50 ganger SOS-fest på St Paul skole som fyller 150 år!

I år ble SOS-festen på St. Paul skole i Bergen arrangert for 50. gang, samtidig som skolen feiret 150-års jubileum. Pengene fra festen går til veldedige prosjekter. I år gikk pengene til organisasjonen Svalene sitt prosjekt om utdanning av jenter i Peru.

sos fest.jpg

NESTEKJÆRLIGHET I PRAKSIS: Elevene ved St. Paul skole i Bergen og elevene ved Cristiania skole i Lima, Peru, setter pris på SOS-festen. Bergenserne får kaker, mens peruanerne får støtte til utdanning. Foto: St. Paul skole

 

Av Jan Wilhelm Werner, Assisterende rektor i permisjon og tidligere elev ved St. Paul skole i Bergen

 

Første helgen i september var det tid for den årlige SOS-festen til katolske St. Paul skole i Bergen. Over 8 millioner (i 2023-kroner) er gitt til forskjellige gode formål i de 50 årene som SOS-festen har blitt arrangert. Pengene er likevel bare én side av saken. Elevenes samarbeid og fellesskap er med på å bidra til en bedre verden. Som Mor Teresa sa: «Kjærligheten må begynne i familien». Vi tenker at hennes utsagn også gjelder St. Paul-familien.

 

«SOS-fest». Et merkelig navn?

I gamledager hadde alle klasser på St. Paul en innsamlingsbøsse i klasserommet. Da Sr. Angeline var lærer på 70-tallet, pleide hun å telle opp pengene i bøssene på slutten av hver måned og skrive summen på tavlen. «SOS: kr 35,50. La stå!». Pengene gikk den gang til et dansk Mor Teresa-prosjekt i Calcutta (Kolkata); SOS-tørmælk. Vi elever visste alle at melkepulveret kunne blandes med vann og gi viktig næring. 

 

Klassen som samlet inn 0 kr

Lærerne minnet oss om at vi kunne legge litt av ukepengene til side og huske på de som ikke hadde det så godt. En gang sto det «kr 0,-» på tavlen for oss i 1960-kullet. Det ble taust i klassen. Stillheten utløste kreative tanker: Kanskje vi kan ha en fest der vi samler inn penger? Selge mat? Underholde? Lotteri? Skoleavis? For hele skolen? For foreldre?

Slik startet SOS-festen. På disse 50 årene har festen vokst i omfang og innhold. En gang i året har lørdag blitt en skoledag på St. Paul skole. På denne SOS-dagen kan du kjøpe mat fra over 30 land, gå i snopebutikk og fiske pepperkaker, kjøpe lotteri og delta på tombola. Det er spøkelsestunnel, ansiktsmaling og laserløype. Kafeer, tamilmat og ikke minst vietnamesiske vårruller; mellom tre tusen og fem tusen vårruller! På festen er det også konsert med alt fra klassisk til moderne musikk, rapping, kor, band og dans på løpende bånd. Og alt er selvfølgelig av og med elevene selv.

 

sosfest.jpg

KREATIVE ELEVER: Fredag 3. september, kvelden før SOS-festen brakte løs, hadde elevene konsert og show. Foto: St. Paul skole

 

Høydepunkt i skoleåret

7-800 mennesker kommer vanligvis innom på lørdagen i tillegg til de 250 som kommer på konserten på fredagen. Flere tidligere elever og klasser har tradisjon for å møtes på SOS-festen. Etter hvert kommer de også med neste generasjon på slep.

SOS-festen er et av skoleårets høydepunkter. Kultur, kreativitet, glede, samarbeid og tilhørighet skapes gjennom festen. I tillegg er det en konkretisering av vårt kristne ansvar for vår neste og for å gjøre urettferdigheten i verden litt mindre. «Bivirkningen» av festen – over 200.000,- gikk i år til yrkesskolen for jenter i Lima, Peru, som heter Christiania. Skolen ble startet av U-landsforeningen Svalene for 60 år siden, som igjen ble inspirert av Abbé Pierre og Emmausbevegelsen. 

 

Feiret jubileet med catwalk

I år hadde vi også catwalk med et lite utvalg av menneskene St. Paul skole består av. Det var derfor alt fra små førsteklassinger til pensjonister med i catwalken. Noen eksempler er Poolo, som har blitt kåret til Årets Vaktmester i Bergen; familien Maubach med 5-6 generasjoner som elever; representanter fra hver klasse; gamle elever som nå er lærere og kanskje snart pensjonister; en tidligere elev som nå er profesjonell break-danser samt fungerende ordfører i Bergen, som også er gammel St. Paul-elev. Sist, men ikke minst i catwalken, kom rektor Ronny Michelsen som har over 40 års fartstid på skolen. «Skolen er menneskene!» avsluttet konferansier Pia Soltveit med å si. Eller som tidligere rektor Gjermund Høgh alltid sa: «En gang «paulianer» - alltid paulianer!»

 

sos.jpg

SELV DE MINSTE BIDRAR: Elevene fra småskolen synger under åpningen av SOS-festen i St. Paul kirke. Foto: St. Paul Skole