R.I.P.: Søster Franziska Theodora Wolken (1925 – 2023)

In memoriam 

nwzonline.jpg 

Søster Franziska Theodora Wolken CSJ, født 17.5.1925 i Barsselermoor, Tyskland, døde onsdag 8. mars 2023 på Grefsen, Oslo. 

  

Sr. Franziska Theodora Wolken ble født 17. mai. 1925 i Barsselermoor, Tyskland. Hun begynte som postulant i Albachten/Tyskland 1. oktober 1951 og startet sitt novisiat på Vor Frue Villa, Oslo, 15. mai 1952. I 1957 avla hun sine evige løfter på St. Joseph Institutt, Oslo. Hun var i 1953 blitt flyttet til St. Joseph Institutt, der hun hadde ansvar for vaskeriet, det huslig arbeidet og hagen. I 1980 tok hun et teologikurs i Regina Mundi, Roma.


I 1985 ble hun flyttet til Vor Frue Villa som praktiskleder og ble forstanderinne der i 1986. I 1991 flyttet hun til Nesøya, og der dannet hun et praktisk administrativt team sammen med sr. Crescentia og sr. Christa og var med på å opprette St. Joseph retrettsenter sammen med sr. Hedwig Osterhus, sr. Marit og sr. Beate.


I 2002 flyttet hun sammen med sr. Crescentia til Grefsen og kom etterhvert på sykeavdelingen. Søster Franziska var kjent som en sterk og meget praktisk begavet kvinne. Et menneske med et varmt og stort hjerte. Hun var jordnær og hadde en klok og sunn dømmekraft. Hun fulgte med i politikk og samfunn, og kunne også se fra sitt vindu  når Kiel-ferjen var 10 minutter forsinket.


Hun satte pris på å ha bursdag 17. mai: Da flagget hele landet! Da hun fylte 95 år kom barnehagene fra omegn  og sang bursdagssangen  for henne etter at de hadde spilt nasjonalsangen «Ja, vi elsker». Hun var glad i Norge og elsket norsk natur.
Hun hadde en fin humoristisk sans og kunne hjelpe folk til å se den lyse siden av livet.  Alle som har møtt henne, følte at de ble mottatt og godtatt med kjærlighet, åpenhet og varme.


I sine unge dager  hadde hun ansvar for rengjøring av St. Sunniva skole og St. Joseph Institutt, som dengang hadde en kommunitet på over 40 søstre og mange lærerinner som underviste på skolen, dessuten var det Provinsialatet og Novisiatet. Sr. Franziska hadde hovedansvar for vaske- og rengjøringspersonell og hadde også praktisk opplæring av de unge noviser, som også av og til søkte trøst hos henne.
Vi hadde mange ansatte, også unge jenter som kom fra Kroatia, Tyskland og Norge. Hun var en mor for dem og beholdt også god kontakt med dem etterpå når de stiftet familie. Hun er «bestemor» for mange barn.


Mange elever og lærere fra St. Sunniva skole husker sr. Franziska og hennes lille grønnsakshage og veksthus på den nåværende parkeringsplass foran St. Sunniva skole. Sr. Franziska var glad i naturen, i alt som gror og blomstrer. Hun hadde fått en stor fuglebok med fuglenes sang og melodier.


Mesteparten av sitt liv har hun tilbrakt på St. Joseph Institutt i Oslo. Hun var den som alltid var oppe tidlig om morgenen og som elsket stille bønn i kapellet. St. Joseph Institutt var hennes annet hjem, og etter 32 år ble hun flyttet til Vår Frue Villa og ble priorinne der for våre eldre søstre og hadde stor omsorg for dem.


I 1991 var hun med på å starte vårt retrettsenter på Nesøya. Mange retrettanter, og de som kom til veiledning, betrodde henne deres hjertesorg og ba henne å be for dem. Trofast sammen med sr. Crescentia gikk de to da til grotten der Lourdes Madonna var plassert og ba sin rosenkrans. Alle som møtte de to i bønn, var sikre på at Gud måtte bønnhøre dem.


I 2002 kom hun til Grefsen. Også her hadde hun en stor utstråling med sin varme og kjærlighet. Hun var myndig og sa fra, hvis hun ikke var enig i tingene. Hennes store hjerte og interesse for nesten og andres behov, ble husket av mange.
Da hun ble eldre  likte hun å være ute i god tid før Den hl. messe startet; hun hadde en stor bønneliste for alle hun la frem for Gud.
Når vi hadde julemarked , ble det solgt mange strikkesaker: små jakker, trekantskjerf og kosedukker som sr. Franziska hadde laget. Mange, hver på sin måte,  kommer til å savne  vår kjære sr. Franziska


Hun døde på Ullevål sykehus, etter bare to dagers innleggelse. Hun var omgitt av sine medsøstres varme og kjærlighet, men vant også sykepleiernes hjerter. Hun fikk sykesalvingen av vår husprest p. Neve på Ullevål med våre unge søstre og alle i ledelsen tilstede. Hun var fullt ut våken og takket Gud som hadde vært så kjærlig mot henne gjennom hele hennes liv. Videre takket hun oss alle for vår kjærlighet, hun ba høyt en bønn, som hun sikkert hadde bedt siden barndommen. «Jesus, for deg lever jeg, for deg dør jeg. Jesus, deg tilhører jeg helt i livet og i døden. Herre vær meg nådig, vær meg barmhjertig og før meg, o' Jesus, inn i din herlighet.»


Hun hadde også god kontakt med sin familie i Tyskland og hennes niese med ektemann nådde frem i tide for å ta avskjed med henne. I nærvær av den yngste i klosterlivet og en sykepleier døde sr. Franziska, som var den eldste i vårt kloster med sine nesten 98 år,  av nyresvikt og hjertesvikt onsdag 8. mars kl.1 5.50 på Ullevål sykehus.

 


Måtte vår alles kjære sr. Franziska hvile i Guds kjærlighet og fred.

 

St. Josephsøstrene

 

 

Praktisk informasjon

  • Requiem feires kl. 11.00, fredag 17. mars 2023  i Kristi Konge Kapell, deretter begravelse på Grefsen kirkegård. 
  • Etterpå er alle hjertelig velkommen til et måltid i søsterens spisestue på Grefsen. 
  • Les mer på www.stjoseph.no