Lansering av Georg Fredrik Rieber-Mohns bok: – Har ikke gruet meg til å skrive om noe

Lanseringen direktesendes på katolsk.no

Skjermbilde 2021-09-01 kl. 11.24.31.jpeg

FIKK NAPP: St. Olav forlag ba Georg Fredrik Rieber-Mohn om å skrive bok om sitt offentlige liv (og litt om tro). De fikk napp, og mandag 6. september lanseres boken. Ill.: St. Olav forlag 

 

 

Georg Fredrik Rieber-Mohns bok levner ingen tvil om at forfatteren er katolsk: Allerede i bokens første setning tar forfatteren oss med til ett av verdens mest kjente katolske pilegrimsmål:

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

«Jeg står i en stille kø av mennesker inntil klippeveggen ved bredden av elven Gave i Lourdes, helt syd i Frankrike.» Hva Rieber-Mohn opplever der, kan alle lese etter mandag 6. september. Da lanseres nemlig boken «Loven, laksen og livslinjen» i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo.  

– Hva slags bok er Georg Fredrik Rieber-Mohn bok blitt?

– Tja, det er i grunn et godt spørsmål. Ja, han forteller om sin konversjon og katolske tro, men noen konversjonsroman er det ikke. Heller ikke en selvbiografi. Her er en god blanding av nettopp det tittelen tilsier: jus, laksefiske og livets lange linjer, godt krydret med en mengde anekdoter fra et langt liv i offentlighetens tjeneste. Så skal vi plassere den sjangermessig, ligger den nærmest memoarer, sier forlagssjef Kristine Dingstad i St. Olav forlag.

Hun forteller at leseren ikke kan unngå å få med seg at det er en katolikk som har skrevet boken:

– Fra første setning av tar for forfatteren oss med til Lourdes og tilkjennegir sin tro på mirakler. Og ikke minst er det spennende å lese om hans onkel, den velkjente dominikanerpateren Hallvard Rieber-Mohn, som fikk stor betydning for hans liv, sier Dingstad.

Rieber-Mohn har gjennom årene skrevet en mengde katolske artikler som i utgangspunktet var tenkt med i boken. Av plass- og sjangerhensyn har forlaget valgt å legge dem ut på et eget nettsted: https://gfriebermohn.com/

Rieber-Mohn er for tiden leder av Fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme og medlem av bispedømmets Finansråd.

Boken kan leses som forfatterens søken etter nettopp tittelordet «livslinjen» i eget liv. Finner han den?

– Han synes ikke at det er bare enkelt å identifisere denne linjen gjennom et langt og aktivt liv. Men finnes det noen, slår han fast, er det ikke tvil om at det er hans katolske tro!

 

SAMTALE: Lanseringen byr på samtale mellom
forfatteren og Harald Stanghelle. Foto: Terje Bendiksby / NTB 

Lansering med bokbadNTB_xrLchBklUe4.jpg

Boken lanseres mandag 6. september kl. 15.00 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo.

– Georg var i mange år styreleder i stiftelsen Fritt Ord, så det er naturlig og hyggelig for oss å holde lanseringen nettopp i deres lokaler, sier Dingstad.

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås og tidligere riksadvokat Tor- Aksel Busch vil hilse forfatteren.

– Dessuten vil tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle bokbade forfatteren. I tillegg byr vi på en liten musikalsk overraskelse! Dessverre er avstandskravene fremdeles gjeldende, så arrangementet må være lukket – vi hadde håpet på noe annet nå, sier Dingstad.

 For dem som ikke kan delta fysisk, finnes det et digitalt alternativ:

– Ja, vi planlegger å sende arrangementet på nett, slik at det kan følges direkte eller i etterkant. Følg med på www.katolsk.no!

 

«Det har vært en glede å skrive boken, ingen tunge stunder og ingen skrivesperre.» 

Georg Fredrik Rieber-Mohn

 

PÅ ST: OLAV FORLAG: Georg Fredrik Rieber-Mohns
memoarer utgis på St. Olav forlag.  

Kun en gledeGeorg Cover.png

Forfatteren selv hadde først tenkt å utgi en samling av alle de artiklene han har skrevet og publisert de senere år, ikke minst i St. Olav katolsk magasin. Forlaget ville det anderledes:

– Forlagssjef Kristine Dingstad foreslo at jeg heller skulle å skrive en bok om mitt offentlige liv (og litt om troslivet m.m.), og jeg lot meg friste av hennes forslag, forteller Rieber-Mohn.

Hva har vært mest utfordrende underveis i skriveprosessen?

– Det har vært en glede å skrive boken, ingen tunge stunder og ingen skrivesperre. Men det har naturligvis vært vanskelig å avgrense stoffet: Hva kan ha allmenn interesse, og hva bør jeg avstå fra å omtale, sier Rieber-Mohn.

Til tross for at forfatteren på ingen måte unngår å skrive om kontroversielle anliggender i boken, har han aldri gruet seg til å sette seg ned foran tastaturet.  

– På mandag lanseres boken. Hva ser du mest frem til å dele med leserne?

– Slike tanker har jeg ikke. Boken er et hele og kretser om tre hovedtemaer, som tittelen bærer bud om. Noen vil like det ene, andre det annet og atter andre tredje tema. Forhåpentlig vil de fleste ha glede av flere temaer.

 

 

Følg lanseringen i Fritt Ords lokaler direkte: