Katolske prester svarer på det du ikke tør spørre dem om ...

 

Få med deg p. Pål, p. Hallvard Thomas, p. Haavar Simon og p. Josefs nett-hit

PRESTENE TØR SVARE: NRK spurte Norges befolkning hvilke spørsmål som de ikke tør stille prester. Vi har latt noen av våre egne prester gi sine svar: p. Pål Bratbak fra Roma, p. Hallvard Thomas Hole fra St. Frans kloster i Larvik, p. Haavar Simon Nilsen fra St. Dominikus kloster i Oslo og p. Josef Ottersen fra St. Olav domkirkemenighet i Oslo. 

 

Fire norske katolske prester lot seg inspirere av NRK-programmet «Ikke spør om det – Få svar på spørsmålene du selv ikke tør å stille». Igår la de ut sin egen versjon – «Bare spør om det» – og det ble en umiddelbar nett-hit.  

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

I det originale programmet spørres prestene blant annet om de kan ha sex uten å være gift, om helvete finnes og om hva som er greia med prester og små gutter. De katolske prestene svarer på de samme spørsmålene under vignetten «Hva har du alltid lurt på, men aldri turt spørre en prest?». Den første utfordringen de gyver løs på, er «Er du et vanlig menneske?» Hvorvidt de mener at er vanlige mennesker eller ei, finner du ut når du ser filmen!  

– P. Josef Ottersen, du har vært primus motor for «Bare spør om det», hvor kom inspirasjonen fra?

– Det var et engasjement som som fikk en gnist etter at NRK sendte sin versjon med prester fra Dnk. Mange ble begeistret for at de var så menneskelige og rev ned fordommer, men vi skjønte at troende katolikker trenger noen andre svar. Vi er noen prester som har samarbeidet om evangelisering på nett før, og p. Pål (Bratbak) foreslo at vi kunne prøve gjøre noe lignende når han kommer hjem på juleferie. Men det er noe med å smi mens jernet er varmt, så vi bestemte oss for å spille inn der vi er, og forsøke sette det sammen. P. Pål og p. Hallvard  (Hole) fikk spilt inn på onsdag, og p. Haavar (Nilsen) og jeg møttes på torsdagen. På fredag kom endelig klippene fra Roma: p. Pål måtte jakte etter kraftig nok nett til å få sendt dem over alpene, og fikk til slutt smuglet minnekortet inn gjennom gitteret til et presteseminar i lockdown, sier p. Josef, som til daglig er kapellan i St. Olav menighet og skoleprest ved Sta. Sunniva skole i Oslo.

– Hva er hovedforskjellen på deres sak og NRK-saken?
– Den viktigste forskjellen er kanskje at vi har laget alt selv. Det er vanskelig å klippe noe kort og sammenhengende ut av en lengre samtale, så vi var ekstra var på hvilke utsagn som måtte få plass til å stå i sin sammenheng. Det var mange potensielt fine sitater som vi bare måtte droppe, fordi det ikke passet med konteksten eller flyten i samtalen. Vi skulle gjerne hatt NRKs ressurser og tid til en siste finpuss, men samtidig er det deilig å bare få det ut, uten å være så selvhøytidelig.

 

Sett av flere tusen

På ettermiddagen mandag 16. november er saken allerede delt ca. 130 ganger på Facebook og sett av flere 1000. På YouTube er den vist over 600. 

– Responsen har vært overveldende positiv! Jeg er på en måte ikke overrasket over at folk lengter etter å høre noe sant og autentisk. Mange er takknemlig, stolt og til og med lettet over at det er mulig å vitne om noe større: skatten og perlen (Matt. 13, 44 – 46) som i verdens øyne ligger i søle.

– Kan vi se frem mot flere filmer? 

– Selvfølgelig gir det mersmak! Spesielt det å være flere prester sammen i samtale ga en god dynamikk. Så jeg håper neste gang blir når vi kan være sammen. Og så blir jeg ikke overrasket om NRK i neste sesong kommer med en episode med munker og nonner, sier p. Josef og forteller at hvis noen har gode spørsmål, så kan de sendes til prestene i programmet – eller utfordre sin egen sogneprest! Om man ønsker å være anonym, kan man henvende seg katolsk.no på tips@katolsk.no

– Til slutt: Hvilket spørsmål ville du ikke turt å stille?
– Jeg kommer ikke på noe spørsmål jeg ikke tør spørre (eller ikke allerede har spurt) en prest. Men kanskje hvis vi løfter det til biskopen ... hehehe ..., svarer p. Josef. 

Filmen ble forøvrig klippet på PC-en som brukes til å strømme messer fra St. Olav domkirke, Oslo. P. Josef satt og jobbet i sakristiet mellom messene og midt oppi Sr. Maria Hongs blomsterforberedelser.