EARTH DAY: «La oss sammen ta vare på skaperverket»

NTB_gZtjEB2R4R4.jpg

ETT TRE: En skoleklasse planter trær for å markere miljødagen i utkanten av Lima, Peru. Foto: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil

 

22. april markerer verden den globale miljødagen. Paven mener vi alle har et ansvar for å ta vare på vårt felles hjem – skaperverket. 

 
Tekst: Kathrine Låver
 
 
Idag markerer verden den årlige globale miljødagen «Earth Day». USAs president Joe Biden har kalt inn til klimatoppmøte i forbindelse med dagen. Statsminister Erna Solberg er én av 40 stats- og regjeringssjefer som Biden har invitert til å delta på klimatoppmøtet, som arrangeres digitalt torsdag og fredag.
 
Solberg skal holde et innlegg under en sesjon om innovasjon i det grønne skiftet. Der er det ventet at hun blant annet vil løfte fram den norske elbilsatsingen, Langskip-prosjektet for fangst og lagring av CO2 og utbygging av havvind, skriver NTB. 
 
Sammen for vårt felles hjem
Pave Frans har selv sagt at å ta vare på miljøet er en felles oppgave. Vi har alle et ansvar til å ta vare på vårt felles hjem – skaperverket. 
 
I sin miljø encyklika Laudato Si’ skriver pave Frans at det er gjennom samarbeid vi kan løse de globale miljøproblemene. Paven tar også til ordet for en økologisk omvendelse og en mellommenneskelig pakt om miljøet. Alle mennesker, både troende og ikke-troende, skal bruke sin forbrukermakt: «En endring i livsstil vil kunne føre til et sunt press mot dem som innehar politisk, økonomisk eller sosial makt.»
 
 
Fornyet oppfordring 
I et videobudskap i forbindelse med 5-årsjubileumet til Laudato si ifjor fornyer paven sin appell til verden om at vi må svare på miljøkrisen med handling. – Jordens skrik og de fattiges skrik kan ikke fortsette. La oss gå sammen for å ta vare på skaperverket, gitt til oss av vår gode Gud, oppfordrer paven. 
 
 
 
Koronapandemien har vist oss hvor knyttet og avhengig menneskeheten egentlig er av hverandre og storsamfunnet som sådan. Dette viser også hvor avhengig dette verdensfellesskapet er for å skape en ny verden, poengterer paven.
 
 
Skjermbilde 2021-04-22 kl. 13.21.53.png
 
 

Her ser du en liste med
10 måter du kan bidra til å ta vare på miljøet:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Les mer om pavens miljøencyklika og hva paven mener du kan gjøre for å bidra:

 

 

LAUDATO_SI____Lo_566019c0b050a_195x315.jpeg

 

 

LOVET VÆRE DU: Les i pave Frans miljøencyklika her.
Boken kan du kjøpe av St. Olav bokhandel.