NUK: Arrangerer digital påskeleir for unge

Bli med på digital påskeleir!

IMG_5256.jpeg

DIGITAL PÅSKELEIR: – Kan ikke deltagerne komme til Mariaholm, kommer Mariaholm til dem, sier Stephen Trotter, generalsekretær i Norges unge katolikker. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

 

Nok et år må Norges unge katolikker (NUK) avlyse sine tradisjonelle påskeleirer for barn og ungdommer. De inviterer nå til digital leir med temaet Topptur: – Gud er med oss i motbakken, på toppen, og på vei ned fra fjellet, sier Stephen Trotter. Det skal de unge lære mer om under årets digitale påskeleir!

 
 
Tekst: Kathrine Låver
Reportasjefoto: Norges Unge katolikker


På grunn av smittevernreglene ble det klart at det heller ikke i år går an å samles til de tradisjonelle påskeleirene i regi av Norges Unge Katolikker på Mariaholm. I flere tiår har barn og ungdommer tilbrakt den stille uke og påskehøytiden på Oslo katolske bispedømmets leirsted i Spydeberg.
 
 
Digital leir
Det var med tungt hjerte at leirene måtte avlyses for andre år på rad. Derfor var det helt nødvendig for generalsekretær Stephen Trotter og resten av staben å finne en alternativ løsning. De tilbyr nå et skreddersydd program, som blir tilgjengelig for alle på nettet!
 
– Hvis ikke deltagere kan komme til Mariaholm, kommer Mariaholm til dem, sier Trotter. 
 
 
 
For de litt ekstra interesserte og årvåkne lesere, minner det kanskje om et ordtak på Engelsk: «If the mountain won't come to Muhammad, Muhammad must go to the mountain».
 
– Jeg kunne ikke dy meg, så det var en liten nerdete vits for min egen del siden tema for leiren er Topptur. Ordtaket handler om å akseptere uunngåelige fakta: Hvis ikke deltagere kan komme til leir på Mariaholm, må vi bringe Mariaholm til dem, sier Trotter.
 
– Hvordan skal det gå til?
 
– Alt av videoer og livestreams gjøres fra Mariaholm, så vi håper vi klarer ikke bare å overføre gode aktiviteter og program til konfirmanter og ungdom hjemme, men også følelsen av å være på Mariaholm – et sted som betyr så mye for katolikker i Norge.
 
50019404127_019a73f963_o (2).jpg
 
 
– Et av temaene som du nevner i løpet av uken er «Topptur – Å ha Gud i ryggen opp bakken, følelsen av å nå målet, og hvordan vi tar med oss budskapet ned fra toppen». Hvorfor valgte dere dette tema og hva innebærer det?
 
– Tema for leir er ofte et resultat av brainstorming i lederteamet. Da ideen ble pitchet, gav den gjenklang hos flere av oss. Ikke bare er den et ekko av statsministerens varsel om at tiden fremover blir en motbakke for å få ned smitten, og ikke bare er topptur et urnorsk uttrykk som mange vil kjenne igjen, men fjell (og turer opp og ned dem) er utrolig viktige symboler i Bibelen. Her følte vi at vi kunne trekke inn et konsept mange i Norge er kjent med, og bruke det for å snakke til ungdom om tro.

Temaet skaper en ramme for det som skal skje i løpet av leiren og blir den røde tråden for alle aktivitetene, forteller Trotter.
 
– En leir er en hel uke hvor alle opplevelsene kommer sammen i et salig sammensurium; vi tror at å ha et gjennomgående tema, gir en bedre opplevelse enn isolerte aktiviteter. Og så hjelper det veldig på arbeidet til teamet at man kan spille videre på det alle gjør.
 
 
– Hvordan skal den digitale leiren gjennomføres?
 
– Mye blir livestreamet på Facebook og YouTube, på NUK sine kanaler. Det vil også være masse som skjer på NUKs Instagram. Vi kommer til å ha mindre, interaktive aktiviteter over Zoom, slik at de som ønsker, kan delta mer aktivt. Kveldsunderholdningen blir også så interaktivt som vi klarer å få til. Vi er ikke NRK eller TV2, men noe publikumsdeltagelse klarer vi å få til. 
 
 
50019406197_c0172ab344_o.jpg
 
INSTAGRAM: Hvis man vil følge med bak kulissene, blir det mulig på Norges Unge Katolikkers Instagramkonto, sier Trotter.
 
 
– Blir det noe gøyale aktiviteter også?
 
– Alle aktiviteter på leir er gøyale (noen har kanskje bare preferanser for hva slags aktivitet de foretrekker). Jeg tror dette vil gjøre litt for å dekke et savn en del unge katolikker har for å se noe som er rettet mot dem. Lederteamet er unge voksne som skulle være ledere på påskeleirene, så de tar med seg iveren sin i aktivitetene de har ansvar for over til dette digitale påskeopplegget - den brennende iveren smitter, selv digitalt.
 
 
Minneverdige opplevelser
Alle aktiviteter på leir setter spor, mener Trotter. Deltagere kan gå fra tidenes gameshow til den nydeligste sakramentstilbedelse. Leir gjennomsyres av at det er unge mennesker som deler sin tro gjennom alt de gjør den uken. Til og med oppvask etter et måltid kan være en minnerik opplevelse!

– Det vi ønsker å få frem med dette digitale tilbudet, er ikke å erstatte den opplevelsen av å sitte oppe sent på fløyene med lange samtaler eller aftenbønner, hvor man vil synge «bare en sang til». Men: Fellesskapet forsvinner ikke bare fordi det ikke er fysisk, Kirken er et levende fellesskap, som lever i beste velgående, sier Trotter.
Han håper NUK klarer å formidle det budskapet også digitalt:
– NUK er tross alt bygget på Tro, Fellesskap og Handling. Leir, fysisk eller digitalt, vil alltid bære preg av det, mener han. 
 
 
50021353513_e756188dec_o.jpg
 
FELLESSKAP: – Fellesskapet forsvinner ikke bare fordi det ikke er fysisk, mener Trotter. Mange aktiviteter på leir setter spor. Det skal lederteamet prøve å gjenskape digitalt!
 
 
– Og hvordan kan man delta på den digitale leiren?
 
– Det blir en enkel påmelding hver dag for aktivitetsgruppene og Lectio Divina. Vi kan sende link til Zoom og ha en oversikt over etterspørsel, men resten legges ut fortløpende og gratis på Facebook og YouTube. Det er bare å ta opp mobilen, skru på TV-en, slå seg til ro i gaming-stolen – dette er et åpent tilbud for alle som er på nett. Innholdet vil jo selvfølgelig bli skreddersydd for ungdom, men det er lov å være med, selv om man kanskje passer bedre inn som støttemedlem enn medlem. Kanskje man er litt nostalgisk og gjerne vil se hvordan NUK-ere gjør ting nå kontra da man selv var aktiv? Jeg håper såklart at vi ikke skuffer eldre katolikker, som vil forstå katolsk ungdom nå til dags.
 
– Har du en oppfordring til de unge nå rett før leiren starter?

– Temaet for leiren sier alt: Husk at Gud er med oss i motbakken, på toppen, og på vei ned fra fjellet. Om det er bokstavelig talt mens vi går opp et fjell, eller åndelig og mentalt, så er det viktig å huske. Hvis du trenger en påminnelse, er det bare å følge med på programmet vårt for uken.

 

Følg Norges unge katolikker digital leir her: Instagram, Youtube og på Facebook!

  • For å bli med på Zoom: Ta direkte kontakt med NUK!

 

Sendeplan.png

 

Les mer