I år går pengene fra Adventsaksjonen til… Sri Lanka!

Hver advent samler katolske ungdommer penger til ett av Caritas sine prosjekter. Adventsaksjonen går i år til matsikkerhet på Sri Lanka. 

 nuk hs.jpeg

DE UNGE VIL LØFTE DE SVAKE: Adventsaksjonen er NUKS svar på Kirkens oppfordring om å løfte de svake slik at de kan leve verdige liv, sier NUKs leder Vivian Phan (foran). Foto: Norges Unge Katolikker

 

Av Caroline Belaúnde Brynsrud

 

«Ditt lille bidrag gjør en betydelig forskjell!» Vivian Phan, leder av Norges Unge Katolikker, gir deg gode grunner til å støtte Adventsaksjonen (AA) og foreslår måter du kan bidra på. Les NUKs informasjonsbrev om prosjektet nederst på siden.

 – Hvorfor bør vi som katolikker støtte AA?

– Adventsaksjonen er Norges Unge Katolikkers svar på Kirkens oppfordring om å løfte de svake slik at de kan leve verdige liv. Ved å støtte Adventaksjonen støtter man opp under det katolske barn- og ungdomsarbeidet i Norge og våre ungdommers idealistiske forsøk på å forbedre verden. Gjennom denne aksjonen lærer våre barn- og unge å gjøre noe godt for andre uten å få noe i gjengjeld, som jeg ser er spesielt viktig i en stadig mer individualistisk verden.

 

– Hvilke måter kan vi bidra på?

– Støtt barn og unge som legger inn en innsats for AA. Det kan være at de står ute i kulden med bøsser, selger kaker, lager julepynt etc. Anerkjenn at de er flinke som gjør dette for andre mindre heldige, og gjerne kjøp et kakestykke eller to! Som voksen er det mer man kan gjøre enn å «bare» donere penger, det er alltids behov for å hjelpe ungdommen og tilrettelegge for innsamling! Ellers er det helt gratis å spre ordet.

 

– Kan mitt lille bidrag virkelig gjøre en forskjell?

– Alle monner drar! Årets adventsaksjon går til å støtte bærekraftig jordbruk på Sri Lanka, hvor det etableres private kjøkkenhager for å kunne i større grad være selvforsynt og kunne selge overskuddet på markedet. Inflasjonen har bidratt til at matvareprisene på Sri Lanka har blitt skutt til værs. For eksempel var kiloprisen til ris RS100, og nå Rs210. Prisen på egg har steget fra Rs6 til Rs30. Det er blitt dyrere å mette mager på Sri Lanka, men i norske priser er for eksempel Rs100 litt over 3 NOK. Det vil si at et bidrag på 30 kr – ca. prisen på en halvliter brus her i Norge – kan betale for 10 kilo med ris på Sri Lanka! Tenk hvor mange mager dette kunne mettet? Så uansett om du har 3, 30 eller 300kr å bidra med så kan ditt lille bidrag gjør en betydelig forskjell!

 

– Har du noen gode minner fra å være engasjert i AA?

– Jeg har tidligere sittet i Karitativt Utvalg som har ansvar for gjennomføringen av Adventsaksjonen. Jeg hadde ansvar for å arrangere AA-helg flere år, hvor omtrentlig 50 ungdom samlet seg en helg for å lære mer om prosjektet og å drive innsamling. Ofte sammenfaller denne helgen med bursdagen min, og det ene året hadde vi en rebus med innsamling til et tulleprosjekt, «Rett til bursdag», hvor deltakerne løste ulike oppgaver og fikk sedler med mitt ansikt på! Det var kjempegøy og en uforglemmelig opplevelse å feire bursdag sammen med alle de engasjerte ungdommene i Norge.

 

aa.jpg

SKANN QR-KODEN FOR Å STØTTE ADVENTSAKSJONEN: 30 kr tilsvarer 10 kilo ris. 

GAVEKONTO FOR ADVENTSAKSJONEN: 3000.16.91410 VIPPS: 93083

 

Kjære menigheter, skoler, prester og venner.

 

Adventstiden nærmer seg, og vi ønsker å invitere dere til å bli med på årets Adventsaksjon arrangert av NUK og Caritas Norge. Vi har allerede sendt ut AA-trykksaker fra vårt kontor og trykkeri og vi håper på deres støtte til å samle inn midler og arrangere aktiviteter i deres menigheter/skoler. Vi oppfordrer dere til å benytte dette materialet for å reklamere for Adventsaksjonen. Dersom det er behov for ytterligere trykksaker, er de tilgjengelige på vår nettside adventsaksjonen.no/materiale.

Samtidig ønsker vi å rette fokus mot årets formål og hvorfor vi ber om deres støtte til Caritas sitt prosjekt, spesielt i forhold til matsikkerheten på Sri Lanka.

 

Matsikkerhet er et kritisk behov på Sri Lanka, spesielt i lys av de siste årenes uro og politiske spenninger som har berørt ulike religiøse og etniske grupper. Et terrorangrep i påsken 2019 rammet tre kirker og førte til sorg og fortvilelse blant befolkningen, med 269 mennesker drept og rundt 500 skadet. Dette angrepet skjedde under en av våre største høytider, og det understreker behovet for støtte i en sårbar situasjon.

Situasjonen har forverret seg på grunn av globale utfordringer som pandemien, klimakrisen og økonomiske vanskeligheter. Sri Lanka står nå overfor en alvorlig sultkrise som truer mange liv. I 2022 og 2023 har landet opplevd sin verste politiske og økonomiske krise i historien.

 

Årets Adventsaksjon er dedikert til å sikre stabil og næringsrik mat for titusener av mennesker. Midlene vil støtte familier i å drive bærekraftig jordbruk, redusere sårbarheten for dårlige avlinger og høye markedspriser. Ved å delta i årets aksjon bidrar dere til at barn og unge får mat i magen, mulighet til utdanning og muligheten til å forfølge sine drømmer. Deres innsats vil hjelpe de som trenger det mest og bidra til å skape en mer rettferdig verden. Det er en gave å kunne være en del av noe så viktig.

 

Vi takker for deres engasjement og innsats, og ønsker dere masse lykke til i adventstiden!

 

Alt godt i Kristus,

Aleksandra Sramkowska

kommunikasjonskonsulent

Norges Unge Katolikker

aleksandra@nuk.no

nukkkkk.jpg