Paven saligkårer kardinal Newman den 19. september i Coventry

Den ærverdige kardinal John Henry Newman (1801-90). Portrett av John Everett Millais

London/Vatikanet, 17.3.2010 (KI/KAP) - Den ærverdige kardinal John Henry Newman C.O. (1801-90) blir saligkåret den 19. september av pave Benedikt XVI personlig. Dette bekrefter sakens postulator Andrea Ambrosi i Roma. Seremonien vil finne sted i Coventry som avslutning på pavens fire dager lange besøk i Storbritannia. Ambrosi sier at man regner med at fremstående representanter for den anglikanske kirke også vil delta i seremonien.

Benedikt XVIs besøk i Storbritannia er en paves første statsbesøk til landet. Den ærverdige pave Johannes Paul II (1978-2005) besøkte Storbritannia i 1982, men det var snakk om et pastoralt besøk, ikke statsbesøk. Besøket starter den 16. september i Edinburgh i Skottland, hvor paven mottas av dronning Elizabeth II. Han skal også feire en stor utendørs messe i Glasgow og tale i Westminster Hall i London. Besøket avsluttes med messen i Coventry, som ligger i erkebispedømmet Birmingham, hvor Newman virket.

At paven selv presiderer ved saligkåringen, er unikt i dette pontifikatet. Da han ble pave i 2005, gjenopplivet han tradisjonen med å la en pavelig delegat presidere ved saligkåringsseremoniene i stedet for paven selv. Denne tradisjonen ble avbrutt i 1971 av pave Paul VI (1963-78) ved saligkåringen av Maximilian Kolbe. Den spesielle gesten viser tydelig hvor stor pris paven setter på kardinal Newman. Pave Benedikt XVI har vært en beundrer av hans skrifter siden 1940-tallet, spesielt hans teologi om samvittighetens plass. Han lærte skriftene å kjenne fra en tysk forsker ved navn Theodor Häcker (1879-1945), som oversatte Newmans verker fra engelsk til tysk og som var tilknyttet motstandsbevegelsen Weiße Rose under Andre verdenskrig. Tyske akademikere har nylig oppdaget at Newmans skrifter om samvittigheten var en av de viktigste inspirasjonskildene for Weiße Rose, spesielt for Sophie Scholl, en 21-årig student som ble halshogd i 1943 for å ha delt ut flygeblad som oppfordret studentene ved universitetet i München til å reise seg mot «nazi-terroren».

av Webmaster publisert 02.04.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59