Biskop Berislav Grgić' minneord om pave Benedikt XVI emeritus (1927 – 2022)

Han var i sannhet en ekte teolog

NTB_1qg920FZpb4.jpgEN AV DE VIKTIGSTE: «Få har gjennom sitt lange liv som troende teolog vært så hengiven til Guds mysterier som pave Benedikt», .skriver biskop Berislav Grgić av Tromsø. Foto: NTB / Reuters, Max Rossi

 

Det er med sorg at vi i Tromsø stift 31. januar mottok nyheten om at pave emeritus Benedikt XVI er død. Vi lyser fred over hans minne.

 

Han var uten tvil en av de viktigste pavene i Kirkens historie. Få har gjennom sitt lange liv som troende teolog vært så hengiven til Guds mysterier som pave Benedikt. Etter at han gikk av i 2013, har han som pave emeritus gitt av sin tid og sitt hjerte i bønn for pave Frans og for Kirken. Bare Gud vet hvor meget nåde som har vært forbundet med hans ydmyke tilbaketrekning.

 

Noe av det store som for alltid vil stå sentralt etter hans pontifikat, er bøkene om vår Herre Jesus Kristus. Mange – både i Kirken og i andre kirker – er blitt inspirert av å lese disse. De har ført til et fornyet teologisk arbeid både i kristologien og i bibelvitenskapen.

 

Han etterlater seg et stort teologisk verk fra sin lange tid som professor, som prefekt i troskongregasjonen og som pave. Som professor spilte han en sentral rolle under Det II Vatikankonsil. Etter konsilet merket han tidlig at dokumentene ikke ble lest, men at mange fulgte en innbilt «konsilets ånd». Allerede på slutten av sekstitallet ba han innstendig om at dokumentene måtte leses for kun der kan man finne konsilets åndelige dybde. Derfor insisterte han på kontinuitetens hermeneutikk for å vurdere konsilet korrekt.

 

I sitt lange virke som prefekt hadde han et nært samarbeid med Den hellige pave Johannes Paul II, et pontifikat som etterlot oss mange sentrale tekster for katolsk tro og liv.

 

«Han var i sannhet en ekte teolog som forenet tanke med bønn i en dyp enhet.»

 

Som pave gjorde han mange symbolsk viktige ting, som viste oss en dyp forståelse av pavens rolle i Kirken både i dag, men også historisk. Ikke bare hans Jesus-bøker, men også de andre tekstene, prekene, katekesene og taler inneholder mange verdifulle innsikter for alle av god vilje som leser ham.

 

Nå er hans lange vandring i Herrens etterfølgelse kommet til veis ende i vår virkelighet. Han trer nå inn i Guds store virkelighet, som han har brukt så meget intellektuell kraft på å nærme seg. Han var i sannhet en ekte teolog som forenet tanke med bønn i en dyp enhet. Nå ser han klart det vi her ser bare uklart og i lignelser. La oss be for ham som levde med en slik lengsel etter det endelige møtet med vår Gud.

 

Kjære pave Benedikt!

Jeg og mine prester, mitt ordens- og troende folk i Tromsø stift, vi elsker deg. Englene føre deg nå til Paradiset, Martyrene komme deg imøte, og lede deg inn til den hellige by Jerusalem. Englenes kor tar imot deg til den evige hvile, ved Kristus vår Herre og Frelser, amen.

 

 

+Berislav Grgić

Biskop av Tromsø

 Tromsø, 31. desember 2022

 

Les også: