Lørdag fyller paven 80

pavenbursdag.jpgLørdag 17. desember fyller pave Frans 80 år. Han markerer dagen ved å gjøre det han stort sett pleier å gjøre en vanlig dag: feire messe og avholde møter med representanter for ulike stater og med medlemmer av kurien, kirkens sentrale administrasjon.

Et lite nytt innslag er det likevel i årets fødselsdagsfeiring: Vatikanet har innbudt troende fra hele verden til å sende sin bursdagshilsen til paven til bestemte epost-adresser.

Pauluskapellet

Ifølge Catholic News Agency og en pressemelding fra Vatikanet, starter paven 80-års dagen med å feire morgenmesse, slik han gjør på alle andre dager. Men i stedet for å feire i kapellet i Casa Santa Marta, hotellet rett ved Peterskirken der paven bor, vil messen lørdag finne sted i Pauluskapellet i det apostoliske palasset og bli feiret sammen med alle de kardinaler som bor i Roma.

Resten av fødselsdagen vil bli fylt opp av møter, blant andre med Maltas president Marie Louise Coleiro Prec og med kardinal Marc Quellet, som leder Vatikanets kongregasjon for biskoper.

kakepavefrans.jpgKake med lys

Selv om pavens 80 års dag i år er en vanlig arbeidsdag, er det stor sannsynlighet for at han blir hilst med en «Hurra for deg» eller «Ja, må han leve» og til og med får smake fødselsdagskake, ettersom det har skjedd på tidligere bursdager. Da pave Frans fylte 78 år i 2014, sang folk bursdagssangen for ham på Petersplassen i forbindelse med den ukentlige pavelige audiensen. Han fikk den gang også overbrakt en kake med levende lys av en gruppe presteseminarister. Og i fjor ble han gjort krus på med både kake og sang av den italienske legmannsbevegelsen Azione Cattolica.

 

Send din hilsen

Har du lyst til å sende en fødselsdagshilsen direkte til pave Frans, kan du bruke en av følgende epost-adresser på ulike språk:

Latin:                                 Papafranciscus80@vatican.va

Italiensk:                            PapaFrancesco80@vatican.va

Spansk/portugisisk:              PapaFrancisco80@vatican.va

Engelsk:                             PopeFrancis80@vatican.va

Fransk:                               PapeFrancois80@vatican.va

Tysk:                                 PapstFranziskus80@vatican.va

Polsk:                                PapiezFranciszek80@vatican.va

 

Vatikanet markerer pave Frans fødselsdag i sosiale medier gjennom å oppfordre twitter-brukere til å benytte hashtagen #Pontifex80.