150-årsdagen for dogmet om Marias uplettede unnfangelse markert i Roma

 Les også:

Pave Johannes Paul II betrodde respekten for menneskelivet og søken etter fred til Jomfru Maria i forbindelse med feiringen av 150-årsdagen for proklamasjonen av dogmet om den uplettede unnfangelse.

"Hjelp oss å bygge en verden hvor menneskelivet alltid er elsket og forsvart, enhver form for vold bannlyst og alles fred utholdende blir søkt," bønnfalt paven under hyllesten han gav foran statuen av den uplettede unnfangelse på Romas Spanskeplass.

Blant de tusenvis av pilegrimer på plassen var grupper av unge mennesker, ordensfolk og mange arbeidsfolk fra butikkene i nærheten. Paven ankom plassen kl. 16.20 og mottok Walter Veltroni, Romas borgermester, og generalvikaren i Roma, kardinal Camillo Ruini.

Under meditasjonen over den salige Jomfru Maria som han hadde laget for anledningen, sa paven: "Igjen er vi her for å ære deg, ved foten av denne søyle, hvorfra du med kjærlighet våker over Roma og hele verden."

Pavens besøk til plassen er del av byens årlige folkelige tradisjoner, men ble spesielt markert i år i forbindelse med 150-årsdagen for pave Pius IXs proklamasjon av dogmet om Jomfru Marias uplettede unnfangelse.

Etter meditasjonen æret Johannes Paul II Jomfruen med en blomsteroppsats, mens kardinal Ruini incenserte statuen. Blomstene var blitt plukket samme morgen i Vatikanets hager: 150 roser i en kurv, bundet med en sløyfe med Vatikanets våpenskjold. Det var også to lesninger, utdrag fra Paulus brev til Efeserne og fra Pius IXs dogmatiske bulle "Ineffabilis Deus."

Tidligere på dagen presiderte paven ved en messe i Peterskirken som høytidelig markerte 150-årsdagen. Prekenen sluttet med en følelsesladet bønnfalling fra Den hellige far til Jomfruen: "Må du ledsage enhver kristen på omvendelsens og hellighetens vei, i kampen mot synd og i søken etter sann skjønnhet, som alltid er tegnet på og refleksjonen av den guddommelige skjønnhet."

Etter messen ba paven angelus med de flere tusen pilegrimene som trosset regnet på Petersplassen. "Privilegiet med å være bevart fra arvesynd innebærer" at Maria " er den første som er forløst av sin Sønn. Hennes opphøyde skjønnhet, en avglans av Kristi (skjønnhet), er et pant for alle troende på den guddommelige nådes seier over synd og død," sa Johannes Paul II til sine tilhørere. Dette er årsaken til at "den uplettede unnfangelse viser seg som en varde av lys for menneskeheten til alle tider" en varde som " leder oss til tro og håp på Gud, på hans frelse og på det evige liv," og som "opplyser på særskilt vis veien for Kirken, opptatt med den nye evangelisering," understreket Den hellige far.

ZEN - Zenit (8. desember 2004)

av Webmaster publisert 09.12.2004, sist endret 09.12.2004 - 10:36