Biskop Varden: – Det ukrainske folks mot og utholdenhet er slående

 

Kyiv.JPG

SOLIDARITETSBESØK: Kardinal Anders Arborelius (t.v.), biskop Erik Varden og storerkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk (t.h.) samtaler i Katedralen for den oppstandne Kristus i den ukrainske hovedstaden Kyiv. Foto: priv.  

 

Kirken i de nordiske land uttrykker sin støtte til mennesker som lider på grunn av krigen i Ukraina, og biskop Erik Varden berømmer deres «store motstandskraft».

 

Tekst: Devin Watkins og Charlotta Smeds
Vatican News

  

Kardinal Anders Arborelius, biskop av Stockholm i Sverige, og biskop Erik Varden av Trondheim og reiste nylig sammen til Kiev på vegne av Den nordiske biskopskonferansen.

De to kirkelederes reise var et todagers solidaritetsbesøk i Ukraina. Oppdraget var å uttrykke de nordiske kirkenes omsorg for befolkningen og bekymring for krigen.

 

 

Motstandsdyktighet i møte med grusomheter

I en samtale med Vatican News' Charlotta Smeds sa biskop Varden at den to dager lange reisen føltes «som to uker» og at den åpnet hans øyne for «krigens forferdelige menneskelige omkostninger».

– Vi dro til Ukraina for å uttrykke vår solidaritet med det ukrainske folket i deres kamp og for å uttrykke vårt dype fellesskap med det ukrainske katolske samfunnet, som vi besøkte og som mottok oss med en usedvanlig hjertelig gjestfrihet, sa han.

Kardinal Arborelius og biskop Varden ankom Kiev morgenen etter at Russland avfyrte rundt 15 raketter mot den ukrainske hovedstaden.

Men dagen etter «gikk folk til sine gjøremål og nektet å gi etter for frykten, og det synes jeg i seg selv er en stor moralsk seier», sa biskop Varden.

 

 

Bønn for Ukraina 

Gode Gud, vi vender oss til deg i bønn,

i bønn om rettferdig fred i Ukraina.

Krigen er brutal. Mange mennesker lider og er drevet på flukt. 

Livets Gud, vi ber for barn og unge som lever i frykt, 

for alle som har mistet sine hjem, 

for den som er såret og har mistet noen de var glade i, 

for alle som arbeider for en fredelig løsning, 

for den som er nedbrutt og ikke ser håp for morgendagen.  

Fredens Gud, led verdens ledere inn på fredens vei, 

Gi vilje og visdom til fred,  

Gi trøst til sørgende og håp til alle. 

La ditt rike komme. Amen.

 

 

Dybde i troen til tross for traumer

Han sa at Kiev og områdene rundt fortsatt bærer preg av ekstrem grusomhet, spesielt synlig i byer som har blitt beryktet, inkludert Bucha og Irpin.

– Etter å ha levd i krigen i mer enn ett år ble både kardinalen og jeg slått av deres store motstandskraft og at deres dype tro nekter dem å la seg brutalisere, sa biskop Varden.

Han la til at de hørte mange historier om folks tap og hvordan krigen har traumatisert utallige barn.

– Traumene har satt spor, ikke minst i sinnene og hjertene til barn som er redde, som har sett ting som barn ikke bør se, som har mistet slektninger og som har vært vitne til vold, sa biskopen.

– De vil leve med dette traumet, kanskje for resten av livet.

 

 

Kirkens engasjement for veldedig hjelp

De to nordiske biskopene ble tatt imot av storerkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk, overhodet for Den gresk-katolske kirken i Ukraina. De møtte også den latinske biskopen av Kiev-Zhytomyr, biskop Vitalii Kryvytskyi.

De bevitnet Den katolske kirkes humanitære engasjement i det krigsherjede landet, særlig gjennom Caritas-Spes Ukraina og Det gresk-katolske episkopatets veldedighetsorganisasjon.

­– Vi fant et enormt og veldig, veldig oppbyggelig engasjement for humanitært veldedighetsarbeid, sa biskop Varden.

 

Tegn på solidaritet

På spørsmål om hva katolikker i andre deler av verden kan gjøre for å hjelpe mennesker som lider i Ukraina, oppfordret biskop Varden alle til å be kontinuerlig og vise sin solidaritet ved å gi donasjoner til Caritas-Spes Ukraina.

– Caritas når virkelig ut til de trengende og har vært en enorm faktor i å gjøre det mulig for ukrainere å komme seg gjennom dette året, sa han.

 

 

Les mer: