Katolsk messe i landets minste kirke avlyst - «presten» var ikke katolsk

London - KI (KAP/CWN) - I det som sannsynligvis er Englands minste kirke, den knapt 25 m² store St. Andrew's i Upleatham i grevskapet East Cleveland, var det kunngjort at den første katolske messen på 500 år skulle finne sted sist lørdag. Kirken er fra 1000-tallet og har siden reformasjonen under kong Henrik VIII på 1500-tallet knapt vært benyttet, men det ble kunngjort at det fremover skulle feires en katolsk messe i måneden der.

Men messen ble avlyst da det viste seg at presten ikke var katolsk. Redcar and Cleveland Council, som eier kirken, trakk tilbake sin tillatelse etter klager fra både katolske og anglikanske kirker i regionen. Talsmannen for det katolske bispedømmet Middlesbrough, p. Derek Turnham, opplyser at Philip-James French, som hadde planlagt å feire messen, aldri har vært katolsk prest, men tilhører en sekt som kaller seg «Den hellige katolske kirke (vestlig ritus)», basert i Nord-Amerika.

P. Turnham sa til BBC at French ikke tilhører Den katolske kirke og at bispedømmet ville gjøre det klart for de troende at de ikke sto bak messen. French tilhører en kirke han har funnet opp selv, og Redcar Council er i følge egne ord lurt av ham. P. Turnham sa at French ble opptatt i Den katolske kirke for noen år siden, men at han aldri har vært prest. Han sluttet seg senere til «Den hellige katolske kirke (vestlig ritus)» og hevder å ha blitt presteviet av en biskop i denne sekten. P. Turnham slo fast at ved å bli opptatt i denne sekten i Nord-Amerika, utesluttet han seg selv fra Den katolske kirke.

Kathpress og Catholic World News 12. juli 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
12. juli 2002

av Webmaster publisert 15.07.2002, sist endret 15.07.2002 - 17:21