Katolsk Grovbrød: Gir næring til tro

Neste foredrag er 23. mars kl. 19 med tema «Møllen, bedre enn sitt rykte!» 

83943185_2389685994678224_8009776547164585984_n.jpeg

SULTNE SJELER: Katolsk Grovbrøds mål er å mette sultne sjeler. Det har ildsjelene bak foredragsserien drevet med i 13 semester eller 5,5 år.  –  Vi spør etter temaer som er underbelyst og trenger å løftes frem, sier Kristin Norseth.  Foto: Katolsk Grovbrøds Facebook-profil

 

Onsdag 9. mars startet vårens møteserie i Katolsk Grovbrød, som nå er inne i sin 13. sesong. Våren 2016 møttes pater Pål Bratbak, daværende sokneprest til St. Olav domkirkemenighet, Bernt T. Oftestad og Kristin Norseth i et middagsselskap. Det skulle bli begynnelsen til Katolsk grovbrød, som startet opp samme høst.

 

 

BRØDBAKER:  – Egentlig driver vi voksenkatekese, noe som har
lagt føringer for programkomiteens valg av temaer og foredragsholdere.
Dette er drivkraften i vårt engasjement, sier Kristin Norseth. Foto: privat

49E812D2-B072-447A-A9C9-CC6099A07156 2.jpeg– Pater Pål hadde opplevd at konvertitter som nettopp hadde fullført troskurs, ønsket en videre fordypning i katolsk tro og liv, mens Bernt Oftestad og jeg hadde møtt protestanter som hadde noe av det samme behovet, forteller Kristin Norseth og fortsetter:

– Navnet kom nesten av seg selv. Pater Pål hadde det på tungespissen. Vi ville gi næringsrik katolsk kristendom, ikke ved å servere «delikatesser», men næringsrikt «grovbrød». Vi ønsket å gi et tilbud konsentrert om det grunnkatolske og lojalt formidle Kirkens tro og lære i et åpent rom, der alle kunne stille spørsmål til foredragsholderen. Egentlig driver vi voksenkatekese, noe som har lagt føringer for programkomiteens valg av temaer og foredragsholdere. Dette er drivkraften i vårt engasjement, sier hun.

Programkomiteen har siden starten bestått av soknepresten, nå p. Carlo, Oftestad og Norseth.

Semestrene følger ingen rød tråd:

–  Vi spør etter temaer som er underbelyst og trenger å løftes frem. Noen knyttes til kirkeårets kalender og saker som kan være aktuelle. Vi spør også deltagere og vår trofaste praktiske arrangementskomité om forslag. Foredragsholderne får en bestilling, men har frihet til utforme sitt eget opplegg.

 

«Pater Reidar Voiht (23. mars) er neste mann ut med det som må være det morsomste temaet så langt: ‘Møllen, bedre enn sitt rykte’.»

Kristin Norseth

 

 

HELLIG OLAV: Biskop Bernt I. Eidsvig foredrar over temaet  
«
St. Olav – Norges evige konge» 4. mai kl. 19. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

Avslutter med biskop BerntIMG_1891.jpeg

Hver sesong består av fem møter. Vårens første møte dreide seg om det kristne martyriet, og førstelektor Peder Solberg gav deltagerne en innføring i oldkirkens erfaringer med martyriet og deres teologi om dette.

– Pater Reidar Voiht (23. mars) er neste mann ut med det som må være det morsomste temaet så langt: «Møllen, bedre enn sitt rykte». Han er en pasjonert møllentusiast og bruker sin interesse som utgangspunkt for refleksjoner om forholdet mellom tro og vitenskap. Mag.art. Oddbjørn Sørmoen (6. april) tar oss med til San Marco-kirken i Venezia og fører oss inn i påskeevangeliet ved hjelp av bildekunst, mens sr. Anne-Lise Strøm (20. april) belyser en annen dimensjon ved påskens evangelium, Gleden i sjelens dype grunn, sier Norseht.

Vårens sesong avsluttes med besøk av biskop Bernt Eidsvig (4. mai) , som skal holde foredraget «St. Olav – Norges evige konge».

– Det nærmer seg sommer og tid for pilegrimsvandring til Nidaros, og tusenårsmarkeringen for slaget på Stiklestad rykker stadig nærmere. Da trenger vi påfyll av Kirkens syn på St. Olav, forklarer Norseth.

 

«Vi legger vekt på det sosiale og åpner dørene med servering en halv time før møtet.» 

Kristin Norseth

 

Alle kan delta 

Møtene er åpne for alle og enhver. Katolsk Grovbrød har nådd og når svært bredt ut. Her møter katolikker så vel som lutheranere, ortodokse, pinsevenner, agnostikere, venner og kritikere av Kirken opp. Katolsk Grovbrød har egen Facebook-side som har flere hundre følgere. Foredragene strømmes og ses av folk over hele landet, ja, endatil i utlandet. Antall fremmøtte varierer fra 50 til 100.

– Det avhenger ikke bare av tema, men også av vær- og føreforhold. «Katolsk grovbrød holdt det også gående under korona-tiden, om enn under dels strenge restriksjoner. Til nå har vi bare avlyst ett eneste møte siden 2016. Det skjedde våren 2020, da Norge stengte ned første gang, sier Kristin Norseth. (jf. spm. 4)

Møteopplegget er enkelt.

– Vi legger vekt på det sosiale og åpner dørene med servering en halv time før møtet. Kl. 19 ønskes det velkommen, og etter en salme slipper taleren til. Deretter følger en ny salme, og strømmingen avsluttes før vi går over til samtalen. Kvelden avrundes med katolsk kveldsbønn som ledes av soknepresten og avsluttes med Salve Regina. Normalt avslutter vi i god tid før kl. 21, sier Norseth.

 

Vårens program 2022: Katolsk grovbrød – åndelig næring for sultne sjeler

  • 23. mars kl. 19: «Møllen, bedre enn sitt rykte!» Om tro og vitenskap med p. Reidar Voith
  • 6. april kl. 19: «Malt for deres øyne.» Påskeevangeliet i San Marco- kirken i Venezia med mag.art. Oddbjørn Sørmoen.
  • 20. april kl. 19: «Gleden i sjelens dype grunn.» Om påskens evangelium med sr. Anne-Lise Strøm
  • 4. mai kl. 19: «St. Olav – Norges evige konge» med biskop Bernt Eidsvig

 

Les mer