Kardinal Fernández svarer på kritikk i nytt intervju

Fernandez.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

OMSTRIDT LÆRESJEF: Kardinal Fernández, den tidligere erkebiskopen av La Plata i Argentina, har vært i hardt vær de siste ukene. Foto: Vatican Media

 

Kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt for Dikasteriet for troslæren, svarer på kritikk av erklæringen Fiducia supplicans og en bok om seksualitet han skrev i 1998. Det gjør han i et nytt intervju med det spanske nyhetsbyrået EFE. Han sier at det ikke er planlagt flere kontroversielle dokumenter fra dikasteriet, men gir et frempek om hva som kommer.

 

Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Etter at Dikasteriet for troslæren publiserte erklæringen Fiducia supplicans (om pastorale velsignelser) den 18. desember 2023, er både selve dokumentet og dikasteriets prefekt, kardinal Víctor Manuel Fernández, blitt møtt med sterk kritikk og motstand. Symposiet for bispekonferansene i Afrika og Madagaskar (SECAM) har sagt at de ikke kommer til å velsigne par av samme kjønn.

På spørsmål om han forventet de negative reaksjonene på dokumentet, svarer kardinal Fernández:

– Jeg visste ikke hvor sterke de ville bli, men jeg forventet dem. Det jeg ikke forventet, var at mange biskoper og prester som jeg anså som «konservative», offentlig uttrykte sin forståelse og positive vurdering av disse «pastorale velsignelsene». Noen ganger dømmer man folk på forhånd uten å kjenne dem godt.

 

Les mer

 

Mandag 8. januar ble boken La Pasión Mística, som kardinal Fernández skrev i 1998, lagt ut på en argentinsk blogg og spredt over internett. Boken handler om seksualitet og menneskets forhold til Gud, og er blitt kritisert for å være usømmelig i sine beskrivelser. Kardinalen har tidligere gjort det han kan for å fjerne alle spor av boken, og sier at han ikke ville skrevet den i dag.

 

Les mer

 

I et intervju med det spanske nyhetsbyrået EFE, som ble publisert fredag 12. januar, svarer kardinal Fernández på kritikken han har fått. Han mener at motstanden til Fiducia supplicans avslører en splittelse som allerede eksisterte i Kirken, og at boken hans ble offentliggjort av motstandere som «bare ventet på den rette anledningen».

 

Avviser liturgiske velsignelser

På spørsmål om hvorvidt det var nødvendig med en erklæring om pastorale velsignelser, svarer kardinalen:

– Mange mennesker og institusjoner hadde stilt spørsmål om dette lenge, og det var en risiko for at det ville bli et sentralt tema på synoden [om synodalitet], som egentlig har andre mål. Men det viktigste er at i mine samtaler med paven ble én ting klart for meg, nemlig at han ønsket å avvise velsignelser av irregulære par med ritualer eller liturgiske former.

Det ble også ansett som viktig å understreke at prester kan gi en enkel velsignelse til mennesker på gaten, på pilegrimsvandring eller lignende, for eksempel ved å si: «Herren velsigne deg og beskytte deg», og gjøre et korstegn i pannen på hver enkelt person. Slike velsignelser er vanlig for mange prester i Argentina, Brasil og andre land, sier kardinal Fernández.

 

Fernández.jpeg

ERFAREN HYRDE: I tillegg til erkebiskop har kardinal Fernándes vært sogneprest og rektor for Det pavelige katolske universitet i Argentina. Foto: Vatican Media

 

Sammenlignes med kroppens teologi

Kardinal Fernández forteller at pave Frans visste om den kontroversielle boken hans, og at han fikk stillingen som prefekt for Dikasteriet for troslæren til tross for at den kunne bli brukt mot ham. Han sier at han allerede er blitt etterforsket av Vatikanet, men at han ikke ble ilagt noen sanksjoner. Om innholdet i boken sier han:

– Boken vekker oppsikt, fordi den er resultatet av en spørreundersøkelse om mannlig og kvinnelig orgasme som jeg gjennomførte med en gruppe ektepar. Noe lignende ble gjort av to personer som er større og klokere enn meg: Johannes Paul II og den hellige abbedissen og kirkelæreren Hildegard av Bingen. Sannheten er at denne helgenen var grundigere og mer konkret enn meg.

Den hellige pave Johannes Paul II er kjent for sin serie med onsdagsaudienser om «kroppens teologi», en forklaring og utdyping av Kirkens lære om seksualitet som har blitt veldig populær de siste årene – spesielt blant unge katolikker.

 

Les mer

 

Hinter om fremtidig dokument

Kardinal Fernández har vært opptatt av at folk bør roe ned reaksjonene sine på det som kommer fra Vatikanet. Han sier at han tviler på at han kommer til å være så mye i nyhetene i fremtiden, siden det ikke er planlagt flere dokumenter som kan bli veldig kontroversielle fra Dikasteriet for troslæren. Til slutt kommer han med et frempek:

– Vi er i ferd med å utarbeide et svært viktig dokument om menneskets verdighet som ikke bare omfatter sosiale spørsmål, men også en sterk kritikk av moralske anliggender som kjønnsskifte, surrogati, kjønnsideologi osv. I så måte vil de mest bekymrede menneskene kunne ta det med ro.

 

Les mer på katolsk.no