Galtung: – Paven er et forbilde

 

tcd3fe78.jpg

FORBILDE: Pave Frans hilser på et barn mens han besøker en menighet i Nomadelfia, Sentral-Italia, torsdag 10. mai. Foto: REUTERS/Max Rossi

 

 

Søndag 13. mai feires den 52. Verdensdagen for sosial kommunikasjon, og tittelen på pave Frans' budskap på dagen er "Sannheten skal sette dere fri (Joh 8:32): Falske nyheter og fredsjournalistikk". Paven oppfordrer journalister til å arbeide i sannhetens tjeneste. 

 

Tekst: Vatican News, Katarina Agorelius 
sxb5cf58.jpg 

I forbindelse med Verdensdagen har Vatican News samtalt med den norske professor Johan Galtung (bildet), som var fredsjournalistikkens opphavsmann. 

  

Lett å skape falske nyheter

Galtung grunnla Fredsforskningsinstituttet PRIO og har vært en sentral, om enn kontroversiell, skikkelse i norsk samfunnsdebatt siden 1960-tallet. Han forteller at hans idé om fredsjournalistikk utviklet seg på 1960-tallet på grunn av pressens omtale av Kuba og Kongo. Han la merke til at norske journalister skapte negative nyheter for å få oppmerksomhet og komme på trykk: Sakene skulle ha med krig å gjøre, ikke være konstruktive; de skulle gi noen skylden og sist, men ikke minst: De skulle handle om fremstående land og personer.   

Galtung sier i intervjuet med Vatican News at man nå skiller mellom positiv og negativ fredsjournalistikk: Den negative, der man søker konfliktløsninger, og den positive, der man forsøker å finne positive muligheter til å samarbeide. 

Galtung mener også at pave Frans er et av vår tids mest positive forbilder. 

  

Les hele intervjuet i Vatican News på svensk

Lytt til intervju med prof. Galtung på engelsk 

Pavens budskap til Verdensdagen på engelsk