Olavsfestdagene i Roma 2024: Lov og rett i Roma

Nå kan du melde deg på! 

 

 

Norges evige konge er alltid i tiden, men årets doble lov-jubileum gjør at Hellig Olav oppleves som mer aktuell enn på lenge. Det kommer også til uttrykk i Olavfestdagene i Romas program.                       

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

KLAR FOR OLAVSFEST(MESSE): – Også i år gleder vi oss stort
over å kunne invitere til Olavsfestdager i Roma. Seminar og musikk vil holde
et sedvanlig usedvanlig høyt nivå, sier formann i Venneforeningen for
St. Olavsalteret i Roma Morten S. Selle. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen
  

IMG_7369.jpegÅrets festdager i Den evige stad arrangeres fra onsdag 16. oktober til og med fredag 18. oktober. De begynner med høydepunktet – og derfra går det bare oppover:

Festmessen i San Carlo al Corso-kirken feires kl. 16.00 onsdag 16. oktober av biskop Bernt Eidsvig. Kl. 18.00 er det mottagelse hos den norske ambassadør til Italia. Dagen derpå er det tid for seminar:

– Tema for årets Olavsfestdager i Roma er at vi feirer 1000-årsjubilet for kristenretten i Norge, som ble vedtatt på tinget på Moster i 1024. Seminartittelen er: 'Jussens kraft – den svakestes rett, frihet, rettsvern og likeverd i 1000 år', sier Morten S. Selle, formann i Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma.  

Han forteller at styret tidlig bestemte seg for å markere årets doble lov-jubileum: 1000 år med kristenrett og 750 år med Magnus Lagabøtes (1238–1280) Landslov.

– Jubileene er spesielt interessante for oss, for det første fordi vi vet at Hellig Olav la frem kristenretten på Mostertinget. For det annet var han dermed en helt sentral premissleverandør for Lagabøtes landslov anno 1274, forklarer Selle.

Lagabøtes lov ble landets første standardiserte lovverk, men den tok utgangspunkt i Hellig Olavs kristenrett, utlegger Lars Roar Langslet i sin bok «Våre konger».  Han skriver: «Det store lovarbeidet begynte med revisjon av ulike landsdelslover frem til 1268. Så ble disse sammenstøpt til en felles landslov (1247), og supplert med en egen bylov (1278). [...] I formen var det St. Olavs eldgamle lov som ble ajourført under Magnus Lagabøtes merke. Endringene var allikevel store: Bøtestraffene ble redusert, fattigomsorgen styrket, skattereglene modernisert osv..» (s.99)   

 

NTB_u2nge6waZWM.jpg

OLAV OG LOVEN: Professor Jørn Øyrehagen Sunde vil foredra over temaet «Politikk, makt og rett - den realpolitiske arva etter Olav den heilage» under festdagenes seminar torsdag 17. oktober. Her holder han et kåseri om Magnus Lagabøtes landslov under en mottagelse på Det kongelige slott tidligere i 2024. Foto: NTB, Terje Pedersen 

 

Fremragende foredragsholdere

Festmessen, som er grunnen til at Olavsfestdagene i Roma arrangeres, er i år lagt først i programmet. Torsdag er seminardag, også i år med førsteklasses foredragsholdere.

– Vi er så heldige at Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie ved Institutt for offentlig rett i Oslo, åpner årets seminar. Han regnes som Norges fremste ekspert på kristenretten og Magnus Lagabøtes landslov, og er i tillegg en fremragende foredragsholder: Det er en sann fryd å lytte til ham – og han har en enestående evne til å gjøre historien levende for oss i dag, bedyrer Selle, som trekker frem at begge lovene har vært med på å prege norsk samfunnsutvikling helt frem til vår tid.

Professor Øyrehagen Sunde har skrevet flere artikler i forbindelse med disse jubileene, blant annet i St. Olav katolsk tidsskrift 1-2024. Han har også stilt opp til intervjuer både i radio og TV, og er således blitt den mest profilerte jubileumseksperten her til lands:

– Vi er stolt over å kunne ha ham med i vårt program, sier Selle.

– Hvem flere kan vi glede oss til å høre?

– Professor Aud Tønnesen vil belyse sporene etter Hellig Olavs kristenrett i våre dager, forteller Selle.

Tønnesen er spesialist på norsk kirkehistorie, og ble i vinter ansatt som direktør ved Kulturhistorisk museum. Museet har blant annet ansvar for det nye Vikingtidsmuseet, som åpner i 2026.

– Hun er en velkjent og meget dyktig skribent og forfatter, og hos oss skal hun altså utforske Hellig Olav, kristenretten og den moderne velferdsstaten. Det gleder jeg meg til, røper Selle.

 

2f4535f2-069c-49c7-8a3b-941fc3d83758.jpg

SKJØNNHET: Kapellet ved Det engelske kollegiet i Roma byr på vakker estetikk og akustikk. I år blir det liturgiske smykkeskrin åsted for musikalsk foredrag ved Consortium Vocale med dirigent Lars Brusletto Sveen. Foto: arkiv

 

Musikalsk Olav-foredrag

I 2023 lyktes Olavsfestdagene med nytt åsted for seminaret, nemlig The Venerable English College, eller Det engelske kollegium, der de norske prestestudentene holder til. Styret satser på å gjenta suksessen i år:  

– Vi skal også i år arrangere seminaret i det praktfulle Engelske kollegium med sin fantastiske kirke. Derfor gjør vi som i 2023: Vi benytter oss av det nydelige kapellets akustikk og tilbyr et musikalsk foredrag med Hellig Olav som tema. I år er det Consortium Vocale som opptrer. Det er Oslos lutherske domkirkes mannsensemble, som har spesialisert seg på gregoriansk sang, forteller Selle.

Ensemblet har tidligere deltatt på Olavsmessen, så både arrangør og publikum har erfart at de leverer musikk av ypperste kvalitet.

 

IMG_3417.jpeg

BYVANDRING: «Kristningen av romerske imperium» er tema for arkeolog og postdoktor Christopher Siwicks byvandring fredag 18. oktober.  Her Tiberen og Castel Sant'Angelo en tidlig morgentime. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Spennende byvandring

Festmessen feires onsdag 16. oktober, på Minnedagen for Hellig Olavs dåp, mens seminaret er lagt til torsdag 17. oktober. Fredag 18. oktober fortsetter festdagene med en tradisjonell programpost:

– Vi skal, som vi pleier, ha en byvandring: I år blir det ny vri med den engelske arkeologen og postdoktoren Christopher Siwicki. Han er for tiden forsker ved Det norske institutt i Roma og spesialist på Romas klassiske arkitektur, sier Selle.

Tema for Siwickis vandring er «Kristningen av romerske imperium», slik vi kan se det komme til uttrykk i Romas arkitektur.  

Festmesse, foredrag, musikk og byvandring er årets offisielle program; i tillegg kommer byen selv, som man aldri kan studere ferdig!

Hva gjør den som vil melde seg på?

– Først melder du deg inn i Venneforeningen. Deretter sender du e-post til oss for å melde seg på programmet og så betaler du deltageravgiften. Den er i år på NOK 2400,-, sier Selle.

Du kan lese mer om Venneforeningen på deres nettsted olaviroma.no. E-postadressen er sekr@olaviroma.no .

– Tilbyr Venneforeningen aktiviteter utover seminaret?

– Alle seminardeltagerne inviteres til mottagelse i residensen til Norges ambassadør til Italia Johan Vibe. I år finner den sted kl. 18.00 onsdag 16. oktober, altså etter messen. Venneforeningen ordner transport. Utover det har ikke Venneforeningen sosiale arrangementer. Vår erfaring er nemlig at deltagerne både kan og vil organisere dette på egenhånd, sier Selle.  

 

 

Program for Olavsfestdagene i Roma 16. – 18. oktober 2024

 

Onsdag 16. oktober 

Festmesse i San Carlo al Corso, Via del Corso 440  

IMG_3788.jpeg

HØYDEPUNKT: – Uten festmessen på Minnedagen for Hellig Olavs dåp, ville det ikke vært noen festdager, sier Venneforeningens styreformann Morten S. Selle. Her fra messen i 2023 med Olavsalteret i bakgrunnen. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Kl. 15.30:      Inngangsmusikk ved Oslo Domkirkes guttekor.

Kl. 16.00:      Festmesse ved Olavsalteret til minne om Hellig Olavs omvendelse og dåp ved biskop Bernt Eidsvig.

Medvirkende: Oslo domkirkes guttekor, Consortio Vocale, domkantor Vegar Sandholt.

Kl. 18.00:     Mottagelse i residensen til Norges ambassadør Johan Vibe, Via Porta Latina 13. 

                        

Torsdag 17. oktober

Seminar på The Venerable English College (Det engelske kollegium), 45 Via di Monserrato
Tema: Jussens kraft – den svakestes rett, frihet, rettsvern og likeverd i 1000 år

 

Kl. 09.30:    Velkomst og seminarinnledning ved styreformann Morten S. Selle og Olav Dag Hauge.           

Kl. 09.45:    «Politikk, makt og rett - den realpolitiske arva etter Olav den heilage» ved professor Jørn Øyrehagen Sunde.

Kl. 10.45:      Pause

Kl. 11.15:      «Fra kristenrett til velferdsstat» ved professor Aud Tønnesen.       

Kl 12.15:      Pause med kaffe og kjeks

Kl. 13.00:     Musikalsk foredrag Consortium Vocale ved Lars Brusletto Sveen.

Kl. 13.30:      Seminaravslutning

 

Fredag 18. oktober 

Kl. 09.30 – 11.30:     Byvandring ved Christopher Siwicki, postdoktor ved Det norske institutt i Roma

Oppmøte annonseres senere.

 

 

 

Praktisk informasjon: Olavsfestdagene i Roma 2024

  • Olavsfestdagene i Roma arrangeres av Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma.
  • I år foregår dagene fra 16. – 18. oktober.
  • Deltagerne på seminar, mottagelse og byvandring må være medlem av Venneforeningen.
  • Deltakeravgift: NOK 2400,- / person. Den inkluderer seminar, mottagelse og byvandring. Reise og overnatting ordnes av den enkelte deltager.
  • Påmelding skjer via e-post sekr@olaviroma.no
  • Du kan melde deg inn i foreningen via samme e-post-adresse: sekr@olaviroma.no
  • Medlemskontingenten er kr 450 pr år. Man kan også inngå et duomedlemskap (kr 650 pr år), slik at man kan ha med en ledsager på foreningens arrangementer.
  • Finn mer informasjon på Venneforeningens nettsted: olaviroma.no
  • Print ut eller lagre årets program

 

Les mer: 

 

Hør Jan E. Hansen fortelle om Olavsalteret