Ny arena for kardinal Newmans saligkåring

Vatikanet bekreftet mandag pave Benedikts besøk til Storbritannia 16.-19. september. Dette er Den hellige fars 17. utenlandsreise - etter en invitasjon fra dronning Elizabeth II av Storbritannia og bispekonferansen i England, Wales og Skottland.

Besøkets høydepunkt er utvilsomt saligkåringen av Den ærverdige kardinal John Henry Newman (1801-90).

Saligkåringen var opprinnelig planlagt å finne sted på flyplassen i Coventry. Denne flyttes nå til en mindre arena i Cofton park i Birmingham, stedet som Newman og Oratorianerne brukte som rekreasjonsområde. Pave Benedikt skal også besøke oratoriet som Newman selv stiftet, og hvor han levde de siste årene av sitt liv.

Uro

Planleggingen av pavens besøk har vært preget av intern uro og uenighet om både stedet for Newmans saligkåringsmesse, samt fordelingen av de økonomiske utgiftene. Flere politiske grupperinger har dessuten varslet demonstrasjoner under pavens 3 dager lange besøk, noe som har fått regjeringens offisielle representant i planleggingskomiteen, Chris Patten, til å be de anti-pavelige demonstrantene om å beherske seg.

- Det vil være usedvanlig ironisk hvis de som polemiserer om kirkelig intoleranse fra fortiden selv skulle bli fanebærere for intoleranse mot kirken, sier Patten til Reuters.

Paven skal også tale til Englands kulturelle og politiske elite i berømte Westminster Hall, stedet der Den hellige Thomas More - som paven er en stor beundrer av - ble dømt til døden for høyforræderi mot den engelske kronen i 1535.

Analyse:

Pope's UK Visit; Reform, Not Dissent - Trip Could Be Benedict XVI's Most Historically Significant (Edward Pentin/Zenit)

CWN, Zenit, VIS, Catholic Herald, Reuters; Andreas Dingstad (9. juli 2010)

av Webmaster publisert 09.07.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59