Pave Frans i sorg etter Vincent Lamberts død

 

Pave Frans: – Måtte Gud, vår far, ønske Vincent velkommen med åpne armer

ksMnWoHF00U.jpg

STORT ENGASJEMENT: Vincent Lamert-saken har vakt stort engasjement i Frankrike. Her demonstrerer hundrevis til støtte for ham 10. juli 2019. Foto: REUTERS/Charles Platiau

 

Franskmannen Vincent Lambert (1976 – 2019) døde torsdag 11. juli på et sykehus i Reims etter at legene slo av systemene som gav ham næring og vann. Lambert hadde vært i en vegetativ tilstand i ti år etter en trafikkulykke, som forårsaket en alvorlig hjerneskade.

 

Tekst: Vatican News, Robin Gomes

 

Pave Frans og Den hellige stol har uttrykt sorg etter Vincent Lamberts død. Den 42-årige tidligere sykepleieren døde torsdag morgen etter at legene slo av mat- og vannsystemene som har holdt ham i live siden den skjebnesvangre motorsykkelulykken i 2008.

– Måtte Gud, vår far, ønske Vincent velkommen med åpne armer, twitret pave Frans. – La oss ikke bygge en sivilisasjon som kvitter seg med personer hvis liv vi ikke lenger tenker på som verdig: ethvert liv er verdifullt, alltid, la Den hellige far til.

 

 

Føler med familien

– Vi mottok nyheten om Vincent Lamberts død med sorg, sa Alessandro Gisotti, midlertidig direktøren for Den hellige stols medieavdeling, i en kort meddelelse.

– Vi ber for at Herren tar imot ham i sitt hus og uttrykker vår medfølelse overfor hans nærmeste og alle dem som helt til det siste, har forpliktet seg til å hjelpe Vincent med sin kjærlighet og dedikasjon, uttalte Gisotti.

– La oss minnes og bekrefte påny, sa han, – hva Den hellige far sa da han tok opp denne smertefulle saken: ‘Gud er den eneste som råder over livet, fra dets begynnelse til dets naturlige avslutning; det er vår plikt alltid å verne om livet og ikke gi etter for «bruk og kast»-mentaliteten. 

 

PHB1PO_k3OI.jpg

FOR VIDERE PLEIE: Pierre og Viviane Lambert forlater sykehuset der legene behandlet Vincent Lambert. 9. juli ble næring- og vannsystemene som har holdt ham i live, slått av mot foreldrenes ønske. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer

 

Konflikt i familien

Lamberts kone og noen av hans søsken ønsket at den livsforlengende pleien skulle avsluttes, men hans katolske foreldre, støttet av andre slektninger, tok en rekke rettslige initiativer for å tvinge legene til å holde ham i live.

Til slutt handlet legene i overensstemmelse med en dom i Cour de Cassation, Frankrikes høyesterett.

Pave Frans har flere ganger appellert om at livet skal få vare til dets naturlige endepunkt, så også i Lamerts tilfelle.

 

UgIIpP2qSmc.jpg Paven ba for Vincent

Onsdag 10. juli twitret Den hellige far: – Vi ber for den syke som er overlatt til seg selv for å dø. Et samfunn er menneskelig såfremt det verner om livet, ethvert liv, fra dets begynnelse til dets naturlige slutt, uten å velge hvem som er verdige til å leve og hvem som ikke er det. Leger bør ære livet, ikke ta det.

Erkebiskop Vincenzo Paglia, president for Vatikanets Pavelige akademi for liv, twitret også etter Lamberts død. Han sa at han og akademiets medlemmer ber for Lamberts familie, for legene og alle dem som har engasjert seg i saken.

– Vincent Lamerts død og dens forhistorie er et tap for vår menneskelighet, la han til.

Foto: Scanpix

 

Les mer