Ted Turner fornærmer paven, men ber om unnskyldning

Washington (CWN) - Da CNNs grunnlegger Ted Turner holdt en tale tirsdag til the National Family Planning and Reproductive Health Association (NFPRHA), krydret han den med fornærmelser og vitser om pave Johannes Paul II og de ti bud - til latter og applaus fra publikum. Han gikk også inn for en internasjonal "ett-barns"-politikk. Turner, som nå er visepresident for Time-Warner Inc., fikk tildelt gruppens President"s Award for sin støtte til FNs befolkningsfond. I fjor ga milliardæren og hans kone Jane Fonda 1 milliard dollar til FN til programmer for befolkningskontroll.

Turner sa at han er far til fem barn, men han fikk de fleste før han var 30, da han ikke visste bedre. Han la til: "Når de først var der, kunne jeg ikke skyte dem". Han sa nå at han mente at en ideell verdensbefolkning ville være rundt 2 milliarder - den er nå 5,9 milliarder. "Vi kunne oppnå det på en menneskelig måte hvis alle aksepterte en ett-barns-politikk i de neste 100 år", sa han.

I andre kommentarer sa Turner at de ti bud var avlegse, og sa: "Hvis dere skal ha ti bud, vet jeg ikke om utroskap burde være et av dem". Da han ble spurt om hva han ville si til pave Johannes Paul II, svarte han med en etnisk vits: "Har dere noensinne sett en polsk minedetektor"? Deretter viste han frem foten sin og foreslo at Den hellige Far skulle "komme med den. Velkommen til det 20. århundre."

Onsdag ba Turner om unnskyldning for sine uttalelser. I et brev til "The Catholic League for Religious and Civil Rights" skrev han at han "beklager det anstøt hans kommentarer hadde vakt (?) og uttrykker sin dyptfølte unnskyldninger".

"Vi aksepterer unnskyldningen og regner saken som avsluttet", sa William Donahue, president for Ligaen. "Det som uroer meg er at det rapporteres at hans kommentarer ble mottatt med vill applaus fra folkemengden. Hvis han hadde sagt de samme tingene om indianere eller svarte, tror jeg ikke det ville blitt like godt mottatt av folkene der".

Catholic World News 17. og 18. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 25.02.1999, sist endret 25.02.1999 - 11:17