Historisk forbrødring mellom St. Hallvard-guttene og pavens kor

Blir hyldet for sangen i Peterskirken

20221001_171550370_iOS.jpg

VERDENS STØRSTE: St. Hallvard-guttene sang under messen i Peterskirken søndag 2. oktober kl. 18.00. De synger så godt, at de alltid er velkommen tilbake, ifølge Temistocle Capone, som er maestro for messene i Vatikanet. St. Hallvard-guttenes dirigent Hans Dur Molvik (t.h.). Foto: Per Anders Todal

 

Hva kan toppe det å synge i messen i Peterskirken, slik St. Hallvard-guttene fikk gjøre søndag 2. oktober? Å øve sammen med verdens eldste kor, pavens eget kor!

 

Tekst: Ragnhild H. Aadland Høen

 

De to korene møttes nemlig til øvelse i pavekorets ærverdige lokaler, mens Palestrina og paver bivånet fra veggen. Det er første gang at et norsk guttekor er blitt invitert til å øve sammen med Cappella Musicale Pontificia Sistina.

Hva skjer når en 10 år gammel korgutt fra Norge møter en 10 år gammel gutt fra verdens eldste kor, Det sixtinske kapells kor? Det fikk vi svaret på da St. Hallvard-guttene og pavens kor hadde sunget sammen i sanglokalene til Det sixtinske koret rett ved kirken St. Andrea Della Valle.

– Barna løp sammen ut til pause, og det vi trodde skulle være sjenerte, tilbakeholdne gutter fra to forskjellige kor og nasjoner, ble til et brak av lek mellom gutter fra Roma og Oslo. Under øvelsen sang St. Hallvard-guttene først noen hymner og norske folketoner til stor applaus. Deretter sang Det sixtinske koret for oss, før vi forente stemmer i den eldgamle hymnen Alta Trinita Beata. Virkelig et minne for livet, konkluderer dirigent Hans Dur Molvik.

Etter øvelsen ble nordmennene invitert på kaker, snacks og brus. Praten gikk høyt på engelsk, noen ganger hjulpet av Google Translate til italiensk for de minste.

– Gutter møter gutter, ungdom møter ungdom, menn møter menn – felles for alle er kjærligheten til sang og musikk, forteller en oppstemt Molvik.

 

20221004_134427608_iOS.jpg

NORSK-ITALIENSK HARMONI:  St. Hallvard-guttene (1962) og Cappella Musicale Pontificia Sistina (400-tallet) øver sammen i pavekorets ærverdige lokaler. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

Verdens eldste kor

St. Hallvard-guttene ble startet i St. Hallvard menighet, og feirer sitt 60-årsjubileum i år. Et slikt jubileum er imidlertid for ingenting å regne sammenlignet med verdens eldste kor. Pavens kor ble startet 1500 år tidligere, på 400-tallet. Dirigent Hans Dur Molvik forteller på inn- og utpust:

– For å sette dette i historisk perspektiv: Koret sang gregoriansk før notene fantes! Dette er koret som var med på notesystemets tilblivelse i 1025. Det er koret som sang under Palestrina og fremførte messen «Missae Papa Marceli» før pavens konsil i Trient i 1562, noe som bevarte den flerstemte musikken etter konsilet. Dette er koret som år etter år sang det hemmelige verket «Miserere» av Allegri fra 1500-tallet, som kun ble sunget av dem – helt til Mozart kom på 1700-tallet, lyttet til sangen deres, skrev ned notene og spredte sangen utover i verden. Dette er koret som på 1800-tallet hadde voksne kastratsopraner med den tidens storhet og smerte. Det er koret som synger på alle gudstjenestene i Peterskirken og hver gang paven har messe. Det kan ikke beskrives med ord hvor stort det er for oss å få synge med dem, sier Molvik.

 

20221001_152639560_iOS.jpg

MOT PETERS STOL: St. Hallvard-guttene i prosesjon innover i Peterskirken. Foto: Per Anders Todal

 

St. Hallvard-guttene i Peterskirken
Før øvelsen med pavens kor hadde St. Hallvard-guttene allerede sunget på en søndagsmesse i Peterskirken, med Norges ambassadør Johan Vibe til stede. Peterskirken regnes for å være verdens største, med plass til 52 000 mennesker.

– Det krever en enorm sangkapasitet for å løfte etterklangen i dette gigantiske rommet. Det gikk imidlertid som en kule med korets nåværende volum, noe som høres i etterklangen i slutten av videoen, forteller Molvik.

– Temistocle Capone, maestro for messene i Vatikanet, var veldig fornøyd. Han sa det var strålende, og vi var velkommen tilbake når som helst. Det satte vi alle stor pris på å høre, sier Molvik.

 

20220930_173010380_iOS.jpg

NASJONALALTER: St. Hallvard-guttene sang også i kirken San Carlo al Corso med det norske St. Olavsalteret. 16. oktober feires økumenisk festmesse i kirken på Minnedagen for Hellig Olavs omvendelse og dåp. Foto: Per Anders Todal

 

Sang ved Norges nasjonalalter i Roma

St. Hallvard-guttene sang også på en søndagsmesse i San Giovanni in Laterano, grunnlagt år 324. Laterankirken er Romas domkirke og dermed pavens domkirke og bispesete. Den regnes derfor for å være den viktigste kirken i Roma, og er én av de fire pavelige basilikaer: San Pietro (Peterskirken), San Giovanni Laterano (Johanneskirken i Lateranet), Santa Maria Maggiore (den store Mariakirken) og San Paolo fuori le mura (Pauluskirken utenfor murene).

St. Hallvard-guttene fikk en pangstart allerede på lørdagen med messe og konsert i kirken San Carlo al Corso, som er viet til den hellige kardinalen Karl Borromeus. Kirken ligger midt på «Romas Karl Johan», Via del Corso. For nordmenn er kirken mest kjent for Norges nasjonalalter, Olavsalteret, med det store portrettet av vår evige konge.

– Vi har gått fra høydepunkt til høydepunkt. Jeg fikk helt hakeslepp da vi kom hit til øvelsen i sanglokalene til Cappella Musicale Pontificia Sistina og jeg hørte hvor fløyelsmykt og uanstrengt det sixtinske guttekoret sang. Det er en stor inspirasjon for oss alle å få komme på så nært hold av et så dyktig og velorganisert guttekor. For oss som har én øvelse i uka, er det stort å møte et guttekor som øver hver eneste dag, og som har profesjonelle herresangere, sier Molvik.

 

20221002_091531515_iOS.jpg

LATERANKIRKEN: Før St. Hallvard-guttene sang i Laterankirken måtte det varmes opp i skyggen på kirkebakken utenfor. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

  

Ønsket velkommen tilbake

– Hvordan har dere fått til dette, som jo må være alle guttekors drøm?

– Grunnlaget ble lagt allerede i 1977, da St. Hallvard-guttene dro til Roma for å vikariere under liturgien i Peterskirken for Det sixtinske kapells kor. Siden ble St. Hallvard-guttene invitert tilbake til årlige messer i Peterskirken. Slik fortsatte det frem til året etter at korets første dirigent Øistein Vogt døde i 1996. Senere var man sporadisk tilbake i Peterskirken. I 2007 overtok jeg som dirigent, og fra 2012 og fram til i dag har vi sunget i Peterskirken nesten hvert eneste år, kun avbrutt av koronapandemien. Uten denne forhistorien hadde vi nok ikke blitt invitert til sangøvelsen til Det sixtinske kapellets kor, sier Hans Dur Molvik.

Etter øvelsen fortalte St. Hallvard-guttene at de kommer tilbake til Roma i vinterferien i 2024, hvorpå Cappella Musicale Pontificia Sistinas dirigent monsignore Marcos Pavan sa: «Dere er alltid velkommen hos oss, så vi sees i 2024!»

–  Det var utrolig gøy å høre. Jeg tror vi alle ble preget på en oppløftende måte av å møte det musikalske nivået til verdens eldste kor. Dette skal vi leve lenge på, sier en opprømt dirigent Hans Dur Molvik.

 

20221001_113248720_iOS.jpg

PAVENS KIRKE: St. Hallvard-guttene i Laterankirken etter søndagsmessen 2. oktober kl. 12. Foto: Per Anders Todal

 

 

Opptak av nye sangere

St. Hallvard-guttene har opptak av nye guttesangere mandag 10. oktober kl. 16.00 i Grønland kirke. Det er bare å møte opp i kirken! For eventuelle spørsmål, kontakt daglig leder i St. Hallvard-guttene, Bernd Klare, tlf. 452 11 251.

 

St. Hallvard-guttene

  • St. Hallvard-guttene ble startet av Øistein Vogt i St. Hallvard kirke i 1962.
  • Etterhvert som menigheten vokste med den store katolske innvandringen, var det ikke lenger plass til korets kapper, noter og annet utstyr i St. Hallvard, og koret måtte flytte. I dag øver koret i Grønland kirke, under ledelse av dirigent Hans Dur Molvik, og har sangere som er både katolske, ortodokse, ikke-troende og lutherske.
  • Koret blir regnet som et av Norges fremste guttekor innenfor sin sjanger. Koret har spesialisert seg på tidligmusikk, det vil si gregoriansk sang, middelalder- og renessansemusikk, men de synger også et bredere repertoar.
  • Korets virksomhet finansieres primært gjennom julekonserter og støtte fra Oslo kommune og ulike stiftelser. Årskontingenten holdes så lav som mulig, og flere av barna er fritatt for årskontingenten. Koret rekrutterer kun basert på sanglede og sangkvalitet, og økonomi skal ikke være et hinder for å delta.

 

Se flere bilder fra Roma-turneen

20221001_150723250_iOS.jpg

MOT PETERSKIRKEN: Prosesjon gjennom Vatikanets gater påvei mot Peterskirken. Foto: Per Anders Todal

 

20221004_130951551_iOS.jpg

HJERTE FOR MUSIKK: St. Hallvard-guttenes yngste sangere er 8 år gamle og følte storheten helt inn i hjertet da de møtte Det sixtinske kapells guttekor. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

20221002_170016028_iOS.jpg

GYLDENT ØYEBLIKK: En stolt dirigent Hans Dur Molvik sier seg fornøyd med St. Hallvard-guttenes innsats i messen i Peterskirken. Foto: Per Anders Todal