Katolsk Grovbrød: Møt påskeevangeliet i Venezias San Marco-katedral

Tema for Katolsk Grovbrød-foredraget onsdag 6. april kl. 19.00 

F36AC7C3-983E-4356-B55E-0A558A06F506.jpeg

PÅSKENS KJERNE: I San Marco-kirkens baptisteri finner du mosaikken «Korsfestelsen av  Kristus». Du kan høre mer om San Marco-kirkens fantastiske mosaikk i foredraget «Malt for deres øyne» på onsdag 6. april kl. 19.00, Menighetssalen, Akersveien 5. Foto: privat  

 

 

– Påskenatt er høydepunktet i alle katolske kirker over hele verden, men jeg kan nesten ikke tro det er mulig å oppleve det tidløse kristne evangeliet mer intenst enn i Venezias praktfulle katedral, Basilika San Marko, sier kunsthistorikeren Oddbjørn Sørmoen.

 

PÅSKEFOREDRAG: Onsdag 6. april kan du høre kunsthistoriker
Oddbjørn Sørmoen fortelle om San Marco-kirkens vitnesbyrd om Kirkens tro.
Foto: privat d 

– Her301909D3-D3AC-428B-941B-26577E1B2FFC.jpeg spiller alt sammen, forteller Sørmoen: De strålende mosaikkene «maler» påsken for de troendes øyne i harmoni med liturgien, de liturgiske bevegelsene og musikken.

– Det er overveldende, mener han.  

I mange år har han bodd i Venezia og mer enn én gang feiret påske nettopp i San Marco-katedralen. Onsdag 6. april kl. 19.00 kommer han til Katolsk Grovbrød for å ta publikum med inn i denne storslåtte kirkens forkynnelse av påsken i bildemosaikker.

– San Marco-kirken er et gedigent vitnesbyrd om Kirkens tro, der sentrum er Kristus selv. I apsis, i taket foran i kirken, troner den herliggjorte Kristus over høyalteret. Kirken er bygget for å feire påskens budskap, som jo er kjernen i Kirkens budskap. Hele kirken, tak og vegger, er dekket av gullglitrende mosaikker, som formidler frelseshistorien i et bildeprogram som strekker seg fra skapelse til Jesu gjenkomst, sier Sørmoen og forklarer at bildene nærmest blir som en lesebok for leg, lærd og alle dem, som ikke behersker bokstaven.

– Sammen med utformingen av rommet, interiøret og akustikken taler kirken til flere sanser enn bare vår hørsel, legger han til.

 

Røtter i Bysants

Venezia er en gammel by og feiret 1600-årsjubileum i 2021. Dagens San Marco-katedral er den tredje i rekken på samme sted. Den første kirken ble bygget i 828. Den brant og en ny ble reist i 976. Dagens kirke ble bygget på denne. Den ble påbegynt i 1063 og innviet 8. oktober 1094, da relikviene til apostelen Markus ble overført og lagt i en marmorkistekiste under høyalteret. Mosaikkene ble påbegynt i 1071.

Venezia var sentralt handelssentrum ved Italias østkyst og det bysantiske rikets vestligste utpost. Gjennom århundrer var byen møtested for impulser fra st og vest. Dette er synlig ikke minst i San Marco-katedralen.

– Impulsene til kirkens utforming og utsmykning kom fra øst, fra Bysants (Konstantinopel), riket og kristenhetens hovedstad i øst. San Marco er en utpreget bysantinsk kirke. Den har en bysantinsk grunnplan, et bysantinsk bildeprogram og mosaikker over alt. Venezias katolske biskop har alltid hatt tittelen «patriark». Mange av byens katolske sognekirker har gammeltestamentlige helgennavn, en tradisjon som har røtter i bysantinsk skikk, forteller Sørmoen.

Han er kunsthistoriker med kirkebygg, kirkekunst og liturgiske rom som spesialitet og vet hva han snakker om. Sørmoen står bak en rekke artikler og bøker. Blant annet har han vært redaktør for praktserien Kirker i Norge om utvalgte norske kirker gjennom 1000 år.

 

Se Oddbjørn Sørmoen i Kirken og kunsten

 

Vårens program 2022: Katolsk grovbrød – åndelig næring for sultne sjeler

  • 6. april kl. 19: «Malt for deres øyne.» Påskeevangeliet i San Marco- kirken i Venezia med mag.art. Oddbjørn Sørmoen.
  • 20. april kl. 19: «Gleden i sjelens dype grunn.» Om påskens evangelium med sr. Anne-Lise Strøm
  • 4. mai kl. 19: «St. Olav – Norges evige konge» med biskop Bernt Eidsvig

 

Les mer