St. Joseph Retrettsenter: Et sted for åndelig fordypning

08071.JPG

GUD i STILLHET: Retrettene tiltrekker seg dem som lengter etter å utforske sin indre verden og åndelighet. Deltagerne er vanligvis på jakt etter stillhet midt i en støyende hverdag, sier sr. Anette Moltubakk C.S.J.

 

St. Josephsøstrene på Grefsens retrettsenter er stedet for dem som søker dypere kontakt med Gud og ønsker å tilbringe tid i stillhet. – Retrettene tiltrekker seg dem som lengter etter å utforske sin indre verden og åndelighet, sier sr. Anette Moltubakk C.S.J.

  

Tekst og foto: Marta Tomczyk-Maryon

 

Hun forteller at det er fascinerende å se hvordan mennesker fra forskjellige bakgrunner samles i deres felles søken etter åndelig vekst og utvikling. St. Josephsøstrene arrangerer mange retretter gjennom året, hovedsakelig ignatianske retretter, som fokuserer på stillhet og bønn. Spesielt i fastetiden og adventstiden tiltrekker senteret mange mennesker.

– Disse retrettene tilbyr fire timer med stillhet, hvor deltakerne også får personlig åndelig veiledning. Deltagerne blir også invitert til å delta sammen med oss søstre i tidebønner og messer. Det som gjør disse retrettene så spesielle er at de er åpne for alle, uavhengig av kirketilhørighet. Vi har deltakere fra den norske kirken, Den katolske kirke, og også de som ikke tilhører noen kirkesamfunn, forteller sr. Anette.

 

Jakter på stillhet

Stillhet og tid for åndelig fordypning er uvurderlige verdier, ikke bare for katolikker. I vår hektiske tid finner imidlertid moderne mennesker seg sjeldnere i stand til skape rom for dem. Derfor blir retrettsentre stadig mer populære, og klostre som opprettholder den vakre, lange tradisjonen med kristen kontemplasjon og rettrett kan tilby et utmerket alternativ.

– Retrettene tiltrekker seg dem som lengter etter å utforske sin indre verden og åndelighet. Deltagerne er vanligvis på jakt etter stillhet midt i en støyende hverdag. Dette initiativet er berikende både for deltakere og oss som arrangører, og det er fascinerende å observere hvordan individer fra varierte bakgrunner møtes i felles søken etter åndelig dybde og utvikling, sier sr. Anette.

 20240424_155425 (003).jpg

STILLE FERIE: Hvis du ikke har planlagt noen ferie ennå, kan dette være et godt alternativ å delta i sommerretretter hos St. Josephsøstrene. Foto: St. Josephsøstrene

 

Ignatiansk spiritualitet

I 1991 opprettet St. Josephsøstrene et retrettsenter på Nesøya. Våren 2007 flyttet det til andre etasje i en låvebygning på søstrenes kloster på Grefsen i Oslo. Det drives i samarbeid med Maristpatrene og veiledere som er trent av St. Josephsøstrene. Disse veilederne har også lang erfaring fra seminarer og retretter ledet av jesuittene. I tillegg deltar de i den norsk-skandinaviske Manresa-gruppen, som møtes en gang i måneden – og én uke hvert år – for videreutdanning og fordypning i ignatiansk spiritualitet. I 2012 ble også et Loyola-senter opprettet ved St. Joseph Retrettsenter på Grefsen. Senteret har som formål å nære og styrke åndelig liv og integritet hos dem som søker senteret for åndelig veiledning, og gjennom dette bidra til åndelig liv og integritet også i kirke og samfunn. På senteret søkes det å fordype og forvalte veiledningstradisjonen etter Ignatius av Loyola. 

                                            

 INDRE RO: Kapell med en kopi av Rublevs ikon av Den hellige treenighet.    

«La deg Gud elske deg!08063.JPG

Det er alt

Vær stille

Bli stille i ditt indre

Alene

 

Fremfor Gud

Si ingenting

Spør ingenting

Vær stille

Bli stille i ditt indre»

    (Kilde: St. Josephsøstrenes nettside)  

 

Søstrenes retretter

St. Josephrettsenteret på Grefsen i Oslo tilbyr både helgeretretter fra torsdag til søndag og 10-dagersretretter.

 
10-dagersretretter
 • Fredag 26. april – søndag 5. mai:
  Ved Jeanine R. Ruyter og Hilde R. Myhrer, pris kr 7000,–.
 • Søndag 23. juni – tirsdag 2. juli:
  Ved p. Bill Clark SJ og sr. Marit CSJ (venteliste), pris kr kr 7000,-.
 • Fredag 5. juli – søndag 14. juli:
  Ved p. Bill Clark SJ og sr. Anette CSJ (venteliste), pris kr 7000,–.
 • Søndag 1. september – torsdag 5. september:
  Ved p. Rainer Carls, SJ, Manresa-møte (fast gruppe )

Adresse: St. Joseph Retrettsenter Brannvaktveien 5, 0489 Oslo

Påmelding: per e-post: retrett@stjoseph.no
Tlf
.: 23  40 09 22 (sr. Marit) eller 23  40  09 35 (sr. Anette)

Prisen på helgeretretter fra torsdag til søndag er kr 3000,–. 

Prisen på 10-dagersretrett er kr 7000,–.

Plass på retretten er sikret når påmelding er bekreftet og depositum betalt.
Depositum på kr. 500,- er en del av prisen og refunderes ikke.

Bankgirokonto:  1607 18 23990

 kort Grefsen.jpg

IDYLLISK: St. Josephrettsenteret på Grefsen i Oslo tilbyr både helgeretretter fra torsdag til søndag og 10 dagers retretter. Foto: St. Josephsøstrene

 

Les mer om St. Josephsøstrene:

 • Deres norske hjemmesider her 
 • Deres internasjonale hjemmesider her
 • Finn ut mer om Loyola senteret her 

 

Les mer: