
Italiensk fotball markerer bortgangen til pave Frans ved å sette Serie A på pause melder NTB. Det er erklært en uke landesorg i Øst-Timor, Brasil og Argentina etter pave Frans' bortgang, og tre dager i Spania.
– Menneskeheten har i dag mistet en stemme for respekt og velgjørenhet. Pave Frans levde og spredt ei sitt daglige liv den kjærligheten, toleransen og solidariteten som den kristne lære er tuftet på, sier Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva på X.
Øst-Timors president José Ramos-Horta sier det ikke bare er katolikkene – som er i overveldende flertall i landet – som sørger over pave Frans.
– Folk fra alle regioner og samfunnslag føler tapet av paven. En pave som var svært modig i kampen mot verdens mektigste land og i kampen for fred og kampen mot dem som la press på fattige mennesker og fattige land, sier presidenten, som fikk Nobels fredspris i 1996.
– Argentina er et land med lang katolsk tradisjon og hjemlandet til paveFrans, og vi er dypt lei oss over hans bortgang og kondolerer til Bergoglio-familien, skriver talsperson for president Javier Milei, Manuel Adorni, i et innlegg på X.
Han bekrefter at det erklæres en sju dager lang landesorg i Argentina.
Kristne i Gaza i sorg over pavens bortgang: – Han ga oss håp
Gazas kristne minoritet, som pave Frans har ringt nesten hver kveld gjennom hele krigen, sier hjertene deres er knust etter nyheten om hans bortgang.

– Hjertene våre er knust på grunn av Pave Frans' død, men vi vet at han etterlater seg en kirke som bryr seg om oss og som kjenner oss ved navn – hver eneste en av oss, sier George Antone til nyhetsbyrået Reuters.
Han er leder for beredskapskomiteen i Holy Family Church, den eneste katolske kirken på Gazastripen. Den kristne minoriteten i Gaza er liten, med trolig bare et hundretalls medlemmer.
Pave Frans har ringt kirken nesten daglig siden krigens utbrudd 7. oktober 2023, for å høre hvordan det står til med dem som oppholder seg der. I hans siste offentlige uttalelse, ba paven på nytt for fred i Gaza og oppfordret partene til å inngå en våpenhvile, løslate gisler og gi hjelp til folk som sulter.
FNs generalsekretær António Guterres hyller pave Frans for hans «historiske påvirkning som en stemme for fred og menneskeverd»
– Jeg sørger med resten av verden over bortgangen til Hans Hellighet paveFrans, en budbringer av håp, ydmykhet og medmenneskelighet, sier generalsekretæren i en uttalelse mandag ettermiddag.
Samler fortsatt en splittet verden
En rekke verdensledere har sendt sine kondolanser og hyllet pave Frans etter hans bortgang tidlig på morgenen andre påskedag.

– Hvil i fred, skriver USAs president Donald Trump på Truth Social etter at det ble kjent at pave Frans gikk bort andre påskedag.
– Måtte Gud velsigne ham og alle som elsket ham, skriver Trump videre.
Trump har samtidig gitt ordre om at det skal flagges på halv stang fra Det hvite hus og alle offentlige bygninger den dagen paven blir gravlagt melder NTB.
USAs tidligere president Joe Biden sier pave Frans kommer til å bli husket som en av de mest betydningsfulle lederne i vår tid.
– Han befalte oss å kjempe for fred og beskytte planeten vår fra klimakrisen. Han tok til orde for de uten stemme og makt. Han fikk alle til å føle seg velkommen og sett av Den katolske kirke, skriver Biden, som selv er katolikk.
Frankrikes president Emmanuel Macron minnes også paven med dyp respekt.
– I en tid med krig og brutalitet var han opptatt av de andre, av de alle mest skjøre, sier han.
– Frans vil bli husket for sitt utrettelige engasjement for de svakeste i samfunnet, for rettferdighet og forsoning. Ydmykhet og tro på Guds barmhjertighet ledet ham i dette, sier Tysklands statsminister Friedrich Merz.
– Mine tanker er hos troende rundt om i verden som har mistet sin hellige far. Måtte han hvile i fred, legger han til.
En rekke ledere i Afrika, Asia og Midtøsten slutter også opp om hyllesten av paven og uttrykker også stor takknemlighet for hans engasjement for verdens undertrykte og fattige.
Kenyas president William Ruto berømmer pavens «urokkelige engasjement» og hans «dype medfølelse for de fattige og sårbare.
Lederen for sekretariatet i Den afrikanske unionen, Mahmoud Ali Youssouf, hyller paven for å ha «gitt stemme til de stemmeløse» og for å ha vist solidaritet med «dem som er rammet av konflikt og fattigdom».
Storbritannias kong Charles og landets statsminister Keir Starmer sender også sine hyllester og kondolanser.
– Hans lederskap i en kompleks og utfordrende tid for verden og kirken var modig, men kom alltid fra et dypt ydmykt sted, sier Starmer i en uttalelse.
Det skal flagges på halv stang ved britiske myndighetsbygg i en dag til ære for pave Frans.
Kong Charles sier han sender sine dypeste kondolanser og sympati til kirken paven besluttsomt tjente, og at han ble «veldig trist» av å høre om pave Frans' bortgang.
– Gjennom arbeidet og omsorgen for mennesker og planeten, rørte han dypt ved livene til så mange, sier kongen.
Russlands president Vladimir Putin hyller pave Frans og omtaler ham som en klok «forsvarer av humanisme og rettferdighet».
– I denne triste stund vil jeg formidle ord om sympati og støtte til deg og hele det katolske presteskapet, skriver Putin videre.
Pave Frans' begravelse holdes lørdag klokka 10, opplyser Vatikanet i en uttalelse.
Det er ventet at statsledere verden over tar turen til Vatikanet for å delta i begravelsen. USAs president Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er blant dem som har meldt sin interesse.