Ratzinger og tro som en reise

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

TRO: Allerede som kardinal bemerket Benedikt at troen alltid står i fare for å bli ideologi. Noe som gjør det vanskelig for oss å dele andres tvil og lidelse. Foto: Vatican News

 

Vatican News' sjefredaktør reflekterer over avdøde pave emeritus Benedikt XVIs trosreise: 

– Han var et vitne og en mester i dialog med alle.

 

Kommentar: Andrea Tornielli,
sjefredaktør, Vatican News

 

Hvis det er én teolog og én pave som hele livet reflekterte og underviste i troens rimelighet, så var det Joseph Ratzinger. Det er ingen tilfeldighet at han også snakket om det i de siste linjene i sitt åndelige testamente, offentliggjort på dagen for hans død: «Jeg har sett, og ser, hvordan, ut av virvaren av hypoteser, troens rimelighet har dukket opp og dukker opp på nytt. Jesus Kristus er virkelig Veien, Sannheten og Livet - og Kirken, i alle sine mangler, er i sannhet hans legeme.»

 

Denne gjentatte vektleggingen har imidlertid aldri betydd - etter Ratzingers syn - å redusere tro til et filosofisk «system», til en idéarkitektur, til en liste over moralske normer, og ende opp med å glemme at den kristne tro er møtet med en person, som vi leser i prologen til encyklikaen Deus caritas est. I et intervju skrevet med det tyske månedsmagasinet Herder Korrespondenz, utgitt i juli 2021, observerte paven emeritus: «Den troende er en person som stiller spørsmål ved seg selv... I den forstand, virker tanken på en «flukt inn i den rene doktrine» for meg absolutt urealistisk. En doktrine som bare eksisterte som et slags naturreservat, atskilt fra hverdagen av troen og dens krav, ville på en eller annen måte representere selve trosforsakelsen. Lære må utvikles i og fra troen, ikke ved siden av den.»

 

Les hele refleksjonen på Vatican News.

 

Følg pontifikal rekviemmesse for pave Benedikt

Mandag 9. januar kl. 18.00 feirer biskop Bernt I. Eidsvig pontifikal rekviemmesse for pave Benedikt XVI emeritus i St. Olav domkirke, Oslo, Møt opp, eller følg messen direkte via katolsk.no. 

 

Les også: