Saligkåringsprosessen for borgermester går fremover

Palermo - KI (Zenit) - I forbindelse med jubileet for politikere og lovgivere avsluttet kardinal Salvatore de Giorgi offisielt saligkåringsprosessen på bispedømmenivå for Francesco Paolo Gravina, fyrste av Palagonia og Lercara Friddi og en gang borgermester av Palermo på Sicilia. Fyrst Gravina levde på Sicilia under burgundernes styre fra 1800 til 1854.

Men hans portrett er ikke av en visekonge, men av en skikkelse som opplevde lidelse og ensomhet. I en alder av fem år mistet han sin mor, og hans bror døde som spedbarn. Tre søstre gikk inn i klostre med streng klausur, og en fjerde giftet seg. Selv giftet han seg også, men ekteskapet mislyktes fra starten. I ti år ble han bedratt av den hustruen han elsket, og da bestemte han seg for separasjon i hemmelighet.

På denne tiden, da han var alene, gjennomgikk Gravina en gradvis omvendelse. Men før han definitivt gikk inn for de fattiges sak, valgte byen Palermo ham til borgermester. Han forble i denne stillingen, som hans far og bestefar hadde hatt før ham, til 1835. Hans år som borgermester ga ham en grundig kjennskap til sin by og til de fattiges elendighet, og han satte i gang prosjekter for å hjelpe dem. På kort tid var hans aristokratiske hjem overfylt av fattige som han selv hadde funnet på gatene i sin by. I 1835 betrodde burgunderne ham å grunnlegge et herberge for fattige, og der fikk hundrevis av elendige mennesker fra gatene husrom. I 1839 ble han bedt om å bestyre et herberge for 1.000 mennesker, inkludert eldre kvinner, jenter og gutter. To år tidligere hadde han grunnlagt en religiøs kongregasjon, Nestekjærlighetens søstre av fyrsten av Palagonia.

Gravina var fast bestemt på å frigjøre de fattige, å utdanne dem til arbeid og å etablere hjelpesentre i regionen. Han ga dem ikke penger, men sine egne eiendeler. Selv om han var en legmann i verden, var fyrsten en bønnens mann. Han ble rammet av sykdom i 1854 og døde omgitt av sine fattige. Hans arv var kongregasjonen og de instituttene den leder. Moder Ausilia Bulone forteller at kongregasjonen i dag teller hundre søstre i 12 hus i Italia og Romania. På Sicilia driver de flere barnehjem og hjem for eldre. Moder Ausilia har bare ett ønske: at fyrst Gravina blir skytshelgen for alle borgermestere.

Zenit 6. november 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
6. november 2000

av Webmaster publisert 21.11.2000, sist endret 21.11.2000 - 14:00