aller beste. Den unge mannen Paul Selmer føler en sterk dragning mot katolisismen, men han har ennå ikke tatt skrittet fullt ut, og for hans kone er denne kirken en lukket verden. Fortellingen fortsetter i «Den brennende busk».

Boken kan kjøpes i St. Eystein bokhandel 

 

 

 

 

41MFT6WMZ9L._SX316_BO1,204,203,200_.jpgBok: «The Spear»
Forfatter: Louis de Wohl
Forlag: Ignatius 

Dette er en spenningsroman om påskedramaet av den verdenskjente katolske romanforfatteren Louis de Wohl. Vi kommer tett på Jesu siste dager, selv om forfatteren ofte holder oss i age ved å plassere oss i utkanten av begivenhetene. Personene vi følger får dag-til-dag-informasjon fra folk de møter i Betania og Jerusalem. Helt mot slutten blir vi vitne til korsfestelsen. Den romerske soldaten som er en av hovedpersonene, støter spydet mot den korsfestede Jesus, derav tittelen «The Spear». Det skjer noe med soldaten etter dette.

Boken kan kjøpes i St. Eystein bokhandel 

 

 

 

Boktips fra Marianne Fjordholm, St. Olav bokhandel 

 
Skjermbilde 2019-04-05 kl. 14.22.19.png
Påskehefte: «Stille Uke» Påske 2019
Forlag: Vårt Land forlag

«Stille Uke» en utgivelse for fastetid og påske. Her finner du nyskrevne og eldre tekster av f. eks. Vigdis Hjorth, Selma Lagerløf og Karen Blixen. Erling Sandmo presenterer fire verk å lytte til i påsketiden. Heftet inneholder også matoppskrifter knyttet opp mot påsken, salmer og dikt. Det hele har en delikat innramming med gode og mange illustrasjoner. Forsiden prydes av et maleri av Tone Indrebø i fastens og påskens farger.

Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandel 

 

 

 


Skjermbilde 2019-04-05 kl. 14.25.28.png

Bok:  «Inn i Jesu Mysterium –  betraktinger over Johannesevangeliet»
Forfatter: Jean Vanier
Forlag: St. Olav forlag

Før jul anbefalte jeg en liten biografi om Jean Vanier. Denne gangen retter jeg søkelyset på en av  Vaniers egne  tekster, oversatt fra engelsk  og bearbeidet til norsk av Aslaug Espe. Vanier skriver:«Innsikten som jeg deler med dere i denne boken, springer ut fra Jesu liv i meg, det han lærer meg gjennom bønn og studier. Den springer ut fra livet jeg lever sammen med mennesker som er svake, og som har lært meg å ta i mot Jesus i min egen svakhet.»

Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandel 

 

 

 

Skjermbilde 2019-04-05 kl. 14.29.10.png

Bok: «Livgivende tegn»
Forfatter: Scott Hahn, oversatt av Vidar Andrè Eide
Forlag: St. Olav forlag

I et lettfattelig språk presenterer Scott Hahn her 40 katolske skikker og deres røtter. Vårt trosliv berikes av de mangfoldige og velprøvde fromhetsøvelsene som her blir belyst gjennom bibelsk lære.

Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandel 

 

 

 

 

 

 

Boktips fra Kristine Dingstad, St. Olav Forlag

 

Skjermbilde 2019-04-05 kl. 14.34.43.pngBok: «De gyldne dagene – kirkeåret og katolske festdager med barne»
Forfatter: Emma Ulrikke Weiglin Eriksen
Forlag: St. Olav forlag

«Rytmen og skjønnheten i kirkeåret gir oss en himmel over alt det daglige, og en tro å holde fast i», slår Emma Ulrikke Weiglin Eriksen vakkert fast i denne boken, som viser oss en skattkiste av muligheter for hvordan vi kan feire det liturgiske året hjemme! Hvorfor ikke lage kringle på palmesøndag – siden kringleformen er et gammelt tegn på bønn for den stille uken man snart går inn i? Visste du at mange spiser grønn mat på skjærtorsdag – fordi grønn i flere land er en sørgefarge (på tysk heter jo dagen også Gründonnerstag, «grønntorsdag»)? Bak for øvrig korsboller langfredag og nyt etter liturgien. Historien forteller nemlig at den engelske munken Rocliff, som var kokk i klosteret sitt, begynte å bake og dele ut boller pyntet med kors til de fattige som kom for å tigge mat på langfredag. «Skikken spredte seg fort, selv om det sies at ingen boller var like gode som p. Rocliff sine», forteller forfatteren, som allikevel oppfordrer oss til å prøve ... En bok til inspirasjon hele kirkeåret – og særskilt i høytidene!

Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandel 

 

YoucatBønnebok.jpgBok: «YOUCAT»
Norsk ungdomsbønnebok
Forlag: St. Olav forlag 

Fastetiden, den stille uke, triduum og påsketiden er en tid for fordypning og bønn! Kirken har flere gode og tradisjonelle ressurser til hjelp for bønnelivet, men jeg vil gjerne få løfte frem nykommeren «YOUCAT –  Ungdomsbønnebok». Her får vi hjelp til å gå de små skrittene på veien i vennskapet med Gud. Boken rommer både gamle og nye bønner for gode og vonde dager og netter. Bokens første del er til særlig hjelp! Den består nemlig av morgen- og kveldsbønner som strekker seg over to uker – inspirert av tidebønnene. Hva med å bruke den stille uke og påskeuken til å øve seg på bønnerutiner? Her finner både unge og gamle nødvendig hjelp!

Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandel 

 

 

 

Jeg dør ikke.jpg

Bok: «Jeg dør ikke, jeg går inn i livet»
En bok om døden og evigheten
Forfatter: Wilfrid Stinissen
Forlag: St. Olav forlag  

 

Vi går nå inn i en tid hvor vi feirer at døden udødeliggjøres. Få skriver like godt om døden i vårt kristne perspektiv som karmelittpater Wilfrid Stinissen. Under tittelen «Jeg dør ikke, jeg går inn i livet», et sitat av Therese av Lisieux, hevder han at livet blir meningsfullt eller meningsløst avhengig av hvordan vi oppfatter døden. Vi må gå i dødens skole, oppfordrer han. Å slik leve i dødens venteværelse er ingen flukt fra livet, tvert imot får det oss til å leve mer bevisst, skriver Stinissen – og gjør et dypdykk i både dødens fruktbarhet og bitterhet. Vi kan ikke improvisere en god og salig død, hevder han. Vi må livet gjennom øve oss i å gi, å ofre. Finnes det noen bedre tid å starte dette treningsprogrammet på enn i den stille uke og de hellige tre dagene til minne om Jesu død – og oppstandelse?

Boken kan kjøpes i St. Olav bokhandel 

 

Les mer