Paven om Den hellige Josefs mot og dagens flyktningkrise

NTB_h9LcIVMv9n0.jpg

VATIKANET: Pave Frans møtte i desember en afghansk flyktningfamilie som kom via øya Lesbos til Italia. FOTO: REUTERS/Yara Nardi

 

Pave Frans tok imot pilegrimer i Vatikanets store audienssal under onsdagsaudiensen den 29. desember. Han snakket i katekesen om Josefs mot som forfulgt migrant, og sa at dagens migrasjon er en realitet som vi ikke kan lukke øynene for.

Under onsdagsaudiensen den 29. desember holdt pave Frans sin femte katekese om Jesu far, Den hellige Josef, og reflekterte over hans mot som forfulgt migrant.

Her er et sammendrag av pavens ord:

Idag vil jeg presentere for dere Den hellige Josef som forfulgt og modig migrant, som beskrevet i Matteusevangeliet (jfr Matt 2:13-23).

Josef er kong Herodes rake motsetning. Holdningene til disse to personlighetene viser oss to sider av vår menneskelighet: mens Herodes forsøker å forsvare sin makt gjennom trusler og vold, møter Josef prøvelsene i en lang og farlig reise til Egypt i tillit og lydighet til engelens ord.

 

Stol på Gud 

I møtet med livets motganger kan vi kjenne oss truet og være redde, men Josef lærer oss at løsningen ikke er å ta frem våre verste sider, slik Herodes gjør, snarere ved å oppføre oss som Josef, som reagerte på frykten ved å vise mot med å stole på Guds forsyn.

Det er feil å tro at bare helter er modige, for i bunn og grunn krever det mot av alle å møte hverdagens vanskeligheter.

Vi ber i dag for alle migranter og alle forfulgte som er motløse og føler at de er blitt gitt opp. Må Herren vise dem veien og åpne hjertene til dem som kan gi dem hjelp. (Vatican News).

Les katekesen om Den hellige Josef på engelsk

Les Harald Stanghelle om pave Frans og Europas behandling av flyktninger (Aftenposten – bak betalingsmur)