– Vi arbeider for å redde ukrainske barn

 

FLYET.cq5dam.thumbnail.cropped.500.281.jpeg

PÅ FLYET FRA UNGARN: Den hellige stol arbeider for å redde bortførte ukrainske barn, sa pave Frans til journalistene. FOTO: Vatican media

 

I en samtale med de 70 journalistene som fulgte ham på flyet tilbake til Roma fra hans apostoliske reise til Ungarn, snakket pave Frans om Den hellige stols innsats for å legge til rette for våpenhvile i Ukraina - og retur av ukrainske barn fra Russland.

 

Under den tradisjonelle pressekonferansen på flyet til Roma fra Budapest talte pave Frans til journalister om en rekke saker.

 

Retur av barn

Disse omfattet Den hellige stols innsats for å legge til rette for retur av ukrainske barn som er bortført til Russland under krigen, håp om fred og kontakter med Kreml.

Det følgende er en oversettelse fra italiensk av deler av pavens pressekonferanse om bord i flyet:

 

Åpne dører

– Kan Hilarion og Orbán (russisk ortodoks kirkeleder i Ungarn og Ungarns statsminister, red.anm. ) være kanaler til Moskva for å fremskynde en fredsprosess for Ukraina, eller for å muliggjøre et møte mellom deg og president Putin?

– Jeg tror at fred alltid skapes ved åpne kanaler; fred kan aldri skapes ved å stenge dører. Jeg inviterer alle til å velge åpenhet i relasjonene våre, kanaler for vennskap ... Dette er ikke lett. De samme tingene som jeg har sagt generelt, har jeg sagt til Orbán.... Jeg respekterer Hilarion veldig mye, og vi har et godt forhold. Og han var snill nok til å komme og treffe meg. Så kom han til messen, og jeg så ham også her på flyplassen. Hilarion er en intelligent person å snakke med, og disse relasjonene må opprettholdes, for hvis vi snakker om økumenikk, må vi ha en utstrakt hånd til alle, og ta imot deres utstrakte hånd.

 

40 minutter på zoom

– Jeg har bare snakket med patriark Kirill én gang siden krigen startet. Det var 40 minutter på zoom, deretter via Anthony (Sevryuk, «utenriksminister» etter Hilarion, red. anm.), som er i Hilarions sted nå, og som kommer for å treffe meg. Han er biskop og var vikar i Roma og kjenner miljøet godt. Gjennom ham er jeg i kontakt med Kirill.

Vi skulle hatt et møte i Jerusalem i fjor, men det ble avlyst på grunn av krigen. Jeg har et godt forhold til russerne gjennom ambassadøren som nå drar. Han har vært ambassadør i Vatikanet i syv år. Han er en god mann, en seriøs, kultivert og balansert person. Mitt forhold til russerne er hovedsakelig gjennom deres ambassadør.

 

Oppdrag på gang

– Tror du Hilarion eller Orbán på en eller annen måte kan få fremdrift i  fredsprosessen i Ukraina og også gjøre et møte mellom deg og Putin mulig, kan de fungere som "mellommenn"?

– Dere kan sikkert forestille dere at vi under møtene ikke bare snakket om Rødhette, ikke sant? Vi snakket om alle disse tingene, fordi alle er interessert i veien til fred. Jeg er villig, jeg er villig til å gjøre det som må gjøres. Det er også et oppdrag på gang nå, men det er ikke offentlig ennå. Når det blir offentlig, vil jeg snakke om det.

 

Barn.NTB_SDqb3-FsaEo.jpg

STOR INNSATS: Den hellige stol arbeider intenst med å få returnert bortførte ukrainske barn fra Russland. Illustrasjonsfoto med ukrainske barn som sang og danset i tradisjonelle drakter i Budapest i desember. FOTO: NTB/REUTERS , Marton Monus

 

Dreier seg om mennesker

– Den ukrainske statsministeren har bedt om din hjelp til å få tilbake barna som ble bortført til Russland. Kan du hjelpe ham?

– Jeg tror det, fordi Den hellige stol har fungert som mellommann i noen fangeutvekslinger. Til og med gjennom ambassaden, og det gikk bra. Jeg tror det kan gå bra.

Dette er viktig. Den hellige stol er villig til å handle fordi det er riktig, det er rettferdig. Vi må sørge for at dette ikke er en sak om krig, men en sak om mennesker. Det er et spørsmål om medmenneskelighet før det er et spørsmål om krigsutveksling eller det som forårsaker krig. Alle menneskelige gester hjelper. Vi må gjøre alt som er menneskelig mulig.

 

Ta vare på kvinnene

– Jeg vil legge til at jeg tenker på kvinnene som kommer til landene våre, så mange kvinner som kommer med barn.... de kjemper mot krigen. Det er flott at de akkurat nå blir hjulpet, men vi må ikke stoppe, for hvis entusiasmen avtar, vil disse kvinnene være ubeskyttede, med fare for å falle i hendene på de gribbene som alltid sirkler rundt i slike situasjoner.

La oss være forsiktige så vi ikke mister viljen til å hjelpe flyktningene. Dette angår oss alle, sier pave Frans.

(Vatican News)

 

Les mer

 

 

 

 

 

 

 

av Hans Rossiné publisert 02.05.2023, sist endret 16.10.2023 - 16:49