Om Jesus og jødiske røtter. P. Arne Marco Kirsebom til Katolsk Grovbrød

 

cbef3403-fbdc-4d0c-a5c2-5b46635041d4.jpegKRISTUS OVERGÅR ALLE FORVENTNINGER:  I foredraget sitt på onsdag 11. oktober vil pater Arne fortelle om hvordan Jesus fra Nasaret gikk inn i alle messiasforventningene folk på den tid hadde, samtidig som at han overgikk dem alle. Foto: Kathrine Låver 

 
 

Onsdag 11. oktober kl. 19.00 er det duket for bibelundervisning hos Katolsk Grovbrød. Temaet er «Den uventede Messias» og holdes av pater Arne Marco Kirsebom. 

 

Tekst: Kristin Norseth

 

Til daglig er han kansler og stiftskapellan i Tromsø stift og kommer til Oslo for å gjøre det han ser på som en stor glede: Å forkynne en dypere sannhet ved virkeligheten og formidle at alt hviler på en dyp kjærlighet.

Mange rundt om i landet kjenner pater Arne Marcos stemme. På hverdager er han å høre over EWTN.no, der han holder korte evangelieforklaringer. I skrivende stund er han i Roma og dekker diskusjonen om synodalitet som nå foregår i Vatikanet. På St. Rita Radio, som samarbeider med det verdensomspennende katolske kommunikasjonsnettverket EWTN (Eternal Word Television Network), har han programserien Pater Arne Marco har ordet, https://www.katolskradio.no/. Der snakker han fritt – og engasjerende – om teologiske temaer som opptar ham. Han følges av mange, og kanskje blir det flere etter å ha hørt ham in persona på Grovbrød onsdag 11. oktober?

 

Kirkens jødiske røtter

- Bibelundervisning er viktig, konstaterer p. Arne Marco, - for Bibelens tekster fører oss nærmere Jesu Kristi skikkelse, hans liv og hans guddommelige bakgrunn.

Dette er også sentralt for talen på Grovbrød. Temaet, «Den uventede Messias», er selvvalgt. Både fra katolsk og annet hold er det kommet mye ny litteratur omkring dette temaet og Jesu forhold til det jødiske fundamentet. Messias er en tittel vi sjelden bruker om Jesus av Nasaret, vil mange mene. Men det er akkurat det vi gjør hver gang vi kaller ham Jesus Kristus. Kristus er gresk for det hebraiske Messias, som betyr den salvede konge. Temaet fører oss like inn i Kirkens jødiske røtter. Med utgangspunkt i Det gamle testamentes Messiasforventinger vil p. Arne Marco løfte fram nærheten mellom slike tekster og Jesu virke i evangeliene. Han utdyper og oppsummerer: – Det fantes mange ulike forventninger. Konge er bare en av dem. Jesus fra Nasaret gikk inn i alle og brøt med ingen. Han tok opp i seg, opphøyde, oppfylte og overgikk alle forventninger om Messias’ betydning og skikkelse, og det ofte på en uventet måte.

Mer vil han ikke si om talens innhold, men antyder at han vil komme inn på datering av tekstene, berøre Treenighetens mysterium og ta opp ulike messianske sider ved Jesus fra Nasaret.

 

Kjent for mange

P. Arne Marco vel kjent for mange i Oslo bispedømme. Der har han blant annet vært generalvikar, sokneprest i St. Olav domkirkemenighet (2009–2013) og ditto i Mariakirken menighet på Stabekk (2013–2020). Siden 2020 har han arbeidet i Tromsø stift. Han har også mange år bak seg som prest i Tyskland og Argentina. – Kulturelt sett var menighetene der kulturelt sett mer homogene enn i Norge. Hos oss opplever vi på en helt annen måte verdenskirken i det små, sier han.

P. Arne Marco har en lisensiatgrad i dogmatikk. Hans Urs von Balthasar er en sentral person i hans teologiske formasjon. Og å være prest ser han ikke på som et yrke, men som en tjeneste. Han er utdannet ingeniør fra NTNU, men halvveis i studiene vokste prestekallet fram, noe som ble bekreftet og styrket i årene som fulgte. P. Arne Marco er ikke bare aktiv på St. Rita Radio og EWTN. Han har også egen blogg, som kan følges her https://arnemarcoblog.com/category/kirken/

 

Som tidligere strømmes foredragene på St. Olav menighets Facebookside. Informasjon og tidligere foredrag ligger på facebook.com/katolskgrovbrod/events.

 

  

Program for Katolsk grovbrød høsten 2023

Skjermbilde 2023-09-26 kl. 09.57.30.jpeg

 

St. Olav domkirkemenighet i Oslo ønsker alle og enhver velkommen til oppbyggelige samvær med foredrag og samtale om kristentroen og troens liv. 

  • Sted: Menighetssalen, Akersveien 5 ved St. Olav domkirke, Oslo.
  • Tidspunkt: Møtene begynner kl. 19.00. Dørene åpnes kl. 18.30 med enkel servering og sosialt samvær.
  • Strømming: Talene strømmes direkte fra kl. 19.00 på Facebookprofilene til St. Olav katolske domkirkemenighet og katolsk.no.
  • Kveldsmesse: Alle som ønsker det, kan delta i menighetens kveldsmesse i St. Olav kirke kl. 18.00.

  

Onsdag 11. oktober ved p. Arne Marco Kirsebom:

Den uventede Messias

 

Onsdag 25. oktober ved prof. em. Bernt T. Oftestad:

Bergprekenen og troens liv

 

Onsdag 8. november ved lektor Øyvind Vardenær Evenstad:

Tilbake til virkeligheten. Å kjenne og leve i Guds verden

 

Onsdag 22. november ved sr. Anne-Lise Strøm:

Troens vekst ved alder og visdom

 

 

 

Les mer: