Paven har innvilget avskjedssøknaden til biskop James Moriarty

Pave Benedikt XVI har innvilget avskjedssøknaden til den irske biskop James Moriarty av Kildare og Leighlin. Moriarty er en av de tre biskopene som søkte om avskjed i kjølvannet av rapportene som kritiserte sentrale kirkeledere i erkebispedømmet for hemmelighold av misbrukssaker begått av klerikere.

Paven har ennå ikke svart på avskjedssøknadene til de to biskopene Eamonn Walsh og Raymond Field, som formelt sett fremdeles er hjelpebiskoper i Dublin. Kilder i Irland sier allikevel at deres avskjedssøknader ventes innvilget om kort tid.

Biskop Moriarty - tidligere hjelpebiskop i erkebispedømmet Dublin - avviste i utgangspunktet kravene om sin avgang, men tok senere på seg ansvaret for hemmelighold av misbrukssaker i erkebispedømmet.

- Jeg burde ha utfordret den eksisterende kulturen, har Moriarty tidligere kommentert.

En annen tidligere hjelpebiskop i Dublin, Martin Drennan av Galway, fortsetter å hevde sin uskyld og sier at han ikke er skyldig i hemmeligholdelse.

I mars aksepterte pave Benedikt avskjedssøknaden til biskop John Magee, som et år før ble fjernet fra bispedømmet Cloyne etter det ble kjent at han hadde unnlatt å disiplinere prester som hadde begått overgrep.

Magee fikk i 2008 massiv kritikk da en rapport fra det uavhengige National Safeguarding Board for Children hevdet at bispedømmet Cloyne hadde utsatt barn for fare ved unnfallenhet i håndtering av prester som hadde begått overgrep. Flere irske biskoper og myndighetspersoner startet da et påtrykk for å få avsatt biskop Magee. Som en reaksjon på dette fjernet pave Benedikt XVI biskop Magee fra en aktiv rolle i bispedømmet og utnevnte en apostolisk administrator, biskop Dermot Clifford.

Før Magee ble utnevnt til biskop i Cloyne, tjenestegjorde han i Vatikanet som sekretær for tre paver: Paul VI, Johannes Paul I og Johannes Paul II.

Trekker seg?

Kardinal Sean Brady, primas av Irland, har tidligere uttalt at han vurderer å trekke seg etter protester mot hans rolle i avhøret av en beryktet pedofil prest på søttitallet.

Kardinal Brady - som på denne tiden virket som prest og sekretær til den nå avdøde biskop av Kilmore, Francis McKiernan - skal ha vært til stede når to misbrukte unggutter i 1975 skrev under på en taushetserklæring i forbindelse med anklager mot en navngitt prest.

Brady har tidligere avvist beskyldningene om hemmeligholdelse, og hevdet at han i forbindelse med Kirkens egne undersøkelser sterkt oppfordret biskop McKiernan til å handle raskt og bestemt.

Avgjørelsen om sin eventuelle fratreden kan bli påvirket av hans helseproblemer, etter at Brady nylig ble innlagt på sykehus i forbindelse med et illebefinnende.

Les mer:

Pope accepts Kildare Bishop's resignation (Irish Catholic)

Irish church: Pope accepts bishop's resignation (AP)

Cardinal Brady, Irish primate, hospitalized (CWN)

CWN, AP; Andreas Dingstad (21. april 2010)

av Webmaster publisert 22.04.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59