Basilika viet til martyrer fra det 20. århundre

Pope Francis Basilika San Bartelomeo.jpg 

DE NYE MARTYRER: Pave Frans ledet bønnevake til minne om det 20. og 21. århundrets martyrer i San Bartolomeo basilika på Tiberøyen lørdag 22. april 2017. Foto: Sant Égido kommuniteten. 

 

På en båtformet øy, dekket av travertinstein i tiberelven i Roma, står en basilika viet de kristne martyrene fra det 20. og 21. århundre.  

 

Basilikaen ble bygget i 998, under keiser Otto III av Det tysk-romerske rike, og er tilegnet hans venn den hellige Adalbert, biskop i Praha. Han døde som martyr i 997 under evangelisering av Polen. Senere mottok basilikaen relikviene etter apostelen Bartolomeus, som ble drept for sin tro; St. Maximilian Kolbe.jpgden er idag kjent ved hans navn.

 

De nye martyrer

I de senere år har basilikaen mottatt mer enn 120 relikvier fra forfulgte kristne martyret i det 20. århundret, for det meste under det kommunistiske og nazistiske styret. Det er det blodigste århundret i Den katolske kirkes historie. Relikvier av Den hellige Maximilian Kolbe, som døde for sin tro i Auschwitz, og Den salige sr. Leonella Sgorbati, som ble drept under borgerkrigen i Somalia, er å finne i basilikaen. Disse nye hellige forbinder gammel historie om martyrdød med forfølgelsen av kristne idag.

  

Bekjente 

– Historien om basilikaens engasjement til de «nye martyrene» startet under pave Johannes Paul II. Han levde gjennom forfølgelsene under andre verdenskrig og deretter den kommunistiske forfølgelsen, og var selv venn av mange av martyrene, sier rektor for San Bartolomeus basilika, p. Angelo Romano. 

– De hellige utfordrer meg daglig ved å stille spørsmål ved graden av åndelighet, av engasjement vi utfolder i livene våre. Det er ikke alltid like lett fordi jeg kjente en av dem personlig.

  

 

Den hellige Maximilian Kolbe oppmuntret sine medfanger med preken, bønn, sang og skriftemål
under okkupasjonen av det tyske nazistregime i Polen. St. Maximilian døde i konsentrasjonsleiren Auschwitz i 1941. 

Les mer 

 

P. Romano var venn av Den hellige Giuseppe Puglisi, en sogneprest i Palermo, som ble myrdet for å snakke ut mot mafiaen i 1993. – Disse moderne matyrene tilgav sine egne forfølgere som Jesus tilgav sine på korset. De viser kjærlighetens styrke, sier p. Angelo Romano, om de hellige på Tiberøyen.

 

sr-leonella-con-bambino.jpg

Den salige Leonella Sgorbati trådte inn den 5. mai 1963 til instituttet «Misjonærer av Consolata» («trøsteren») (Missionarie della Consolata – ISMC eller MC) i Sanfrè i provinsen Cuneo i regionen Piemonte i Nord Italia. Etter sine høytidelige løfter ble hun i 1972 sendt til Kenya, der hun viet seg til barselavdelingen med hundre senger. Fra 2001 begynte hun å pendle mellom Kenya og det borgerkrigspregede Somalia, hvor hun ble drept mens hun krysset gaten fra sykehuset til søstrenes bolig september 2006. 

Les mer

Basilica San bartolomeo_Tiber.jpg 


Mer historie 

Nylig mottok basilikaen breviarene etter p. Jacques Hamel, som ble drept i 2016 av ISIS-terrorister i Frankrike, mens han feiret messe. Mange av relikviene i basilikaen er av det man kaller andregradsrelikvier, altså gjenstander som har tilhørt de hellige.

– Mange ønsker å vite mer om martyrenes historie, fordi de står så nær Jesus, sier p. Romano. For tiden arbeider basilikaen med å opprette et kryptmuseeum, siden sidekapellene ikke lenger har plass til å huse alle gjenstandene etter de hellige.

(CNA) 
 

 

 

Les mer: