Vår Frue av Meritxell

Minnedag: 8. september

Skytshelgen for Andorra (1873)

Vår Frue av Meritxell (katalansk: Mare de Déu de Meritxell) er en andorransk katolsk statue som viser en åpenbaring av den hellige Jomfru Maria. Den katalanske filologen Joan Coromines sier at «Meritxell» er en diminutivform av merig, fra latin meridiem («middag»). Merig er et navn som brukes av gjetere for å betegne en beitemark med mye sol. Landsbyen Meritxell ligger på venstre bredd av Riu Valira, mellom Encamp og Canillo.

En 6. januar sent på 1100-tallet gikk landsbyboere fra Meritxell i Andorra til messe i Canillo. Selv om det var vinter, fant de en vill rose i blomst i veikanten. Ved rosens fot sto en statue av Jomfruen med barnet. De plasserte statuen i et kapell i kirken i Canillo. Neste dag ble statuen funnet sittende under den ville rosen igjen. Landsbyboere fra Encamp, et annet sogn i Andorra, tok statuen til sin kirke, men neste dag hadde statuen returnert til rosebusken. Selv om det snødde, var et område på størrelse av et kapell fullstendig bart, og innbyggerne i Meritxell tok dette som et tegn på at de skulle bygge et kapell i sin egen landsby for å huse statuen, noe de også gjorde.

Det gamle kapellet gjennomgikk en større forvandling på 1600-tallet. Men den 8. og 9. september 1972 brant kapellet ned og originalstatuen fra slutten på 1100-tallet ble ødelagt. En kopi finnes i det nye kapellet i Meritxell, tegnet i 1976 av den berømte postmodernistiske katalanske arkitekten Ricardo Bofill (f. 1939).

Vår Frue av Meritxell er skytshelgen for Andorra, proklamert i 1873 av Andorras parlament, Consell General. Statuen nevnes også i Andorras nasjonalsang. «Meritxell» er et relativt hyppig brukt kvinnenavn i Andorra og andre katalanskspråklige steder.

Kapellet i Meritxell i AndorraMinnedagen for Vår Frue av Meritxell er 8. september, samme dag som festen for Jomfru Marias fødsel. Dette har vært Andorras nasjonaldag siden 1730. På denne dagen starter pilegrimer fra alle de syv sognene i Andorra tidlig om morgenen og drar til helligdommen. Først feires Auroramessen eller Den unge messen, og deretter spiser de første pilegrimene et lite felles måltid sammen. Midt på dagen feires en messe av biskopen av Urgell i Catalonia, den ene av Andorras to medfyrster (den andre er Frankrikes president), for tiden biskop Joan Enric Vives i Sicília, sammen med alle prestene i landet. Til stede er også landets politikere samt pilegrimer. Messen slutter med at pilegrimene synger tradisjonelle hymner og viser Jomfru Maria sin ære. Etter messen er det sardanadans i klosteret i Meritxell. Om ettermiddagen er det en tradisjonell konsert av Petits Cantors fra Andorras nasjonalkor. Etter en fakkelprosesjon langs helligdommen er det kake og sjokolade til alle.

Kilder: Patron Saints SQPN, en.wikipedia.org, andorra.ad, xena.ad, aglobalworld.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. mars 2012

av Per Einar Odden publisert 25.03.2012, sist endret 02.10.2017 - 20:25