Paven gratulerer Fosse

 

NTB_6tsyNm6BlhI.jpg

PAVE-HILSEN: «Jeg skriver for å gratulere deg med tildelingen av Nobelprisen i litteratur i 2023», innleder pave Frans sitt brev til nobelprisvinner i litteratur Jon Fosse. Foto: NTB, Ole Berg-Rusten

 

Pave Frans har sendt nobelprisvinner Jon Fosse brev og overøser den norske nobelprisvinneren med «guddommelige velsignelser».

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

VELSIGNER: Pave Frans sender sine
«guddommelige velsignelser» til Jon Fosse. Foto: NTB

NTB__o0gyrOR3nk.jpgPave Frans gratulerer i et personlig brev forfatter og katolikk Jon Fosse med Nobelprisen i litteratur. Paven takker for at Fosses «milde trosvitnesbyrd» og den norske prisvinnerens «dedikerte litterære stemme» nå vil nå ut til et enda bredere publikum.

I brevet skriver pave Frans at Fosse har «evne til å fremkalle den allmektige Guds nådegaver, fred og kjærlighet i vår ofte formørkede verden». Han mener Fosses litteratur kan berike livene til andre pilegrimer på troens vei.

Til slutt overøser Den hellige far nobelprisvinner Fosse med sine «guddommelige velsignelser».

Fosse hadde ikke forventet en hilsen fra selveste pave Frans, og ble forundret, glad og rørt da han mottok brevet.

– At paven hilser en nobelprisvinner, er selvsagt en stor – og velfortjent – ære. Det viser ikke bare at prisen skaper internasjonal oppmerksomhet, men at Fosses ord når ut over den ganske verden, sågar inn i de vatikanske irrganger, sier biskop Bernt I. Eidsvig, som gleder seg over at pave Frans har tatt seg anledning til å hilse sin norske trosfelle.

 

Les mer: 

 

Til Stockholm

Fosse tildeles Nobelprisen i litteratur av Svenska Akademien i Stockholm 10. desember. Han er den første norske statsborger som mottar den på 95 år. Prisen består av en gullmedalje, et diplom og 11 millioner svenske kroner. Fosse er den fjerde norske forfatter som mottar prisen, og den andre katolikken: Bjørnstjerne Bjørnson ble tildelt prisen i 1903, Knut Hamsun i 1920 og katolikken Sigrid Undset i 1928. Halvparten av norske nobelprisvinnere i litteratur er dermed katolikker.

– Jeg gratulerer ham hjerteligst på vegne av alle litteraturbevisste, lesende nordmenn! Det er den beste nyhet vi kunne fått nå. Jeg gleder meg særlig over at Fosse er katolikk og at han avlegger et vitnesbyrd for sin tro. Jeg oppfatter ikke at han ser på seg selv som en apologet, men han virker kanskje slik indirekte, likevel. Jeg gleder meg på vegne av hele nasjonen, spesielt Det katolske Norge, sa biskop Eidsvig av Oslo da prisen ble kunngjort 5. oktober 2023.

 

Pavens brev: Pave Frans' brev til
Jon Fosse er signert 18. oktober 2023. Ill.: faksimile

Brevet på engelsk (original)Unknown.jpeg

 

I am writing to congratulate you on being awarded the 2023 Nobel prize for literature, and to express my appreciation that your gentle testimony of faith and committed literary voice will now reach a wide-ranging audience. 

In a particular way, that your ability to evoke Almighty God's gifts of grace, peace and love in our often darkened world will surely enrich the lives of those who share the pilgrimage of faith. 

Assuring you of my remembrance in my prayers, I willingly evoke upon you an abundance of divine blessings. 

 

 From the Vatican, 18 October 2023

Frans

  

Brevet på norsk

 

Jeg skriver for å gratulere deg med tildelingen av Nobelprisen i litteratur i 2023, og for å uttrykke min takknemlighet for at ditt milde trosvitnesbyrd og din dedikerte litterære stemme nå vil nå ut til et bredt publikum. 

Din evne til å fremkalle den allmektige Guds nådegaver, fred og kjærlighet i vår ofte formørkede verden vil helt sikkert berike livene til alle som deler troens pilegrimsvandring. 

Idet jeg forsikrer deg om at jeg vil huske deg i mine bønner, ønsker jeg å skjenke deg en overflod av guddommelige velsignelser. 

 

Vatikanet, 18. oktober 2023

Frans