Tragedie og terror: religiøse og etniske konflikter i Nigeria

NTB_dIymewj6Cpg.jpg

BØNN FOR NIGERIA: – La oss skynde oss å overvinne konflikter og splittelser og åpne vårt hjerte for de som trenger det mest. La oss skynde oss å følge freds- og søskensskapets veier, appellerte paven. Foto: REUTERS/Temilade Adelaja

 

I april 2023 utkom en rapport som oppsummerer de forferdelige følgene av militante islamistiske gruppers herjinger i Nigeria de siste 14 årene. Landet har vært utsatt for terrorangrep, massakrer og kidnappinger i mange år, og kristne er de hyppigste ofrene. På slutten av fjoråret ble situasjonen tydelig forverret.

 

Tekst: Marta Marta Tomczyk-Maryon / NTB / Vatican News

 

I begynnelsen av desember i fjor ble det rapportert at omtrent 200 mennesker ble drept i en serie angrep mot landsbyer i sentrale deler av Nigeria, ifølge lokale myndigheter.

 

Barbariske angrep rett før jul

«Minst 198 mennesker er drept i en rekke angrep mot landsbyer sentralt i Nigeria. Angrepene startet i Bokkos-området i delstaten Plateau lørdag kveld og spredte seg senere til Barkin Ladi-området», opplyser lokale myndigheter. 

Disse grusomme hendelsene som skjedde mellom 20. og 24. desember 2023, er ikke de eneste angrepene den nigerianske befolkningen har opplevd de siste årene:

Rapporten «Martyred Christians in Nigeria» som er utgitt av den ikke-statlige organisasjonen Intersociety (The International Society for Civil Liberties and Rule of Law), viser hvor alvorlig situasjonen er:

Siden Boko Haram-opprøpet i 2009 fant sted, er blant annet

  • 52 000 kristne myrdet,
  • 34 000 moderate muslimer myrdet,
  • 18 000 kirker og 2 200 kristne skoler angrepet og helt eller delvis ødelagt.

De første 100 dagene i år ble over 1 000 kristne myrdet og over 700 kidnappet.

I fjor var Nigeria på sjette plass på «World Watch List» over de landene i verden hvor det er vanskeligst å praktisere sin kristne tro.

  

Pave Frans’ appell

Pave Frans har gjentatte ganger rettet verdens oppmerksomhet mot den dramatiske situasjonen i Afrika og bedt for Nigeria.

– Dessverre ble julefeiringen i Nigeria preget av alvorlig vold i delstaten Plateau, med mange ofre. Jeg ber for dem og deres familier: Måtte Gud frelse Nigeria fra disse grusomhetene, sa paven Frans i Angelus 31. desember 2023.

 

Kampen mot terror

– Vi trenger rettferdighet i Nigeria, og det første vi må gjøre er å fange og stille bandittgruppene til ansvar, sier kardinal John Onaiyekan til Vatican News.

Selv om det høres utrolig ut, er det fortsatt snakk om ukjente gjerningsmenn i Nigeria, til tross for de mange massakrene som har funnet sted opp gjennom årene. Enorme summer brukes på sikkerhet, og det vrimler av sikkerhetsagenter, men alt er forgjeves, konstaterer den pensjonerte erkebiskopen av Abuja.

– Hver gang vi reiser, er vi redde for å bli stoppet, kidnappet for løsepenger eller ranet, sier biskopen.

Han forklarer at dette ikke alltid har vært tilfelle. Problemene begynte først for 10 år siden. Han påpeker at selv om det er vanskelig å snakke om det, har fenomenet et religiøst skjær, ettersom gjerningsmennene ofte påberoper seg islam.

Den generelle reaksjonen fra våre muslimske ledere er å si at disse menneskene ikke er muslimer. De er kriminelle. De gjør ikke det de gjør i islams navn, understreker den nigerianske erkebiskopen.

– Men vi vet at når de blir rasende, roper de islamske slagord som 'Allahu akbar, Allahu akbar'. Det betyr at de må ha lærere som underviser dem i fanatisme. Så vi må forholde oss til dette aspektet. Selv om det selvfølgelig også finnes en etnisk og økonomisk dimensjon, sier erkebiskop Onaiyekan.

 

Afrikas mest folkerike land 

Nigeria er det mest folkerike landet i Afrika med mer enn 215 millioner innbyggere, det finnes rundt 250 etniske grupper, og det er her det er flest kristne. Nesten hele befolkningen i Nigeria består av kristne og muslimer, med en liten overvekt av muslimer som hovedsakelig er bosatt i landets nordlige regioner.

De kristne befinner seg hovedsakelig i de sørlige områdene av Nigeria. Denne splittelsen har eksistert i flere tiår, og fortsetter den dag i dag.

 

Islamsk ekstremisme

I takt med fremveksten av den islamske terrorgruppen Boko Haram opplever kristne i Nigeria stadig mer dramatikk, plyndring, ildspåsettelse, kidnappinger og sekteriske drap. I mars 2012 erklærte jihadistene en «krig mot de kristne» for å drive dem ut av Nigeria:»Vi vil legge ned så mye arbeid i å skape en islamsk stat, at de kristne ikke vil kunne bli her.» Et annet sted gjorde de ambisjonene sine klare:»Den nigerianske staten og de kristne er våre fiender, så vi vil fortsette å angripe staten og dens sikkerhetsapparat, samt kirkene, helt til vi når målet vårt og etablerer en islamsk stat.» I løpet av de siste 12 årene har anslagsvis over 40 000 kristne blitt drept av Boko Haram.

 

Les og se mer: