Ny erkebiskop av Manila

Vatikanet/Manila, 13.10.2011 (KI/KAP) - Luis Antonio Tagle (54), nå biskop av Imus på Filippinene, ble torsdag den 13. oktober utnevnt av pave Benedikt XVI til ny erkebiskop av Manila på Filippinene etter kardinal Gaudencio Borbon Rosales (79), som samtidig fikk innvilget sin avskjedssøknad av aldersmessige grunner. Rosales har ledet erkebispedømmet siden 2003. Bispedømmet Manila ble grunnlagt i 1579 og i 1595 opphøyd til erkebispedømme. Det har tre millioner katolikker.

Den nye erkebiskopen Luis Antonio Tagle ble født den 21. juni 1957 i Manila og studerte teologi i Manila og ved The Catholic University of America i Washington DC i USA. For sitt doktorarbeid i USA fikk han beste karakter, summa cum laude. Etter sin prestevielse i 1982 virket han først som sognesjelesørger og rektor for presteseminaret i Imus nord på Filippinene. Deretter dro han til Roma for utdypende studier. I 1997 ble Tagle medlem av den internasjonale teologkommisjonen i Vatikanet. I oktober 2001 utnevnte den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til biskop av Imus.

Rosales etterfulgte i 2003 den legendariske kardinal Jaime Sin (1928-2005) som overhyrde for hovedstadserkebispedømmet. Før det var han fra 1992 erkebiskop av Lipa og mellom 1997 og 1999 visepresident for den filippinske bispekonferansen. I mars 2006 kreerte pave Benedikt XVI ham til kardinal.

Rosales ble født den 10. august 1932 nær Manila. Han ble få uker etter at Jaime Sin overtok embetet som erkebiskop av Manila i august 1974 kalt som hans hjelpebiskop. I 1982 utnevnte pave Johannes Paul II Rosales til koadjutor-biskop og to år senere til biskop av Malaybalay.

Erkebiskopene av Manila har tradisjonelt også hatt en betydelig politisk vekt i landet. Kardinal Sin ledet for eksempel i 1986 et folkeopprør sammen med den senere presidenten Corazón Aquino, som førte til diktatoren Ferdinand Marcos’ fall. Filippinene er ved siden av Øst-Timor det eneste katolsk pregete landet i Asia. Mer enn tre fjerdedeler av befolkningen er katolikker.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)