NUK-leder: – Kirken kan forandre mennesker

 

KIRKENS GAVE: – Hadde jeg ikke møtt og sett Jesus i menneskene som introduserte
meg til Kirken
, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, sier NUK-leder Kathrine Esquivel.
Foto: NUK

Katherine Esquivel (1).jpg

 

I september 2020 ble  Katherine Esquivel valgt til leder av Norges Unge Katolikker, NUK.  Man er gjerne godt testet og trent før man blir valgt til en organisasjons høyeste tillitsverv, og Katherine er intet unntak.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
Foto: NUK
 

 

Hennes første lederverv kom i SKUF, Stavanger Katolske Ungdomsforeningallerede i 2014. De første NUK-minnene stammer derimot fra bispegårdens kjeller i Akersveien i Oslo. Der har ungdommen sin hule 

– Jeg husker veldig godt kveldene i ungdomslokalet i St. Olav domkirkemenighet i Oslo. Det var etter konfirmantundervisning at vi ble «lokket» ned dit. Gratis mat. God stemning. Trygge voksne, forteller Katherine. Hun hadde ikke vært aktiv i Kirken tidligere, så mye var nytt og fremmed: bordbønn, bibellesningertemaøkter, temafester.  

– Likevel visste jeg veldig fort at det var et fellesskap jeg ville bli en del av. Det jeg ikke visste, var at jeg automatisk hadde blitt NUK-medlem som konfirmantJeg ble god venn med mange ganske fort, og de unge voksne talte alltid inspirerende om troen, sier KatherineDet var ikke vanskelig å bli igjen etter katekesen for å delta på en SOUL-kveld.  

– Det var først da jeg fikk mitt første Q-blad i posten, at gikk det opp for meg at jeg var blitt medlem av en organisasjon. 

 

«Troen formet meg og trøstet meg da jeg gjennomgikk mye av det ungdommer gjennomgår.» 

 

Å gi tilbake 

I Aftenposten 31. januar 2008 kan vi lese at Katherine Esquivel i klasse 8a deltar i et pedagogisk forskningsprosjekt for mer høflige elever.  

– For det første: Trengte du kurset?  

– Nei, jeg var en ganske rolig, pliktoppfyllende og høflig elev. Jeg husker godt dette prosjektet, og hvor stolte vi var av å bli intervjuet av Aftenposten, sier Kathrine. I klassen kjente de hverandre godtog elevene var veldig glade i lærerne sine.  

– Jeg husker at vi var ganske fornøyde, fordi lærerne var stolte av oss. 

– For det annet: Er en god katolsk ungdom også en høflig ungdom?  

– En god katolsk ungdom kan jo være så mangt. Det er vanskelig å si hva som skal til for å plassere «god» foran «katolsk». Det er veldig personlig, synes jeg. Men ja, høflighet er viktig, katolsk eller ei. Som voksen merker jeg at det er veldig gøy å treffe ungdom som ikke er redd for å prate med voksne – ved å være utadvendte, reflekterte og høflige. 

– Du leder en ungdomsorganisasjon på fritiden og er lærer på St. Sunniva skole fra kl. 8 – 16.00. Hva er det som driver deg til å arbeide med unge – ofte katolske! – mennesker så å si døgnet rundt? 

– At jeg ble så godt tatt imot og tatt vare på som katolsk ungdom. Troen formet meg og trøstet meg da jeg gjennomgikk mye av det ungdommer gjennomgår. Hadde jeg ikke møtt og sett Jesus i menneskene som introduserte meg til Kirken, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Kathrine. Hun vil gjerne at hennes arbeid og bidrag til Kirken kan være med på gi ungdom den gaven hun selv fikk som ung.  

 

«Jomfru Maria viser oss at vi kan stole på Gud selv når veien Han har beredt for oss ikke er synlig for oss, og på den måten lærer hun oss å gi slipp på vårt kontrollbehov. Det er noe dagens unge kan strekke seg etter.» 

 

Se til Maria 

– På hvilken måte er unge katolikker annerledes enn voksne, for ikke å si gamle, katolikker?  

– Unge katolikker ofrer mye. De har så mye å velge mellom etter skoletid. Mye gøy. Mye interessant. Når de velger å tilbringe tid i kirken, gir de opp noe annet gøy og interessant de kunne ha drevet med istedenfor.  

– Når du ser på verden idag, hva gjør at du tenker: «Dette skulle Kirken klart å forandre på!»?  

– For min del handler det ikke om at Kirken kan forandre på én ting, men at Kirken kan forandre mennesker.  

– Kan du nevne et forbilde å strekke seg etter for dagens unge?  

– Jomfru Maria. Hun viser oss at vi kan stole på Gud selv når veien Han har beredt for oss ikke er synlig for oss, og på den måten lærer hun oss å gi slipp på vårt kontrollbehov. Det er noe dagens unge kan strekke seg etter. 

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen

 

Dåpen i gave 

Katherine ble født i Peru i det olympiske år 1994. Selv om hun har bodd i Norge siden 1999, er kjærligheten til fødelandet fortsatt sterk: Gode barndomsminner og familien som bor der, bidrar til det.  

– Jeg har havnet mellom to stoler. Den klassiske «jeg er ikke norsk nok i Norge og ikke peruansk nok i Peru», men det har ikke preget meg på noe negativ måte. Det betyr jo bare at jeg har mennesker, både i Peru og Norge, som jeg bryr meg om og som bryr seg om meg.  

– Du har ikke et typisk norsk navn og du ser ikke ut som Synnøve Solbakken. Dessuten er du katolikk. Hvordan har du opplevd det?  

– I oppveksten opplevde jeg ikke at jeg skilte meg veldig ut. Jeg vokste opp i Groruddalen, og der bor det mange med innvandrerbakgrunn. Det er jo også et område som er preget av religiøst mangfold, og det å være katolikk i klassen / på basketlaget / på lekeplassen bidro bare til dette mangfoldet, sier Katherine.  

– Er det annerledes å være katolikk i Peru enn i Norge 

– Jeg rakk ikke å bo lenge nok i Peru til å oppleve det katolske fellesskapet der. Likevel har jeg en familie som ville døpe meg i Den katolske kirken. Det skjedde da jeg var seks år, sier Katherine. Hun ble døpt i menigheten to kvartaler unna bestemorens hus under en av sommerferiene sine i fødelandet.  

– Selv om jeg ikke helt skjønte hva dåpen betød på det tidspunktet, er det en dag jeg nå setter høyt. Jeg vil alltid være takknemlig for å ha opplevd den sammen med familien i Peru. For en gave jeg fikk av dem! 

 

Biografi: Katherine Esquivel  

 • Født: 2.oktober 1994 
 • Fødested: Chimbote, Peru 
 • Bor: Oslo
 • Familie: Mor Ruth, stefar Jon og lillebror Johan på 8 år, som alle bor i Oslo  
 • Utdannelse: Petroleumsteknologi fra Universitetet i Stavanger i 2018, og praktisk-pedagogisk utdanning fra Universitetet i Oslo i 2019 
 • NUK-karrière: 
  • 2014 – 2016: Leder SKUF i St.Svithun 
  • 2016 – 2018: Vara og distriktsrepresentant for Distrikt Vest 
  • 2018 – 2019: Nestleder 
  • 2019 – WYD-tursjef 
  • 2020 – LederNUK 

 

Artikkelen ble første gang publisert i St. Olav kirkeblad 4-2020.

 

Les mer

 

Abonner gratis på St. Olav kirkebladSkjermbilde 2021-01-06 kl. 15.33.19.jpeg

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

 • Via dette skjemaet
 • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
 • Send E-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no