KOMMENTAR: Pave Frans’ varsku om nye former for «kolonialisme»

 

NTB_ty8Yc_hMju4.jpg

ØNSKES VELKOMMEN: Jublende folkemengder løper langs veien for å hilse pave Frans velkommen til Den demokratiske republikken Kongo. Foto: NTB / Reuters,  Justin Makangara

 

Pave Frans’ første tale i Den demokratiske republikken Kongo var en vekker for fremmede makter om å slutte å utnytte landene og folkene på det afrikanske kontinentet, skriver Vatican News sjefredaktør.

 

Kommentar: Andrea Tornielli i Kinshasa, DRC
Sjefredaktør, Vatican News

 

Den demokratiske republikken Kongo er «enormt og fullt av liv», landet er, sammen med Amazonas, jordens lunger, på grunn av dets tropiske skoger, som blir grådig plyndret. Landet som er så fullt av naturressurser, er blitt «truffet av vold som et slag i magen», og «har i en tid virket som om det hiver etter pusten».

Etter å ha blitt møtt av tusenvis av mennesker i alle aldre, som myldret langs veien fra N'dolo Airport flyplassen til sentrum av hovedstaden Kinshasa, holdt pave Frans sin første tale til DR Kongo og hele Afrika.

I Palais de la Nations hage, ved siden av president Felix Tshisekedi Tshilombo, uttrykte paven sin støtte til folket i DRC som motsetter seg forsøk på å bryte opp det voldsutsatte landet.

 

Økonomisk kolonialisme

Han minnet tilhørerne nok en gang om utnyttelsen som Kongo, og hele det afrikanske kontinent, hele tiden rammes av.

«Politisk utbytting ga plass til en 'økonomisk kolonialisme' som var like slavebindende», sa han.

Pave Frans sa at denne formen for utnyttelse har vist seg mer lumsk og mindre iøynefallende, ettersom den fratar frihet og selvbestemmelse fra Afrikas befolkning.

I DR Kongo, la paven til, har paradokset oppstått der «rikdommene i landet har gjort det 'fremmed' for sine innbyggere».

«Grådighetens gift har smurt diamantene inn med blod», sa paven. «Dette er en tragedie som den økonomisk mer avanserte verden ofte lukker øynene, ørene og munnen for.»

 

Omfavner utnyttede folk

Pave Frans har lenge forsøkt å besøke denne nasjonen for å omfavne folket, som er så hardt prøvet av konflikt og fattigdom, for å minne verden om de glemte konfliktene som utgjør de stadig voksende delene av tredje verdenskrig, så vel som resultatene av et økonomisk-finansielt system som «dreper», fordi i sentrum ikke er mennesket, men pengenes gud.

«Dette landet og dette kontinentet fortjener å bli respektert og lyttet til; de fortjener å finne plass og få oppmerksomhet», sa han og formante: «Hold fingrene unna Den demokratiske republikken Kongo! Hold fingrene unna Afrika! Slutt å kvele Afrika: Det finnes ikke en eneste gruve som skal tømmes eller et landområde som skal plyndres. Måtte Afrika være hovedpersonen i sin egen fremtid!»

 

Les mer om pavens Afrika-reise: