Paven ber om hjelp til jordskjelvofre i Tyrkia og Syria

 

NTB_2FYUcN6sDaM.jpg

BØNN FOR OFRE: Pave Frans ber for jordskjelvofrene under onsdagsaudiensen 8. februar 2023 i Vatikanet. Foto: NTB / Reuters, Remo Casill

 

Under onsdagsaudiensen ba pave Frans om hjelp til alle som er rammet av de ødeleggende jordskjelvene i Tyrkia og Syria.

 

Tekst: Deborah Castellano Lubov, Vatican News

 

Mens dødstallene stadig stiger ba pave Frans nok en gang folk om å hjelpe jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria. Onsdag 8. februar henvendte paven seg til de tilstedeværende og sa at hans tanker nå går til folkene i nabolandene, som er hardt rammet av jordskjelvet. Til nå er tusenvis omkommet og eller blitt skadet.

– Jeg ber inderlig for dem og uttrykker at jeg er disse menneskene nær, ofrenes familier og  alle dem som lider på grunn av denne ødeleggende katastrofen.

 

 

Appell solidaritet

Paven takket dem som arbeider for å bringe nødhjelp frem, og oppfordret alle til å vise solidaritet med menneskene i de rammede områdene, «hvorav noen allerede har vært herjet av en lang krig».

– La oss be sammen om at disse brødrene og søstrene våre kan gå videre i møte med denne tragedien, og la oss be Vår Frue om å beskytte dem: Ave Maria, ...

Dette er pavens seneste formaning om å hjelpe.

 

Dødstallene stiger

To jordskjelv rammet det sørøstlige Tyrkia tidlig mandag morgen. De ødela store områder der og i nabolandet Syria. Skjelvet veltet hundrevis av bygninger og drepte tusenvis av mennesker.

Dødstallet har allerede passert 16 000 [oppdatert fra originalsak], og det er ventet at tallet vil øke betydelig.

Paven uttrykte påny sin omsorg for folket i Tyrkia og Syria på tirsdag i en tweet, der han uttrykte sin medfølelse «midt i denne forferdelige tragedien».

«Jeg føler av hele mitt hjerte med menneskene som er rammet av jordskjelvet i #Tyrkia og #Syria. Jeg fortsetter å be for dem som har mistet livet, så vel som de skadde, familiemedlemmene og redningsmannskapene. Måtte vår konkrete hjelp støtte dem midt i denne forferdelige tragedien.»

 

 

Pavens fortsatte omsorg

Allerede mandag sendte paven telegrammer til Tyrkia og Syria for å kondolere, og ba de apostoliske nuntiusene, erkebiskop Marek Solczynski i Tyrkia og kardinal Mario Zenari i Syria, om å formidle hans åndelige tilstedeværelse.

Samme dag åpnet de pavelige misjonsselskapene i USA fondet «Earthquake Aid for Turkey and Syria» for å hjelpe de rammede.

Inntektene fra dette fondet vil støtte misjonsprester, ordenskvinner og lekmannsmisjonærer på bakken som yter hjelp til dem som er rammet av katastrofen.

 

 

Streamingbilde[84].png

 

Fakta: Jordskjelvet i Tyrkia og Syria

  • Klokken 4.17 lokal tid natt til mandag ble det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria rammet av et kraftig jordskjelv, som ble målt til 7,8 i styrke. Episenteret var cirka 17,9 kilometer under bakken nær byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria. Over 240 etterskjelv ble registrert i timene etterpå.
  • Natt til torsdag 9. februar hadde det samlede antallet bekreftede døde passert 15 000. Det reelle tallet er langt høyere, Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 20 000 kan være døde.
  • Over 11 000 bygninger i Tyrkia har kollapset, ifølge tyrkiske beredskapsmyndigheter, og mange mennesker er fanget i ruinene. Titusenvis av mennesker er skadd.
  • I Tyrkia har nærmere 400 000 mennesker i de rammede områdene søkt tilflukt i midlertidige leirer eller i hoteller, moskeer, idrettsarenaer, kjøpesentre og andre steder. Mange andre må sove under åpen himmel.
  • Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har erklært unntakstilstand i tre måneder i de jordskjelvrammede delene av landet. Han innrømmer også at hjelpeinnsatsen kom sent igang. 
  • Mens internasjonal hjelp i form av både redningsmannskaper, humanitær hjelp og penger strømmer til Tyrkia, får Syria lite hjelp på grunn av sanksjoner og konsekvensene av mange års krig.
  • Syria ba onsdag EU aktivere unionens sivilforsvarsmekanisme for å yte bistand etter det kraftige jordskjelvet.
  • Millioner av flyktninger fra Syria og andre krigsrammede områder bor i området, ofte under kummerlige forhold med dårlig tilgang til helsehjelp.
  • WHO anslår at opptil 23 millioner mennesker kan være rammet av jordskjelvet og lover langtidsbistand. Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus bistår 77 land og 13 internasjonale helseorganisasjoner nødhjelpsarbeidet i de rammede områdene.
  • Været i de jordskjelvrammede områdene er kaldt og vått. Det er kuldegrader og snø flere steder.
(Kilde: Ritzau, AFP, Reuters)