Stor Klosterlasse-markering i Tønsberg

Den 5. og 6. mai inviteres det til markering av 400-årsdagen for Klosterlasses død.

IMG_20220330_090038.jpeg

OLAV OG LASSE:  Klosterlasses dødsdag den 5. mai markeres i St. Olav kirke i Tønsberg med pontifikal rekviemmesse kl. 18.00 ved biskop Bernt I. Eidsvig, og avduking av minneplaten umiddelbart etter messen. Foto: privat

 

Klosterlasse er Norges ukjente motreformasjonshelt. Nå har du anledning til å bli bedre kjent med ham på fagseminar og å feire ham i St. Olav kirke i Tønsberg med pontifikal rekviemmesse. 

 

Tekst: Linda Therese Utstøl

BOKPLANER: – Vi ser et klart behov for en mer tilrettelagt biografi enn
det som finnes i dag, og vi ser frem til å la Klosterlasse selv få komme til orde, sier Sigurd Hareide.
Til høsten planlegger han bok sammen med   Anna Pauline Grøgaard og Henning Laugerud. Foto: privat

IMG_20220330_084609.jpegLauritz Nielssøn, også kalt Klosterlasse eller Pater Norvegus, var en av de fremste norske stemmene under motreformasjonen på 1500- og 1600-tallet. Kjøpmannssønnen fra Tønsberg, senere jesuitt og leder av den høyere utdannelsen i Sverige som hemmelig, katolsk misjonær, har lenge blitt glemt av historiebøkene. Endelig skal det settes opp en egen minneplate etter ham som skal avdukes og velsignes i forbindelse med 400-årsmarkeringen.
– Dette blir det første Klosterlasse-minnet i Norge, så vidt jeg vet, sier Sigurd Hareide.

Hareide underviser i KRLE-faget ved lærerutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han forteller at han ofte peker på fortellingen om Klosterlasse som en viktig motfortelling til den vanlige fortellingen om den lutherske reformasjonen som en nødvendig hendelse i norgeshistorien.
– Selv om Den katolske kirke var forbudt i Danmark-Norge etter reformasjonen, var det noen som gikk mot strømmen, som Klosterlasse og prestene han lærte opp, og bøndene som fortsatte med sine tradisjonelle, katolske skikker.

 

Bok til høsten

Sammen med Anna Pauline Grøgaard og Henning Laugerud arbeider Sigurd Hareide også med et bokprosjekt om Klosterlasse. Boken som lanseres til høsten på St. Olav forlag vil inneholde en ny biografi skrevet av Henning Laugerud, men det vil også være utdrag fra viktige tekster av Lauritz Nielssøn SJ selv.
– Som redaktører vil vi sette tekstene inn i en sammenheng og bidra med forklaringer der det er nødvendig. Vi ser et klart behov for en mer tilrettelagt biografi enn det som finnes i dag, og vi ser frem til å la Klosterlasse selv få komme til orde. Boken kan sees på som en slags videreføring av Henning Laugeruds bok «Reformasjon uten folk».

 

IN MEMORIAM: Minneplaten i St. Johannes-kirken i Vilnius. Foto: privat

Minneplate.jpegMarkering av dødsdag

Klosterlasses dødsdag den 5. mai markeres i St. Olav kirke i Tønsberg med pontifikal rekviemmesse kl. 18.00 ved biskop Bernt I. Eidsvig, og avduking av minneplaten umiddelbart etter messen. Mer info finnes på St. Olav kirkes hjemmeside.
– St. Olav menighet i Tønsberg har jobbet med planleggingen av jubileet siden menigheten arrangerte pilegrimstur i juni 2019 til Litauen og Vilnius, der Klosterlasse er gravlagt, forteller Hareide.

I St. Johannes-kirken i Vilnius er det en minneplate over Klosterlasse, som kong Harald avduket i 1998.
– Det blir en høytidelig markering med inviterte gjester etter avdukingen av minneplaten.

 

Fagseminar

Et fagseminar med tittelen «Klosterlasse og motreformasjonen i Skandinavia» blir arrangert av Universitetet i Sørøst-Norge, Slottsfjellmuseet og St. Olav forlag under faglig ledelse av Bjørn Bandlien og Sigurd Hareide. Påmeldingsfristen er 22. april, og seminaret er åpent for alle interesserte. Det blir også utstillingsåpning i Slottsfjellmuseet samme dag.

  • For mer informasjon og påmelding, les mer HER.

 

 

 

 

 

 

Les mer om Klosterlasse

 

Les mer om reformasjonen