Olsok 2024: Seminar. Omvisning. Konsert. Pontifikalmesse. Foredrag. Mat.

 

 IMG_5377.jpeg

FLAGGET TIL TOPPS: – Vi katolikker er heldige på den måten at vi kan glede oss over to nasjonaldager i året – 17. mai og olsok, sier biskop Bernt Eidsvig (midten) og ønsker alle hjertelig velkommen til olsokfeiring i og ved St. Olav domkirke, Oslo. Her sammen med prester, diakoner og ministranter etter olsokmessen 2022. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Og alt handler selvsagt om å minnes og hedre Norges evige konge, vår nasjonalhelgen, Hellig Olav.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Biskop Bernt gleder seg til å feire olsok i domkirken, som er tilhenget nasjonalhelgenen og som huser landets største olavsrelikvie, Helligdomsarmen (som egentlig er et leggben).

– Olsok er det nasjonale liturgiske høydepunkt for oss norske katolikker. Ikke bare forbinder olsokfeiringen oss til Hellig Olav; den utgjør også en forbindelse til Kirkens århundrelange før-reformatoriske tradisjon i Norge. Den skaper således et trosfellesskap av oss samtidige og norske katolikker i svunne generasjoner, sier biskop Bernt.  

I år feirer han pontifikalmesse i St. Olav domkirke, Oslo, kl. 18.00.

– Jeg er svært glad i olsokmessen; jeg har feiret den i Trondheim, både i vår domkirke og i Nidarosdomen. Fra min tid som administrator av Trondheim stift har jeg bare gode minner, men nå er det messen her som gjelder. Det er jeg glad for; kirken fylles, forsamlingen velsignes med Helligdomsarmen – og jeg kan merke at Olav er tilstede sammen med oss, sier biskop Bernt.

 

Olsokseminar_sak3.jpg

 

Fra brutalitet til barmhjertighet

For biskop Bernt har det vært viktig å gjøre olsokfeiringen i Oslo til en prioritet etter at han vendte tilbake til hovedstaden og sitt eget bispesete under olsok. Det merker vi i årets olsokprogram.

– Jeg tror de troende vil ha stor både glede og nytte av programmet; vi begynner med et seminar allerede på formiddagen, og i år er tema aktuelt: Kristenrett og Landslov, som feirer henholdsvis 1000-årsjubileum og 750-årsjubileum. Til Menighetssaken i Akerveien 5 kommer fremragende historikere og forfattere, og vi kan lære mer om Hellig Olavs sivilisasjonsprosjekt: Det kommer nemlig konkret til uttrykk nettopp i disse to lovenes intensjon og virkning, sier biskop Bernt og henviser til seminarets motto: «Fra hedendommens brutalitet til kristen barmhjertighet».

P. Torbjørn Holt er Olavsseminarets konferansier, og foredragsholderne er forfatter og faglig leder ved Åpne dører Ole Petter Erlandsen; historiker og forfatter Øystein Morten samt rettshistoriker Brage Thunestvedt Hatløy ved Det juridiske fakultet, UiB.

 

Slik melder du deg på Olsokseminaret 2024: 

 • Sted: Menighetssalen, Akersveien 5, Oslo
 • Dato: 29. juli, fra kl. 10 – 14.00. Dørene åpner kl. 09.30. 
 • Konferansier: P. Torbjørn Holt
 • Hvem kan delta: Alle interesserte
 • Obligatorisk påmelding: pamelding@okb.katolsk.no
 • Påmeldingsfrist: 25. juli
 • NB! Begrenset antall plasser – vær tidlig ute!
 • Påmeldingsavgift: Seminardeltagelse er gratis og inkluderer lunch.

  

 

Skjermbilde 2024-06-26 kl. 09.29.17.jpeg

«LILLE VATIKANET»: Bli med Oslo-guide og katolikk Mari Atlanta Lunde på en guidet tur i  «Lille Vatikanet», altså Oslos katolske kvarter. Påmelding er obligatorisk, og du melder deg på HER.  Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Opera og omvisning

Seminaret varer frem til kl. 14.30, deretter følger guidet omvisning i Akersveien og olsokkonsert.

– Vi katolikker er heldige på den måten at vi kan glede oss over to nasjonaldager i året – 17. mai og olsok. Vi feirer dem på forskjellig måter og av forskjellige grunner, og alle er viktige: Grunnloven i mai, Norges kristning og samling 29. juli, sier biskop Bernt.

– Derfor er olsok en stor fest, og det må markeres behørig, slik som med omvisningene i «Lille Vatikanet», altså Akersveien, ved den meget dyktige og sprudlende Mari Atlanda Lunde og konserten ved domkirkens begavede organist Otto Christian Odland, fortsetter den glade prelat.

Mari Atlanta Lundes omvisning i Akersveien begynner kl. 15.00 ved domkirketrappen og ender ved Oslos eldste bygning, Gamle Aker kirke. Hun har tre omvisninger også søndag 28. juli. Påmelding er obligatorisk. Olsokkonsert med den tsjekkiske sopranen Miriam Miskovska og vår egen domorganist begynner kl. 17.00, slik at du først kan oppleve konserten før du blir med å feire pontifikalmessen fra kl. 18.00.

Konsertprogrammet er spennende og variert: A. Dvoraks sangsyklus «Bibelske sanger», en av Tsjekkias store skatter, og norsk orgelmusikk for Olsok. Bl.a bearbeidelser over Olavssekvensen av Egil Hovland, Arild Sandvold, Oscar Hansen og Conrad Baden. Musikken som passer godt til St. Olav domkirkes fantastiske akustikk.

 

 • Meld deg på guidet tur i Akersveien 
 • Pris: Omvisningen koster kr. 100,- for voksne (barn under 18 år er gratis). 
  Inntektene går uavkortet til fondet for innkjøp av nytt orgel i St. Olav domkirke.

ST. HALLVARD-BIOGRAF: Foredragsholder Ole Rikard
Høisæther utgav i 2020 den mest omfattende biografi om
St. Hallvard til dags dato. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen
 

IMG_1665.jpegPontifikalmesse og Olavforedrag

Årets store pontifikale Olavsmesse, hvor de troende velsignes med Helligdomsarmen, begynner kl. 18.00. Den feires naturligvis av Oslo-biskopen selv.

– Den ser jeg frem til. Olsokmessen er alltid spesiell. Mange troende kommer, kirken er alltid full, og vi feirer ikke bare en messe for Hellig Olav, vi ber ikke bare om hans forbønn – vi feirer messe sammen med ham, sier biskop Bernt.

Etter messen ledes forsamlingen over til Menighetssalen, der kunsthistoriker Ole Rikard Høisæther vil holde årets høytidelige Olavsforedrag. Høisæther er til daglig generalsekretær i Oslo Byes Vel, og har gitt ut en rekke bøker. I 2020 gav han ut den hittil største biografien om St. Hallvard, hovedstadens skytshelgen.

 

 

–Høisæthers foredrag «Hellig Olav og Hellige Hallvard – forbundet gjennom kristentro og slektsbånd» har jeg hatt gleden av å høre i en annen variant tidligere. Det var meget godt – og jeg husker at forfatteren solgte flere esker med signerte bøker etterpå; salgssuksessen sier meget om kvaliteten på foredraget. Han begeistret forsamlingen, forteller biskop Bernt, som oppfordrer folk til å delta på olsokdagens siste arrangement før matservering og hygge fra kl. 19.45.

Det er verdt å merke seg at Oslo-guide og katolikk Mari Atlanta Lundes omvisninger i Akersveien begynner allerede søndag 28. juli: De foregår fra kl. 12, 14 og 16. Obligatorisk påmelding via dette skjema: .

 

Oslok i Oslo 2024

Program 

IMG_1182.jpeg

VELKOMMEN: Biskop Bernt Eidsvig og sogneprest i St. Olav domkirkemenighet p. Carlo Borromeo Le Hong Phuc ønsker alle troende hjertelig velkommen til Olsokfeiring i bispedømmets hovedsete, St. Olav domkirke. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

Foredragsholder: Forfatter
og historiker Øystein Morten. 

Søndag 28. juli_ystein-Morten-2.webp

Omvisninger i Akersveien ved godkjent Oslo-guide Mari Atlanta Lunde:

 • Kl. 12.00: Til Gamle Aker kirke, 75 minutter. 
 • Kl. 14.00: Til Gamle Aker kirke, 75 minutter.
 • Kl. 16.00: Til Gamle Aker kirke, 75 minutter. 

Oppmøte: Trappen foran domkirken.

Obligatorisk påmelding: Meld deg på via dette skjemaet. 

 

Mandag 29. juli (olsokdagen)

Biskop Bernt Eidsvig inviterer til seminaret «Fra brutalitet til barmhjertighet», som markerer at vi feirer Kristenrettens 1000-årsjubileum og Landslovens 750-årsjubileum. 

 • Sted: Menighetssalen, Akersveien 5
 • Konferansier: P. Torbjørn Holt.
 • Obligatorisk påmelding innen 25. juli: pamelding@okb.katolsk.no

 

 • Kl. 10.00 – 11.00: Vikingkongenes tro
  • Foredragsholder: historiker og forfatter Øystein Morten. 
 • Kl. 11.15 – 12.15: Hva endret seg med kristenretten?
  • Foredragsholder: forfatter og faglig leder i Åpne dører Ole Petter Erlandsen.

 

 • Kl. 12.15 – 13.00: Lunch, enkel lunchservering, inkl. i seminardeltagelsen.  

 

 • Kl. 13.00 – 14.00: Kristenrett. Landslov. Norge 2024. 
  • Foredragsholder: Rettshistoriker Brage Thunestvedt Hatløy ved Det juridiske fakultet, UiB.
 • Kl. 14.00 – 14.30: Hellig Olav sett med katolske øyne. 
  • Foredragsholder: P. Torbjørn Holt. 

 

*** Seminar slutt ***

 

 OLSOKKONSERT:
Domorganist Otto Christian Odland. 

Kl. 15.00: Omvisning i Akersveien ved godkjent Oslo-guide Mari Atlanta Lunde.IMG_1265 2.jpeg

 

Fra kl. 17.00: Omvisning for barn ved Mari Atlanta Lunde. Avsluttes med is. 

 

Kl. 17.00: Olsokkonsert i St. Olav domkirke ved domorganist Otto Christian Odland og den tsjekkiske sopranen Miriam Miškovská. 

 

IMG_2206.jpeg

VELSIGNELSE: Under pontifikalmessen ved biskop Bernt Eidsvig velsignes forsamlingen med Helligdomsarmen, som her under olsokmessen 2023, er plassert på alteret. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Kl. 18.00: Pontifikal olsokmesse med avduking av ny Olavsskulptur. 

 

Kl. 19.00: Olavsforedraget 2024 om St. Hallvard og St. Olav ved forfatter og kunsthistoriker Ole Rikard Høisæther. Foredragets tittel er «Hellig Olav og Hellige Hallvard – forbundet gjennom kristentro og slektsbånd». 

 • Sted: Menighetssalen.

 

Kl. 19.45: Servering. 

 

  

 

Skjermbilde 2024-06-26 kl. 10.52.46.jpegLes mer om olsokdagens foredragsholdere: 

 

Les mer om Hellig Olav, olsok og kristenretten: 

 

Les mer om Magnus Lagabøte: 

 

Olsok i Trondheim;